Beoordeeld!

9,0 pnt: Chianti Classico, Buondonno 2017

Ken je het wijnmagazine WineLife al? In elk nummer verzorg ik de recepten bij de geselecteerde wijnen voor de Koopgids.
Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft.
In deze rubriek werden in de juli-editie (65) rode wijnen, gemaakt van de Sangiovese-druif, beoordeeld. Zo ook deze Chianti Classico Buondonno.

Al jarenlang ben ik een absolute fan van deze Chianti Classico, Buondonno van wijnimporteur Vinoblesse. En nu komt deze heerlijke Sangiovese-wijn ook in de bovenste regionen terecht tijdens de test in Winelife. Hoe tof is dat!

Uit 67 ingestuurde wijnen kozen Magda van der Rijst & Adriaan Visser (maître-sommelier bij haute-cuisine-restaurant Tribeca** in Heeze) er 22 uit. Een van de winnaars (met drie sterren) is deze Azienda Agricola Casavecchia alla Piazza, Buondonno 2017, Chianti Classico. Daarom geef ik hem op Ilovefoodwine.nl ook een ereplaats.

Chianti: rijp, fris en toch stevig van smaak

Sangiovese groeit zo ongeveer overal in Italië, maar het blijft de specialiteit van Toscane. Daar weten ze er fabelachtige wijnen van te maken. Denk aan Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano en, misschien wel de allerbekendste: Chianti Classico. Het aantrekkelijke aan wijnen van de sangiovese-druif is dat ze zo ontzettend Italiaans zijn. Dat zit ‘m in de afwisseling tussen rijp fruit en frisse zuren en meestal een stevige structuur. Wijnen gemaakt om, op z’n Italiaans, urenlang mee te tafelen.

Buondonno; mijn favoriet

Een van mijn lievelingen uit Chianti is deze Buondonno van wijnhuis Casavecchia alla Piazza. Hij smaakt heerlijk puur, vol van paars fruit en kruidigheid, heeft stoere zuren, is ongepolijst en complex. Zijn aroma’s veranderen voortdurend in het glas. Perfecte wijn om met Italiaanse vleesgerechten als bistecca tagliata en ossobuco te combineren, maar voor de veggies is er ook keus genoeg, denk bijvoorbeeld aan melanzane alla parmigiana, een pittige ovenschotel met aubergine of in olijfolie gestoofde tomaat met verse basilicum en harde pecorino erover geschaafd.

Bistecca tagliata liggend
Bistecca tagliata; staat in 10 minuten op tafel

Wat eten bij Chianti Classico, Buondonno 2017?

Recepten van lekkere gerechten die bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op deze website! Sangiovese doet het vooral goed in combinaties met tomaten, zoals in combinatie met mijn versie van een pasta bolognese. Aanraders zijn verder (klik op linkjes voor het recept):

Bistecca tagliata

Ossobuco

Rigatoni met broccoli en worst

Pasta Puttanesca

Melanzane alla parmigiana

Aubergine stoofschotel uit Beiroet

Biefstuk met groene salsa

Biefstuk met groene salsa
Biefstuk met groene salsa

Lamskoteletjes met dragon

Stroganoff van paddenstoelen

Kibbeh van rode linzen en ui

Bolognesesaus
Spaghetti met de beste bolognesesaus ever…

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 65 ligt nu in de winkel of lees via winelife.nl. Ook in dit nummer achtergrondinfo over de sangiovese-druif en de wijnen die ervan gemaakt worden.

De volgende WineLife 66 ligt eind augustus in de winkel. Met daarin: Rijst& proeft Grüner Veltliners uit Oostenrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *