Levendig rood

8,3 pnt: rode Clos de Trias uit Ventoux

Wanneer je denkt aan de Ventoux denk je niet meteen aan een Noor, geboren in Boulder Colorado, USA, die wijn maakt op de westelijke uitlopers van de Mont Ventoux. Het lijkt bijna het lot tarten. Maar wanneer Even Bakke voor het eerst de Clos de Trias wijnstokken ziet is hij verkocht. Hij noemt het zelf voorzienigheid en formuleert dat als volgt: “Wat ik zag was een gezond ecosysteem en in zo’n ecosysteem gedijt alles beter. In Clos de Trias lijken de wijnstokken samen te werken met het leven. Bloemen, onkruid en bijen helpen de rijen oude wijnstokken.

Opnieuw, we beoordeelden eerder de witte versie, is het proefpanel van I Love Food & Wine enthousiast en geeft voor deze rode wijn een hoog cijfer.

Gek genoeg ontdekt Even Bakke zijn passie voor wijn in Noorwegen. Tijdens zijn studies aan de Noorse universiteit werkt hij namelijk als sommelier. Eenmaal terug in Californië leert hij het wijnmakersvak bij Landmark Vineyards en Matanzas Creek.  Na 14 jaar houdt hij het daar voor gezien en vertrekt samen met zijn Franse vrouw, dochter van een wijnboer uit de Champagnestreek, naar Frankrijk. Na een zoektocht van 3 jaar kopen zij een vervallen domein van 25 hectare in Le Barroux met de naam ‘Clos de Trias’. De naam verwijst naar de 200 miljoen jaar oude Triassic bodem. 2007 was Even’s eerste wijnoogst.

Zeer gedreven wijnmaker

Even Bakke doet aan intuïtieve wijnbereiding, geinspireerd door biodynamische grootheden zoals Rudolf Steiner, Pfeiffer en Fukuoka. Hij gelooft heilig in non-interventieve landbouwpraktijken die de vitaliteit van het ecosysteem verbeteren. Doel: een zo volledig mogelijke expressie van het terroir. Ook in zijn kelder vind je die filosofie terug. Het domein beschikt over 37 verschillende percelen. Per jaar wordt de vinificatie per perceel aangepast. Bakke vertrouwt daarbij op inheemse gisten en druiven die zelf hun eigen gistingstemperatuur bepalen. In goede oogstjaren experimenteert hij met één of meerdere speciale cuvées, waarbij hij zich volledig laat leiden door wat hij in het vat proeft. Een deel van de wijnen oudert in Demi-Muids (600 L vaten), de rest in tanks.

Verleidelijk kruidig

Resultaat is een prachtig gemaakte wijn, die je blind geproefd niet direct in AOP Ventoux zou plaatsen. Verleidelijk veel rijp fruit (pruimen, kersen), een ronde, soepele tanninestructuur met daarnaast aardse leer- en houttonen. Ook een weelderige dosis kruidigheid, denk aan tijm, rozemarijn, laurier, typisch voor de druiven uit de zuidelijke Rhône streek. Clos de Trias  wordt nu al gezien als een van de topproducenten in de Ventoux en is zeker een bedrijf om in de gaten te houden!

Wat eten we bij rode Clos de Trias?

Past uitstekend bij Vietnamese steak met waterkers en Gehaktbrood met Parmaham, of in de winter bij Spaanse kip met chorizo,  maar vormt ook een gouden combinatie met geitenkaas,  verkruimeld in een salade, of gesmolten bovenop een pizza.

Klik op de linkjes voor het recept!!!

De tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

 

Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van het laatste Food&Wine nieuws? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *