Meatless Monday

Risotto met bietjes en Taleggio

Op deze Meatless Monday maken we risotto met rode bietjes. Het recept is afkomstig uit het kookboek Green Delicious van Natascha Boudewijn. De schrijfster zegt hierover:
“Italianen kunnen toveren met groente. En met kaas. Afgelopen herfst waren wij in Lombardije, de streek waar de Taleggiokaas vandaan komt. Het is een heerlijk romige en volle bergkaas, die daar al eeuwen wordt gemaakt, oorspronkelijk in de herfst en winter. De kaas gaat wonderwel samen met het zoete van bietjes. Het Italiaanse gerecht risotto lijkt ervoor gemaakt om deze twee ingrediënten harmonieus te laten samensmelten. Dit is dan ook een populaire ‘primo’ in het gebied.

Welke wijn past bij risotto met bietjes?

De risotto krijgt door de bieten een lichtzoete smaak en de kaas maakt het gerecht lekker romig en zorgt samen met de peper ook voor wat pittigheid. Daar past een pinot noir uit de Languedoc goed bij, want zowel bietjes als pinot noir hebben dezelfde aardse aroma’s. Het ronde karakter van deze wijn van Laroche past bij de smeuïgheid van de risotto. Maar ook een cabernet sauvignon uit de Nieuwe Wereld is een goed idee. Ook hier treffen we aardse aroma’s aan.

4 personen35 minuten

 Ingrediënten

 • 3 rauwe (chioggia) bieten
 • 50 gram roomboter
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • verse tijm naar smaak
 • 240 gram risottorijst (Arborio of Carnaroli)
 • 150 ml rode wijn
 • 750 ml groentebouillon
 • 500 ml biologisch bietensap
 • 175 gram Taleggiokaas
 • crema di balsamico

Stap 1

Schil de bieten en snijd ze in dobbelsteentjes. Kook ze in ca. 15 minuten bijna gaar en giet af.

Stap 2

Verhit de boter in een braadpan of hapjespan. Fruit de ui samen met de knoflook en flink wat tijmblaadjes. Meng de rijst door het uimengsel totdat alle korrels bedekt zijn met boter. Blus af met de rode wijn en roer tot de wijn is verdampt.

Stap 3

Breng in een pan de groentebouillon samen met het bietensap aan de kook. Voeg steeds wat lepels bouillon aan de risotto toe en roer tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst na ca. 25 minuten gaar is. Voeg op het laatste moment de bietjes toe en warm even mee. Breng op smaak met flink wat versgemalen peper en nog wat tijm.

Stap 4

Snijd de Taleggio in dikke plakken. Maak de borden mooi op met behulp van een serveerring. Leg de kaas op de bietenrisotto en druppel er wat crema di balsamico omheen. Garneer met tijmtakjes.

 

 

Green DeliciousKookboek Green Delicious

Natascha Boudewijn laat je met dit boek genieten van de pracht en culinaire veelzijdigheid van groente, verse kruiden en eetbare bloemen. Zij doet alles zelf: zaaien, oogsten, recepten schrijven, stylen en fotograferen. Volg de seizoenen via haar blog Greendelicious.

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Green Delicious
Auteur: Natascha Boudewijn
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1360 0
Prijs: € 19,95 op bol.com

 

En wat is jouw favoriete risotto? Deel het hieronder bij reacties. Vind ik leuk om te weten :-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *