WineLife & Red Velvet

8,5 pnt: Tommasi Ripasso 2019

In WineLife, magazine voor wijnliefhebbers en voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijntrips houdt, verzorg ik de recepten van de gerechten bij de Koopgids-wijnen. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Daarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema. Voor WineLife 85 is het thema Red Velvet. En de Tommasi Ripasso is een van de lievelingen.

Red Velvet

Red Velvet; dat zijn rode wijnen die helemaal of deels van ingedroogde druiven zijn gemaakt waardoor ze zacht en sommige zelfs licht zoetig smaken. Die manier van wijnmaken heet ‘appassimento’. Amarone is daar het beroemdste voorbeeld van. Ripasso wordt wel ‘Baby Amarone’ genoemd omdat hij net iets lichter overkomt dan zijn grote broer en soms is dat al genoeg. Deze Ripasso van Tommasi uit de noordelijke wijnregio Veneto vind ik een geweldige winterse wijn die je een comfortabel gevoel geeft. Zeker ook geschikt voor het komende kerstdiner!

Wijngaarden in de regio Veneto
Wijngaarden in de regio Veneto

Valpolicella Ripasso uit Veneto

Ripasso betekent ‘nog een keer passeren’. Maar hoe wordt zo’n rode wijn dan gemaakt? Tommasi Ripasso begon zijn loopbaan als een gewone, stille, droge rode wijn. Vervolgens worden hier de overgebleven schillen van Amarone-wijn aan toegevoegd. Die bevatten nog suiker en gistresten waardoor de wijn opnieuw vergistte en de uiteindelijke ripasso-wijn meer kleur, geur, smaak, alcohol en kracht heeft. Dat maakt deze wijn om te smullen.

 

Hoe smaakt Tommasi ‘Ripasso’ 2019?

Hij is goed gevuld, met aroma’s van rijp rood (kersen)fruit en ook het florale van viooltjes. Een heerlijk zachte wijn om lekker bij te relaxen, maar ook voor aan tafel. Zelf vind ik zo’n wijn heel fijn bij een kaasplankje.

 

Wat eten bij Tommasi ‘Ripasso’ 2019?

Recepten van lekkere gerechten die bij deze Valpolicella Ripasso Superiore 2019 passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl. Probeer maar eens met:

Makkelijke bolognese van hamburgers uit het kookboek Ode aan groenten van Alice Zaslavsky
Makkelijke bolognese van hamburgers
Hazenpeper met bietjes met aardappel-knolselderijpuree
Aardappel-knolselderijpuree combineert goed bij hazenpeper met bietjes

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

 

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? In WineLife 85 staat de complete lijst. Ook in dit nummer achtergrondinfo over zoete rode wijnen en hoe die gemaakt worden.

 

Wil je deze wijn ook proeven?
Tommasi ‘Ripasso’; een Valpolicella Ripasso Superiore 2019 is afkomstig van importeur Fourcroy. Hij kost € 23,95.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *