Winnaar award

Magda van der Rijst: Wijnvrouw van het Jaar 2020

YES; SHE DID IT! Magda van Rijst, mijn vriendin, collega en teamlid van  I Love Food & Wine, is gekozen tot WIJNVROUW VAN HET JAAR 2020! Ik ben trots op haar! Waarom is zij gekozen? Lees hier het juryrapport.

Op dinsdag 22 september heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar Magda van der Rijst uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2020. De verkiezing vond voor de tweede keer plaats en de award werd feestelijk uitgereikt tijdens een netwerkbijeenkomst van Gastvrij Rotterdam in Ahoy. Winnares Magda van der Rijst is vinoloog en wijndocent en schrijft over wijn voor een aantal grote, landelijke magazines. Daarnaast heeft zij als auteur een imposant oeuvre aan wijnboeken uitgebracht.

Vier topvrouwen genomineerd

Afgelopen jaar is elk kwartaal een wijnvrouw van het seizoen genomineerd. Uit deze voorrondes kwamen vier super vrouwen uit de Nederlandse wijnwereld naar voren. Kanshebbers voor de felbegeerde titel waren Tjitske Brouwer, Magda van der Rijst, Anja Vondenhoff en Elise Moeskops. (Lees nog even onze interviews terug, klik op de linkjes!)

De genomineerden zijn beoordeeld door een vakjury van horeca- en wijnprofessionals. De jury bestond uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Janny van der Heijden, Heleen Boom en Birthe van Meegeren (Wijnvrouw van het Jaar 2019). Naast het oordeel van de jury gold ook de stem van het publiek.  Via de compleet vernieuwde website www.wijnvrouwvanhetjaar.nl kon worden gestemd op de genomineerden.

Spannende strijd

Het was een meer dan spannende strijd. Allevier deze dames zijn eigenlijk iconen in de wijnwereld. De jury had het heel moeilijk. Niemand durfde eigenlijk van tevoren een uitspraak te doen. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst moest ieder lid van de jury de genomineerde dames beoordelen. Uiteindelijk ging topper Magda van Rijst er met de winst vandoor.

Dit is het juryrapport
Volgens het juryrapport is Magda de terechte winnares omdat zij al jaren een belangrijke rol speelt bij het verbreden van de wijnkennis in heel Nederland. Ze heeft een grote naam opgebouwd in de wijnwereld vanwege haar veelzijdigheid en haar ongelofelijk consistente professionaliteit op het gebied van wijnjournalistiek. Daarnaast behoort Magda tot de beste en meest precieze wijnproevers van Nederland. Tot slot prijst de jury de winnares omdat Magda zich nog dagelijks blijft ontwikkelen en openstaat voor nieuwe ontwikkelingen in de wijnwereld. Ik zat aan tafel bij Elise Moeskops, een van haar concurrenten. Elise reageerde als volgt: ‘Ik begrijp dat Magda heeft gewonnen, want zij is voor mij een icoon in de wijnwereld’! Wow; wat een prachtig compliment!

Over Magda van der Rijst

Portret Magda van der Rijst-4
Portret Magda van der Rijst

Magda van der Rijst (1957) begon haar loopbaan als voedingsvoorlichter en diëtist en werkte jaren in de tijdschriftenwereld als redacteur, chef-redactie en formuleontwikkelaar. Sinds 1987 is Magda vinoloog en inmiddels schrijft zij al ruim twintig jaar over wijn. Magda reist en proeft veel en publiceert haar ervaringen in magazines als Perswijn, WineLife, Proef! (Gall&Gall) en Allerhande. Regelmatig verschijnt er een wijnboek van haar hand. Om de wijnwereld toegankelijk te maken, schijft Magda tevens interactief lesmateriaal voor wijncursussen op drie verschillende niveaus, voor verschillende doelgroepen. Naast haar dagelijkse schrijfwerk heeft Magda bestuurlijke taken als voorzitter a.i. van Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN), dat toezicht houdt op de kwaliteit van wijnexamens in Nederland. Ook is zij juryvoorzitter van de Scriptieprijs Wijn en van het tweejaarlijkse Nationaal Kampioenschap ‘Beste Sommelier van Nederland’. Meer weten over Magda: lees het interview.

 

Waarom is een award als ‘Wijnvrouw van het Jaar’ noodzakelijk?  

De wijnwereld is aan het veranderen. De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij maken met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie.

Initiatiefnemer Barbara Verbeek   
Maar nog even: wie is vinoloog Barbara Verbeek? Samen met haar partner Barend Havenaar is zij eigenaar van het Wijntheater; een sfeervolle bedoeïenentent waar promotie rondom wijn in een sfeervolle setting plaatsvindt. In een decor uit grootmoederstijd, muziek van vinyl uit de jaren 60 & 70 en schommelstoelen kunnen bezoekers hier terecht voor educatieve shows over wijn, glaswerk en oesters. De gastvrouwen in vintage kleding en burlesque gestyled, zorgen samen met de vinyl-dj’s voor een ongedwongen warme sfeer in het Wijntheater onder het genot van een goed glas wijn.

Wijnvrouw van het Jaar- initiatiefnemers Clarissa Slingerlang en Barbara Verbeek
Initiatiefnemers Clarissa Slingerlang (l) en Barbara Verbeek (2)

Initiatiefnemer Clarissa Slingerland​ 
En wie Clarissa Slingerland? Zij is eigenaar van PR bureau MissPublicity.  Met groot enthousiasme creëert zij zichtbaarheid in media voor verschillende lifestyle merken en bedrijven uit de hospitality, evenementen en culturele sector. MissPublicity heeft drie vestigingen: Rotterdam, Antwerpen en sinds begin 2016 ook in Amsterdam. Het bedrijf is onderdeel van de Publicity Group, waaronder ook ArtPublicity valt. Het laatste richt zich op bedrijven uit de kunst & cultuur sector. MissPublicity werd in 2003 opgericht door Clarissa Slingerland.