'Rijst& proeft' in WineLife

8.2 pnt: Basa Verdejo Telmo Rodriguez

Ken je WineLife, magazine voor wijnliefhebbers? Echt een aanrader als je van lekker drinken, eten en culinaire wijntripjes houdt. Ik verzorg in elk nummer de recepten van de gerechten bij geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft.

Wijnjournalist Magda van der RijstDaarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema die voor iedereen makkelijk verkrijgbaar zijn, in de winkel of via een webshop. Afgelopen maand, in WineLife 58, was het thema: RUEDA. Uit zo’n 70 wijnen kozen Rijst& Christian Verzijl, vinoloog en sommelier bij Lake House in Bergschenhoek, 19 Rueda’s die direct mee naar buiten kunnen. Een van de winnaars (Basa Verdejo Telmo Rodriguez) geef ik op Ilovefoodwine.nl een ereplaats.

Sappig wit

Rueda heeft als streek naam gemaakt met frisse witte Verdejo’s die op hypermoderne wijze worden bereid. Dat zijn de wijnen die je als aperitief en bij de borrel drinkt. Soms wordt hij gemengd met de lokale viura (=macabeo). Dat is bij deze Basa het geval. Hij wordt gemaakt door de knappe wijnmaker Telmo Rodriguez die op diverse plaatsen in Spanje schitterende wijnen weet te creëren. Basa is een uitgesproken sappige wijn boordevol abrikoos en citrus met een vaag vleugje anijs. Dat maakt hem spannend en extra lekker voor bij tapas, mezze, salades en eigenlijk alles waar je zomers zin in hebt. Mee naar buiten die fles. Easy living.

Wat eten bij Verdejo-Viura uit Rueda?

Recepten van lekkere gerechten die bij de Basa Verdejo Telmo Rodriquez passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl: Snelle frittata met ui en tijmOmelet met asperges en dragonKibbelingpinxto met kappertjessaus, Arroz negro con gamba’s.

Arroz negro: Zwarte rijst met gamba's
Arroz negro: Zwarte rijst met gamba’s

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 58 ligt nog 2 weken in de winkel of lees via winelife.nl. Ook in dit nummer de achtergrondinfo over Rueda: de streek, de druiven, de makers – geschreven door Huib van Edixhoven.

De volgende WineLife 59 ligt 14 juni in de winkel. Met daarin: Rijst& proeft Sémillon,  samen met Stefan Wierda, maître-sommelier bij Restaurant Hotel Merlet* in Schoorl.

 

Op de hoogte blijven van recepten met bijpassend wijnadvies? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

BEWAAR DEZE WIJN OP PINTEREST!

Wijnbeoordeling: deze Verdejo uit de Spaanse Rueda wordt gemaakt door wijnmaker Telmo Rodríquez. Hij kreeg het maximale aantal sterren in wijnmagazine Winelife. I love Food & Wine beoordeelt hem met 8,2 punten. #witte wijn #Basa

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *