Makkelijk doordeweeks

Spicy lamskebab uit Beiroet

‘Simpel maaltje voor doordeweeks’: zo omschrijft culinair journaliste Merijn Tol haar spicy lamskebab. Een gerecht dat eigenlijk nooit verveelt, vertelt ze in het intro. Ook wij zijn enthousiast. We hebben het gerecht alleen een tikkeltje aangepast, zodat het nog makkelijker is geworden.

Merijn Tol in Beiroet
Merijn Tol op pad in haar geliefde Beiroet

Het recept komt uit het onlangs verschenen kookboek ‘Beiroet’ van Merijn Tol. In dit boek is de passie voelbaar voor de stad Beiroet in Libanon. Haar liefde voor de mensen en het eten is constant aanwezig. Dit gerecht ‘Spicy Lamskebab’ noemt zij Mekleyet kafta w batata. Ze proefde dit gerecht voor het eerst in restaurant Tawlet Hamra van haar dierbare vriend en zielsverwant Kamal Mouzawak. Ze was meteen enthousiast, want ze houden allebei van simpel eten als het maar hoog op smaak is.

Dit kookboek wakkert je culinaire nieuwsgierigheid aan. Ik ben dan ook helemaal aangestoken door Merijns virus voor deze prachtige culiplek en hoop dat ik binnenkort ook kan/mag afreizen naar Beiroet voor een stedentrip die in het teken staat van lekker eten en drinken (uiteraard met haar boek in de hand). Nu maar hopen dat de Corona snel voorbij mag trekken…

Welke wijn bij spicy lamskebab?

Bij dit kruidige lamsgehakt in een lichtzure kruidensaus past zowel rosé als rood. Kies voor een rode wijn uit een warm klimaat. Bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon uit Chili of Marokko. Of een Cape Blend uit Zuid-Afrika is een goede keus. Ook uit het Midden-Oosten komen mooie wijnen, zoals de Cabernet Sauvignon van Yarden of een Chateau Musar uit Libanon.

4 personen60 minuten

Ingrediënten

  • 1 bos peterselie (30 gram)
  • 3 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel 7 spice of Baharat (Jonnie Boer)
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 eetlepels zoete paprikapasta (tatli biber)
  • zout
  • 400 gram lamsgehakt
  • 3 grote aardappels
  • 3 stevige smaakvolle tomaten
  • sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • olijfolie

Stap 1

Verhit de oven voor op 180 °C. Hak de peterselie, 1 ui en de teentjes knoflook grof. Doe met de 7 spice, kaneel, 1 eetlepel paprikapasta en wat zout in de kom van een keukenmachine en mix fijn. Voeg het lamsgehakt toe en draai nog even kort. Maak mooie kleine dikke burgertjes van het gehakt.

Stap 2

Schil de aardappels en snijd in plakken van 1 centimeter dik. Kook ze 10 minuten in gezouten water. Laat goed uitstomen. Snijd intussen de rest van de uien in dikke plakken. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui 5 minuten, keer de plakken halverwege. Snijd de tomaten in dikke plakken.

Stap 3

Schik de gehaktburgertjes, uien, aardappel en tomaat in een ronde ovenschaal. Roer de rest van de paprikapasta met het citroensap, een scheutje granaatappelmelasse, wat zout en een scheutje water los. Schenk over de kebab met nog een scheutje olijfolie. Bak in 30 tot 35 minuten gaar en goudbruin.

 

Het kookboek

Prachtig kookboek over de spannende keuken van Beiroet, gezien door de ogen van de vrienden van kookboekenschrijfster Merijn Tol. Naast de vele recepten bevat het boek mooie verhalen over de stad, portretten van haar vrienden en talloze eetadressen en restaurants. Je leert de stad kennen van haver tot gort. Een must om te gaan bezoeken na het lezen van dit boek. En zoals Merijn zegt: ‘Beiroet grijpt je bij je kladden en laat je nooit meer los.’

Bestellen kun je hier:

Cover BeiroetTitel : Beiroet
Auteur : Merijn Tol
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 388 06 96 9
Prijs : € 34,99

 

 

 

We plaatsten al eerder een heerlijk recept uit dit kookboek: vegetarische auberginestoof. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Exemplaar van het kookboek heb ik gratis gekregen van de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *