Meatless Monday

Groentestoofpot met cavolo nero

Hartverwarmende groentestoofpot die past op dit moment in maart; met één been nog in de winter en het andere been bijna in de lente. Cavolo nero is een groene koolsoort die een beetje lijkt op boerenkool, maar net iets pittiger en nootachtiger is van smaak. Gewoon te koop bij Albert Heijn. Een andere naam is palmkool, want met z’n blauwgroene, bobbelige bladeren heeft hij de looks van een palmboom. Het recept is afkomstig uit het kookboek Oogstkoken; het jubileumboek van het tijdschrift Seasons.

Welke wijn bij groentestoofpot met cavolo nero?

Het gerecht is een lekkere combinatie van pittige kool, zurige tomaat en zoetige pompoen, aangevuld met de zachte structuur van de boterbonen. Bij zo’n gerecht passen verschillende wijnen. Heb je zin in wit, kies dan voor een chenin blanc met body of romige chardonnay. Maar ook rode wijn past prima, mits die maar vol en rond is. Denk aan Côtes du Rhône, of een Côtes du Ventoux. Ook een Rioja sluit goed aan.

Jordan Chenin Blanc
Jordan Chenin Blanc
4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 400 g cavolo nero
  • 1 grote prei
  • ½ pompoen (ca. 500 gram)
  • 1 bakje basilicum (15 gram)
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 blik tomaatblokjes
  • 1 groentebouillontablet
  • 2 blikken reuzenbonen à 225 gram, uitgelekt

Stap 1

Snijd de nerven uit de cavolo nero en snijd de kool in stukjes. Snijd de prei in ringen. Schil de pompoen en snijd hem in partjes. Pluk de blaadjes van de basilicum en snijd de stengeltjes fijn.

Stap 2

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de prei 5 minuten. Voeg de pompoen, basilicumsteeltjes en knoflook toe en bak nog 5 minuten. Schep af en toe om. Voeg de tomaatblokjes, 200 ml water en de bouillontablet toe. Breng aan de kook en laat de groenten afgedekt in 15 à 20 min. zachtjes gaar stoven.

Stap 3

Schep de bonen en cavolo nero erdoor en verwarm nog 5 minuten tot de kool beetgaar is. Schep de basilicumblaadjes erdoor en breng op smaak met zout en -versgemalen peper. Lekker met ciabattabrood.

 

Het kookboek

Cover Oogstkoken Oogstkoken staat boordevol eenvoudig te maken, verrukkelijke recepten met pure smaken van het seizoen. Het is een kookboek ter ere van het 25 jarig jubileum van het tijdschrift Season. Willemijn Ter Hart, redacteur voor bladen als Seasons, Flair en Ariadne at Home, is de samensteller van het boek. Zij heeft zich gespecialiseerd in bloemstyling en (moes)tuinieren. En dat is duidelijk zichtbaar. Want het boek staat boordevol tips & tricks om te leren zaaien en oogsten uit eigen moestuin.

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Oogstkoken, het complete Seasons kookboek
Uitgever : Fontaine Uitgevers
ISBN nummer: 978 90 5956 837 2
Prijs: € 27,-

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.