Kruidig rood

7,7 pnt Monastrell uit Jumilla

In het zuidoosten van Spanje, grofweg zo’n 100 km landinwaarts vanaf Alicante, bevindt zich de wijnregio Jumilla. Hier heerst een continentaal klimaat met weinig neerslag, koude winters en hete zomers, slechts een klein beetje getemperd door de invloed van de Middellandse Zee. Vrij barre omstandigheden dus, waarin de blauwe druif monastrell zich wonderwel juist kiplekker voelt. Bodega San José maakt in deze regio meerdere wijnen van deze druif, waaronder de ‘Patre’ Monastrell. Het proefpanel van I Love Food & Wine geeft deze wijn een mooie 7,7.

Monastrell is de meest aangeplante druif van de wijnregio Jumilla. Hij komt al eeuwen voor in oost Spanje: de eerste vermelding van monastrell dateert maar liefst uit 1381. Zijn naam is zeer waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse woord monastriellu, een afgeleide van monasteriu, dat klooster betekent. Goede kans dus dat monastrell lang geleden door monniken verbouwd werd.

Hoewel de naam ‘Patre’ misschien in de verte ook aan monniken doet denken, is Bodega San José een ‘gewone’ wijncoöperatie. Verspreid over de regio Jumilla heeft deze bodega zo’n 2.800 ha aan wijngaarden, deels biologisch. De wijngaarden liggen op hoogtes van 400 tot 900 meter boven de zeespiegel op bodems van kalksteen, klei/leem en zand. De wijnmakers van Bodega San José kiezen er bewust voor om bij de gisting te werken met neutrale gisten, zodat de aroma’s van de druiven zelf optimaal tot hun recht komen in de wijn. Hoe dat dan smaakt?

Fruitig en kruidig

De wijn is donkerrood van kleur en ruikt fruitig en zacht kruidig met kersen, frambozen, rode bramen, pruimen en wat kruidnagel. In de mond is hij vrij sappig met medium tannines en vriendelijke zuren. We proeven bramen, pruimen en zwarte bessen, daarnaast kruidnagel, een vleug tabak en mild iets floraals.

Wat eten we hierbij?

Deze fruitige en kruidige Monastrell gaat lekker samen met licht kruidige vleesgerechten. Bijvoorbeeld de kippengehaktballen met stoemp en speksaus, de gehaktballetjes met koriander en de lamskebab met kruidenyoghurtsaus. Zijn combinatie van sappigheid en kracht maakt hem ook een aangename partner bij stoofgerechten zoals Spaanse stoofschotel met chorizo en echte’ chili con carne uit Texas.

Spaanse kip met chorizo

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Met korting te bestellen

Lezers van I Love Food & Wine krijgen 5% korting wanneer ze deze wijn bij Granada Wijnen gaan bestellen. Gebruik de kortingscode ILFW5, en klik op de link in de rechterkolom hiernaast ‘Deze wijn kopen’.

 

Op 24 oktober 2017 geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *