Easy Tuesday

Stoofpotje met wortelgroenten

Een simpele stoofpot met aardse smaken. Het recept komt uit het kookboek Doordeweeks van Hugh Fearnly-Whittingstall van River Cottage. Hij schrijft erover: “Een hartig gerecht om op tafel te zetten als het buiten koud en grijs is. Het stoofpotje is lekker met worstjes, maar je kunt hier ook varkenskarbonades gebruiken – of zelfs allebei”. Als je geen pastinaak kunt krijgen kan je ook de dubbele hoeveelheid knolselderij gebruiken.

4 personen1 ½ uur

Ingrediënten

 • 3 eetlepels koolzaad- of olijfolie
 • 6 goede worstjes, in grote stukken
 • 1 glas (200 ml) droge cider of witte wijn
 • 2 uien, gesnipperd
 • 1 prei, in ringen
 • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
 • 1 laurierblaadje
 • 2 takjes tijm
 • 1/2 bosje peterselie
 • 1/2 knolselderij, geschild en in grove stukken
 • 2 grote kruimige aardappels, geschild en in grove stukken
 • 1 grote pastinaak, geschild en in grove stukken
 • zeezout en versgemalen peper

Stap 1

Verhit de helft van de olie in een braadpan en bak de worstjes rondom bruin. Leg ze in een schaal. Schenk de cider of wijn in de pan en roer het aanbaksel los van de bodem van de pan. Schenk het vocht over het vlees in de schaal. Bind wat takjes peterselie met een touwtje samen met de tijm en laurier (bouquet garni). Hak de rest van de peterselie fijn.

Stap 2

Verhit de rest van de olie in de braadpan en bak de ui, prei en bleekselderij ca. 10 minuten tot alles zacht is. Doe het vlees met vocht terug in de pan en voeg ook de knolselderij, aardappels en pastinaak toe. Leg het bouquet garni ertussen. Voeg zout en peper toe en schenk er zoveel water over dat alles bijna onderstaat. Breng aan de kook. Kook het stoofpotje met het deksel schuin op de pan ca. 1 uur zachtjes tot alles gaar is.

Stap 3

Haal het bouquet garni uit de pan. Breng het gerecht op zo nodig op smaak met zout en peper. Als het goed is vallen de aardappels een beetje uit elkaar om zo het kookvocht iets te binden. Is dat niet gebeurd, prak dan met een vork een deel van de groenten fijn tegen de wand van de pan. Bestrooi met de fijngehakte peterselie en dien op.

Welke wijn bij Stoofpot met wortelgroenten?

Het is een heel puur smakend gerecht, je proeft de groenten, de kruiden van de worst (ik heb salieworstjes gebruikt) en de bouillon. Vanwege de aardse smaken van de groenten past een pinot noir heel goed. De frisse zuren in deze rode wijn zijn tevens een goede tegenhanger voor het vetje in de worst. Dat maakt het geheel minder zwaar. Ook de tempranillo van El vino del buen Amor is een goede begeleider. Zowel het zoetige van de wortel, pastinaak en ui, evenals het kruidige (tijm, peterselie) karakter van het gerecht komen terug in de smaken van de wijn.

 

Kookboek DoordeweeksKookboek Doordeweeks

In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Het boek laat zien hoe goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten het hart van elke familiekeuken kunnen vormen.

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Doordeweeks. River Cottage. 
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1440 9/NUR 440
Prijs: € 24,95

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.