Hou je van eendenborstfilet? Hou je van makkelijk? In een handomdraai zet je dit kerst gerecht op tafel! En de bessensaus is de vondst van de avond; dé smaakmaker van dit gerecht. Je kookt de bessen heel even in sojasaus en balsamico-azijn en klaar is Kees. Super easy om te maken.
Ook dit recept komt uit ‘Het allermakkelijkste kerst kookboek ter wereld’ van de Franse schrijver Jean-François Mallet (kijk ook nog even naar zijn voorgerecht!). Deze voormalige chefkok/fotograaf houdt van simpel koken. Die visie komt heel sterk naar voren in zijn boek, zowel in receptuur als in fotografie. Hij gebruikt nooit meer dan 6 ingrediënten en dat zie je hier ook terug.
Wij hebben het gerecht nog iets verbeterd! Mooier gebakken eendenborstfilets en een wat romigere puree. Je bent nu helemaal verzekerd van succes!
Welke wijn bij eendenborstfilet met bessensaus
De fris-zoete blauwe bessensaus bepaalt hier de keus van de wijn. Kies voor fris, kruidig rood, kies voor bijvoorbeeld Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland. Rijp fruit sluit aan op de wat zoete en aardse knolselderijpuree, maar de frisse zuren in de wijn passen bij de saus.
Eendenborstfilet met blauwe bessensaus
Ingredienten
- 800 gram knolselderij*
- 2 tamme eendenborstfilets op kamertemperatuur
- zout peper
- 2 eetlepels boter
- 1 stengel bleekselderij
- 2 eetlepels crème fraîche
- 200 gram blauwe bessen
- 4 eetlepels balsamicoazijn
- 4 eetlepels sojasaus
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de knolselderij en snijd in stukken. Kook de knolselderij in een hoge pan met weinig zout in ca. 25 minuten gaar.
- Snijd intussen de velkant van de eendenborstfilet een paar keer kruislings in tot het vlees. Bestrooi met zout en peper. Verhit een droge koekenpan (ovenvast!) met anti-aanbaklaag. Bak filets op de velkant ca. 2 minuten zodat het vel smelt. Keer om en bak de andere zijde nog 1 minuut. Zet de pan in de oven (velkant boven) en laat de filets in 10 tot 15 minuten rosé worden.
- (Snijd de bleekselderij in heel dunne plakjes.) Giet de knolselderij af en laat in een vergiet even uitlekken. Doe terug in de pan en stamp fijn. Roer er de crème fraîche door. Breng op smaak met zout en peper.
- Neem de eendenborst uit de oven, wikkel in aluminiumfolie en laat afgedekt rusten. Verwarm intussen de bessen met de sojasaus en de azijn 1 minuut in een steelpan. Snijd de filets in plakjes van ca. ½ cm. Verdeel de knolselderijpuree over 4 borden. Leg de eend op de puree. (Garneer met bleekselderij). Geef de bessensaus erbij.
TIP
* Je kunt ook een aardappel-knolselderijpuree maken, die wordt net wat steviger. Kijk hier voor het recept!
Bestellen kun je hierHet kookboek:
Titel : Simplissime, Het allermakkelijkste kerstkookboek
Auteur : Jean-François Mallet
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2157 446 2
Prijs : € 17,50
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen