WineLife & Tempranillo

8,5 pnt: La Rioja Alta, Viña Alberdi Reserva

Lees je weleens WineLife; het wijnmagazine voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreisjes houdt? In elk nummer verzorg ik de recepten bij de geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere interessante rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Hier beoordeelt Magda van der Rijst, wijnvrouw van het jaar 2020, elke keer opnieuw wijn binnen een bepaald thema.

In WineLife 73 stond de Spaanse druif TEMPRANILLO centraal. Een van de WineLife-winnaars (Viña Alberdi Reserva 2016 uit Rioja) zet ik graag in het zonnetje.

Wijnbar Fou in Rotterdam
Wijnbar Fou in Rotterdam van Sigurd Snoeys

Tijdens de proefsessie voor WineLife werden 88 wijnen geproefd. Hieruit kozen Rijst& Sigurd Snoeys (eigenaar van wijnbar/wijnwinkel Fou in Rotterdam) er 30 uit. ‘De selectie bestaat uit louter winnaars’, vertelt Magda! Maar mijn keus valt op de La Rioja Alta (Viña Alberdi Reserva 2016), een traditionele, houtgerijpte Rioja, geweldig voor aan tafel, maar ook verrukkelijk als late-avond-wijn.

Tempranillo heeft vele gezichten

Tempranillo is dé druif voor rode wijn in Spanje. Hij vormt de basis van wijnen uit onder andere Rioja en Ribera del Duero. Ooit vond men dat wijnen van de tempranillo van zichzelf geen gezicht hadden. Ze waren niet verkeerd, maar wel vlak en neutraal en vooral geschikt voor een opvoeding in hout. Pas na rijping in vaten van met name Amerikaans eikenhout kregen de wijnen karakter. Deze traditionele houtgerijpte Tempranillo’s bestaan nog steeds, maar veel wijnmakers van nu nemen hun terroir veel serieuzer en tonen aan dat tempranillo de kenmerken van de herkomst kan doorgeven en wijnen in uiteenlopende stijlen kan leveren. In deze Viña Alberdi Reserva worden de twee opvattingen prachtig gecombineerd: terroir plus hout! Dit is echt een klassewijn met sappig fruit en daarnaast vanille, kokos en wat munt afkomstig van de rijping in vaten van Amerikaans eikenhout. Heel complex.

Wat eten bij La Rioja Alta, Viña Alberdi Reserva 2016

Recepten van lekkere gerechten (16 stuks) die bij deze wijnen passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl:

Spaanse stoofpot van konijn
Spaanse stoofpot van konijn met Rioja: match made in heaven

Beef Wellington met rodewijnsaus

Biefstuk met gorgonzolasaus

Boerenkoolstamppot met chorizo

Gebakken gnocchi met spruitjes en boerenkoolpesto

Gekaramelliseerde witlof met Serranoham

Groentestoofpot met cavolo nero

Hazenpeper

Hertenbiefstuk met in port gemarineerde vijg

Kip met morilles en romige truffelsaus

Pappardelle met paddenstoelen en truffel

Plateau met pittige (blauwe) kaas

Reebiefstuk met kruidkoek

Rendang van rundvlees

Spaanse runderstoofschotel met groene savooiekool

Spaanse stoofpot van konijn

Wildgoulash

Boerenkoolstamppot met geroosterde uien en chorizo
Ook bij zo’n simpele boerenkoolstamppot doet een Rioja het supergoed!

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? Bestel deze WineLife 73 op winelife.nl bij WineLife 73. Ook in dit nummer achtergrondinfo over Tempranillo en de wijnen die ervan gemaakt worden.

Deze prachtige Rioja Reserva 2016 is afkomstig van wijnimporteur Anfors-Imperial en kost € 19,95!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *