Voor het weekend

Romige risotto met bietjes en Taleggio

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Ben je op zoek naar een verrassend vegetarisch gerecht? Probeer dan eens risotto met bietjes! Deze Italiaanse klassieker combineert de aardse zoetheid van bieten met de romige, licht pittige smaak van Taleggiokaas. Het resultaat: een bord vol comfort food dat er ook nog eens prachtig uitziet met die dieprode kleur.

Dit gerecht is geïnspireerd op het kookboek Green Delicious van Natascha Boudewijn. Zij omschrijft hoe Italianen als geen ander weten hoe je groente en kaas tot een culinair hoogstandje verheft. Taleggio, een romige bergkaas uit Lombardije, is hier dé perfecte match bij het zoete van bietjes. Een smaakcombinatie die je niet snel vergeet.

Wat is Taleggio?

Taleggio is een Italiaanse roodflora-kaas afkomstig uit Lombardije. Het is een halfzachte kaas met een dunne korst, romige structuur en een uitgesproken maar niet te sterke smaak: licht pittig, een tikje fruitig en heerlijk vol van mondgevoel. Precies dat maakt Taleggio zo’n goede partner voor het zoete van bietjes.

Geen Taleggio in huis? Je kunt hem vervangen door andere romige smeltkazen met karakter, zoals Brie de Meaux, Reblochon of Fontina. Ook een goede Gorgonzola dolce geeft een spannende twist: iets pittiger, maar minstens zo smaakvol in je risotto met bietjes.

 

Welke wijn bij risotto met bietjes?

De zachte, lichtzoete smaak van de bieten vraagt om een wijn met frisse zuren. Denk aan een elegante Pinot Noir uit Chili of een Barbera uit Piemonte. Deze wijnen hebben genoeg fruit en frisheid om de romigheid van de Taleggio te doorbreken en de aardse tonen van de bietjes te accentueren.

👉 Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk ook mijn andere recepten voor risotto.

 

Risotto met bietjes en taleggio

Risotto met rode bietjes en Taleggio

Bereiding: 35 minuten
Totaal: 35 minuten
Smeuïge risotto met aardse bietjes. Italiaanse Taleggio-kaas zorgt voor pit en romigheid. Bijzonder vegetarisch hoofdgerecht.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 3 rauwe bietjes chioggia
  • 50 gram roomboter
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • verse tijm naar smaak
  • 240 gram risottorijst Arborio of Carnaroli
  • 150 ml rode wijn
  • 750 ml groentebouillon
  • 500 ml bietensap biologisch
  • 175 gram Taleggiokaas
  • crema di balsamico

Bereiding
 

  • Schil de bieten en snijd ze in dobbelsteentjes. Kook ze in ca. 15 minuten bijna gaar en giet af.
  • Verhit de boter in een braadpan of hapjespan. Fruit de ui samen met de knoflook en flink wat tijmblaadjes. Meng de rijst door het uimengsel totdat alle korrels bedekt zijn met boter. Blus af met de rode wijn en roer tot de wijn is verdampt.
  • Breng in een pan de groentebouillon samen met het bietensap aan de kook. Voeg steeds wat lepels bouillon aan de risotto toe en roer tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst na ca. 25 minuten gaar is. Voeg op het laatste moment de bietjes toe en warm even mee. Breng op smaak met flink wat versgemalen peper en nog wat tijm.
  • Snijd de Taleggio in dikke plakken. Maak de borden mooi op met behulp van een serveerring. Leg de kaas op de bietenrisotto en druppel er wat crema di balsamico omheen. Garneer met tijmtakjes.

Kookboek Green Delicious

Natascha Boudewijn laat je met dit boek genieten van de pracht en culinaire veelzijdigheid van groente, verse kruiden en eetbare bloemen. Zij doet alles zelf: zaaien, oogsten, recepten schrijven, stylen en fotograferen. Volg de seizoenen via haar blog Greendelicious.

Bestellen? Dat kan hier:

Green Delicious kookboekTitel: Green Delicious
Auteur: Natascha Boudewijn
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1360 0
Prijs: Alleen nog tweedehands te koop

 

En wat is jouw favoriete risotto? Deel het hieronder bij reacties. Vind ik leuk om te weten :-)!

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!