Rendang: niet weg te denken uit de Indonesische keuken. Het is een echte klassieker en behoort samen met saté, soto ayam, nasi goreng en gado gado tot de vijf meest bekende gerechten van Indonesië. Oorspronkelijk afkomstig van het eiland Sumatra. Maar je komt dit stoofgerecht (rendang) ook tegen in Maleisië en de Philippijnen. Gemaakt van gekaramelliseerd rundvlees in een dikke spicy kokossaus. Je maakt eerst een zogenaamde bumbu (of boemboe), pas daarna ga je stoven. En na 3,5 uur heb je een waanzinnig lekker resultaat. Zeker deze versie uit het kookboek van Vanja van der Leeden is een aanrader. Aangekleed met haar atjar van rodekool wordt rendang ineens hip & trendy; oftewel rendang 2.0!
Als grote fan van de Indonesische keuken had ik al een perfecte rendang in mijn reportoire. Om te bepalen welke versie het lekkerst zou zijn, heb ik met een aantal vrienden mijn rendangrecept vergeleken/getest met de Rendang Padang van Vanja uit haar nieuwste kookboek Indorock (kookboek van het jaar). Hoewel ze allebei erg lekker waren (moeilijk kiezen dus), heeft dit recept toch de smaak strijd ‘gewonnen’. Dat wil ik graag delen!
Laat je niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten, want juist die lange lijst met kruiden zorgt voor de complexe smaak. Ook de kokosroom met 24% vet is echt essentieel, want die maakt het geheel mooi dik en romig. Daarnaast houdt het de pittigheid in balans. Dus…, NIET eigenwijs zijn, die 15 lomboks heb je nodig. In het origineel gebruikt Vanja zelfs 20 pepers. Wij hebben de 5 rawits achterwege gelaten en het resultaat is HEMELS!!!
Welke wijn bij Rendang Padang?
Bij sommige recepten in het kookboek geeft wijnjournaliste Esmee Langereis wijntips. Bij dit recept zegt zij het volgende: “Fantastisch smeuïg en best pittig, deze kick-ass rendang. Na eindeloos delibereren word één ding duidelijk: dat-ie ook een kick-ass wijn nodig heeft. Het beste is stevig doch fruitig rood. Dus een levendige Barolo, een vrolijke Bordeaux, kruidige Rioja, sappige Pinot Noir uit Zuid-Afrika of een olijke Côtes du Rhône. Goeie Carmenère uit Chili kan ook. Probeer ze gewoon allemaal.”
Wij dronken er een Côtes du Rhône bij, en dat beviel uitstekend. In ieder geval heb je een wijn nodig met zachte ronde tannines, want chilipeper verhoogt de gewaarwording van tannines, waardoor een zachte rode wijn ineens toch stroefheid krijgt. Daarnaast mag de rode wijn wat vanille-tonen (houtlagering) hebben gehad, want dat sluit goed aan op de kokossaus.
Rendang Padang 2.0
Ingredienten
Bumbu
- 1½ eetlepel korianderzaad
- 5 kemirinoten
- 40 gram verse gemberwortel geschild en in plakjes
- 50 gram verse laoswortel geschild en in plakjes
- 10 gram verse geelwortel geschild en in plakjes
- 15 lomboks zaadlijsten en pitjes verwijder, in stukjes
- 3 middelgrote uien gepeld en gesnipperd
- 10 tenen knoflook gepeld
- zout
Rendang
- 1 liter kokosroom minimaal 24%vet
- 1 kg runderstoofvlees in stukken van 5 cm
- 1 eetlepel tamarindepasta pot
- 4 salamblaadjes
- 8 stengels sereh gekneusd
- 16 limoenblaadjes gekneusd
Bereiding
- Maak de bumbu: rooster het korianderzaad en de kemirinoten in een droge koekenpan en wrijf fijn in een vijzel.
- Doe de overige ingrediënten in de keukenmachine of blender en voeg het korianderzaadmengsel toe. Maal alles fijn.
- Zet een wok of grote braadpan op het vuur, voeg de bumbu toe met de kokosroom en 3/4 eetlepel zout. Voeg het stoofvlees toe samen met de tamarinde, de salamblaadjes, de sereh en de limoenblaadjes. Laat nu 3 uur onafgedekt stoven op laag vuur. Roer af en toe om. Je kunt het vlees ook in 3 uur onafgedekt in de oven (140 °C) gaar laten worden. Maak intussen de atjar van rodekool.
- Zet het vuur na 3 uur hoger, zodat er meer vocht kan verdampen (of neem de pan uit de oven en zet op het vuur). Trek daar nog 30 minuten voor uit. Schep het vlees regelmatig om. Verwijder de salam, sereh en limoenblaadjes. Serveer met rijst en de acar.
Atjar (acar) van rodekool, mango en komkommer
Ingrediënten
- 125 ml natuurazijn
- 75 gram suiker
- 2 kruidnagels, geplet
- 1 kaneelstokje, geplet
- 1 steranijs
- 200 gram gesneden rodekool
- 1 mini-komkommer (100 gram), in plakjes
- 1 kleine mango, in reepjes
- 1 limoen
Stap 1
Breng de azijn aan de kook met de suiker, specerijen en ½ theelepel zout. Roer tot de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat de smaken 15 minuten intrekken. Doe de rodekool, komkommer en mango in een schaal. Rasp de schil van de limoen. Giet het azijnmengsel door een zeef over de salade. Knijp de helft van de limoen erboven uit. Bestrooi met de limoenrasp.
Het kookboek
De mooie Vanja van der Leeden (culinair schrijver/foodstylist) ging op zoek naar haar Indonesische roots. Met haar man (fotograaf Remko Kraaijeveld) en hun twee kinderen ging ze op reis en samen maakten ze dit geweldig inspirerende kookboek met traditionele Indonesische gerechten met een moderne en eigentijdse twist.
Titel : Indorock
Auteur : Vanja van der Leeden
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 3880 676 1
Prijs : € 34,99
We publiceerden al eerder een heerlijk gerecht uit dit kookboek: gado gado met spicy sesamsaus. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen