Winelife & winterrood uit Zuid-Afrika

8,5 pnt: Copper Pot Pinot Noir

In WineLife, magazine voor wijnliefhebbers en voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijntrips houdt, verzorg ik de wijn-spijsrecepten die horen bij de Koopgids-wijnen. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Daarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen, elke keer opnieuw, wijn binnen een bepaald thema. In WineLife 81 staan Pinotage samen met Pinot Noir en Cinsaut centraal. Uit al die WineLife-winnaars kies ik mijn favoriet: Copper Pot Pinot Noir 2021 van wijnhuis Thorne and Daughters!

Kaap de Goede Hoop
Thorne & Daughters filosofie: ‘We are looking to make wines that tell a story of the Cape of Good Hope.’

Tijdens de proefsessie voor WineLife werden zo’n 50 wijnen geproefd. Uit de inzendingen kozen Rijst& Marco Westra (SVH Meestergastheer en sinds 1 februari maître-sommelier bij Restaurant Hemel & Aarde in Utrecht) de 20 allerlekkerste wijnen. Voor Pinot Noir werd er met name gelet op fijne zuren en lichtvoetigheid. Een van hun aanraders was de voorbeeldige Pinot Noir van Thorne and Daughters; en die geef ik op Ilovefoodwine.nl nu een ereplaats.

Pinot Noir; moeder van Pinotage

Copper Pot Pinot Noir 2021 van Thorne & DaughtersPinotage, pinot noir en cinsaut zijn bloedverwanten. Pinotage, dé inheemse druif van Zuid-Afrika, ontstond namelijk een eeuw geleden uit een kruising van pinot noir en cinsaut. Hoe dat precies in z’n werk ging, wordt in dezelfde WineLife (nummer 81) verteld. Naast 13 geweldige Pinotages selecteerden Magda en Marco ook 5 Pinot Noirs, waarvan Copper Pot er een is.

 

Hoe smaakt Copper Pot Pinot Noir?

De Copper Pot van wijnmaker John Seccombe maakt indruk, omdat hij vol en rijp overkomt, maar ook fris en doordrinkbaar is. De druiven komen van verschillende bodems uit de Overberg-regio in West-Kaap. De diversiteit in terroir en een liefdevolle behandeling in de kelder maken hem heel verleidelijk. Hij is lekker voor zo, als avondwijn bij een stukje kaas, en hij past bij veel gerechten. Kortom: elegantie met pit.

 

Wat eten bij Thorne and Daughters, Copper Pot 2021

Sommelier Marco Westra bedenkt meteen mooie wijn-spijs combinaties met deze verleidelijke Pinot Noir als hij hem proeft: hij adviseert rendang en gado gado. Maar op I Love Food & Wine staan nog veel meer mogelijkheden. Deze heerlijke gerechten passen ook als een huis:

Gevulde aubergines
Aubergines gevuld met zoetzure tomaten
Rendang padang uit Indorock van Vanja van de Leeden
Rendang padang met salade van rode kool

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

 

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? Check de beschrijvingen via winelife.nl/WL81. Ook vind je in dit nummer achtergrondinfo over pinotage en de wijnen die ervan gemaakt worden.

 

Wil je deze wijn ook proeven?

De Copper Pot Pinot Noir van Thorne and Daughters kun je kopen bij online webshop WineMatters. Prijs: € 18,95. Zijn prijs meer dan waard.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *