Meatless Monday

Gebakken gnocchi met spruitjes en boerenkoolpesto

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Met al die sneeuw buiten, krijg je meteen zin in stevige stamppot, dampende erwtensoep of een geurende chili con carne. Tenminste ik wel! Maar het kan ook anders. Dat laat Colette Dike zien in haar kookboek ‘De nieuwe winterkeuken’ met 55 winterse gerechten met een creatieve twist. Een goed voorbeeld is deze vegetarische roerbakschotel met gebakken gnocchi en winterse groenten als boerenkool en spruitjes. Staat in 25 minuten op tafel!

In het intro zegt schrijfster Colette: ‘Deze krokante gnocchi zijn net perfect goudbruin gebakken krieltjes maar dan nog lekkerder. Super makkelijk, want met deze voorgekookte gnocchi in huis heb je altijd eten op tafel. Met dit gerecht krijg je zelfs de fanatieke spruitjeshater enthousiast.’

Welke wijn bij gnocchi met spruitjes en pesto?

Heel lekker en verrassend gerecht. Knapperig gebakken gnocchi met spruitjes die nog bite hebben, aangevuld met romige mozzarella, kruidige boerenkoolpesto en een vleugje citroen. Romige mozzarella en smeuïge gnocchi vragen om een ronde witte wijn, zoals een rijpe Chardonnay uit de Languedoc. Laat zo’n wijn nog ook goed aansluiten bij spruitjes. Liever rood? Kies dan voor een  ronde sappige. Denk aan Merlot uit Chili of een Italiaanse Salice Salentino.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 500 gram gnocchi*
  • 250 gram buffelmozzarella
  • geraspte schil van 1 biologische citroen
  • boerenkoolpesto
  • 100 gram boerenkool, gesneden
  • 75 gram oude kaas, geraspt
  • 50 gram walnoten
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 100 ml olijfolie + extra om te
  • besprenkelen
  • peper en zout
  • extra: keukenmachine

Stap 1

Breng een pan met water aan de kook en kook de spruitjes 2 minuten. Laat ze goed uitlekken.

Stap 2

Verhit de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de gnocchi 5 minuten. Voeg de spruitjes toe. Bak samen nog 15 minuten of tot de spruitjes en gnocchi zacht en goudbruin zijn. Schep af en toe om.

Stap 3

Maak intussen de boerenkoolpesto. Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een mooie egale massa. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Stap 4

Serveer de gnocchi & spruitjes in een mooie schaal met de buffelmozzarella er los op en de boerenkoolpesto in een apart schaaltje ernaast. Sprenkel wat olijfolie eroverheen en strooi er ten slotte nog wat peper en zout en de geraspte schil van de citroen over.

 

* Wat is gnocchi?

Gnocchi is een Italiaanse specialiteit. Het zijn kleine balletjes ter grootte van een walnoot, in vierkante, ovale of langwerpige vormen. Meestal gemaakt van aardappel, maar op Sardinië van griesmeel (=Malloreddus). Hier gebruiken we kant-en-klare gnocchi gemaakt van aardappel, zogenaamde gnocchi di patate. Ze liggen zowel vers als gedroogd in de schappen van de supermarkt. In dit recept gebruiken we het liefst de ‘verse’ versie uit de koeling, alleen die verpakking is maar 400 gram.

 

Bestellen kun je hier:

Cover de-nieuwe-winterkeuken van Colette DikeTitel : De nieuwe Winterkeuken
Auteur : Colette Dike
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 215 7860 6
Prijs : € 18,90

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *