Kerstwijn uit Toscane

9.0 pnt: Le Macchiole, ‘baby’ Super Tuscan uit Bolgheri

Weleens gehoord van namen als Sassicaia, Ornellaia of Super Tuscans? Dit staat voor super kwaliteit uit Toscane, beter gezegd uit Bolgheri DOC. Deze prachtige rode wijn van het huis Le Macchiole is ook zo eentje. Misschien niet de status van een Sassicaia, maar minstens even groots en toch betaalbaar. Dé kerst-wijn bij uitstek!

Eerst even beginnen bij het begin. Toscane ligt in het midden van Italië en is de bakermat van rode wijnen gemaakt van het druivenras Sangiovese, denk aan Chianti. Maar halverwege de 20e eeuw (1944) was er een man, markies Mario Incisa della Rocchetta, die andere meer internationale druivenrassen (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc) wilde aanplanten. Dat gebeurde in de Toscaanse regio Maremma, aan de Etruskische kust. Toen hij die wijn (Sassicaia) in de jaren 70 op de markt bracht was dit meteen een waanzinnig groot succes. Alleen viel deze wijn buiten de Toscaanse wijn-wet, en werd gedeclasseerd als Vino da Tavola (tafelwijn). Maar dat was tegen het zere been en die hoge kwaliteit natuurlijk onwaardig; zo ontstond de bijnaam ‘Super Tuscan’. In 1994 kregen deze wijnen een eigen DOC-status in Bolgheri. Tegenwoordig heeft Bolgheri absolute sterrenniveau en je kunt de wijn vergelijken met de allermooiste Bordeaux.

Le Macchiole: klein maar super-fijn

Terug naar het gerenommeerde huis Le Macchiole. De naam Le Macchiole betekent ‘De plaats waar alles begon’. Dit relatief kleine wijndomein (24 ha) is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en zijn vrouw Cinzia Merli. Ze beginnen in die tijd eerst met Sangiovese en Syrah. Maar na 10 jaar komen ze erachter dat internationale druivenrassen als cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah en merlot beter gedijen in deze regio. In het begin produceren ze met name Bordeaux blends. Maar vanaf het midden van de jaren 90 specialiseren ze zich in wijnen van één druivenras. Zij waren het eerste wijnhuis die het aandurfde om een wijn te maken van 100% cabernet franc; een druivenras dat in Italië nauwelijks verbouwd wordt!

Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Maar zijn vrouw nam de zaak in handen en bouwt met passie verder aan hun gezamenlijke droom. Onder haar leiding stijgt de kwaliteit. In 2008 wordt hun topwijn Messorio, gemaakt van 100% merlot, beoordeeld met 100 punten door de Amerikaanse WineSpectator. Wow, wat een bevestiging is dat.

Le Macchiole
Cinzia met haar 2 zonen Elia en Mattia maakten Le Macchiole groot

Kwaliteit staat voorop

Het wijnhuis werkt altijd met eigen druiven. Cinzia heeft oog voor de natuur en wil het terroir laten spreken. Sinds 2002 werken ze biologisch en ze gaan zelfs nog een stap verder, biologisch-dynamisch komt in zicht. Le Macchiole sluit geen compromissen en ze vinificeren alleen het allerbeste dat de natuur te bieden heeft. Alle druiven worden handmatig geplukt en er is een dubbele selectie van de druiven voordat er wordt geperst.

Le Macchiole Bolgheri Rosso

Het portfolio van Le Macchiole bestaat slechts uit vier verschillende rode wijnen, waarvan drie gemaakt van maar één druivenras (mono-cepages). Daarnaast maken ze nog een witte blend Paleo Bianco van chardonnay en sauvignon blanc. De rode blend is de Le Macchiole Bolgheri Rosso van merlot (50%), cabernet franc (20%), cabernet sauvignon (20%) en syrah (10%). De druiven zijn afkomstig van geselecteerde percelen van eigen wijngaarden.

Le Macchiole wijndomein in Bolgheri
Bolgheri Rosso rijpt 10 maanden in verschillende vaten

Hoe smaakt Le Macchiole Bolgheri Rosso 2019?

Vandaag beoordelen we de instapper van Le Macchiole. Nou ja, instapper, dat is eigenlijk een understatement. Ook de instapper, Le Macchiole Bolgheri Rosso, is er eentje van allerhoogste kwaliteit. Deze wijn uit 2019 kreeg maar liefst 93 punten van Parker. En dat is niet zo gek, want 2019 is de allerbeste jaargang sinds 2011.

Qua kleur is deze rode wijn mooi diep-robijn rood. Verfijnd van geur met blauwe bessen aroma’s en ceder. Als je gaat drinken dan proef je meteen de kwaliteit. Mooi rijp en puur fruit, ook hier opnieuw de blauwe bessen met een tikkeltje spicyness. Tannines zijn stevig, maar zijdezacht. In een woord: elegantie en body komen hier samen. Nu al op dronk, maar nog te bewaren tot 2030!

Wat eten bij Le Macchiole Bolgheri Rosso?

Deze Bolgheri Rosso proeft als een mooie Bordeaux. Wat eet je dan daarbij? Op I Love Food & Wine vind je veel mooie (kerst) gerechten. Ik zet ze op een rijtje:

Langzaam gegaarde boeuf stroganoff uit het kookboek Slow van Louise Franc
Langzaam gegaarde boeuf stroganoff

Wil je deze wijn ook proeven?

Le Macchiole Bolgheri Rosso 2019 is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment. Deze prachtige wijn kost € 24,14 per fles (bij aankoop van 6 flessen: € 17,50).

Mocht je nog meer kwaliteit in het glas willen, kies dan voor de Le Macchiole Paleo (100% cabernet franc). Deze wijn is op het Nederlands Wijnconcours uitgeroepen tot een van de beste rode wijnen van het jaar 2022 in de categorie rode wijn € 40,- plus. Prijs € 102,79.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met importeur Best of Wines. Lees voor meer info mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *