In WineLife, magazine voor wijnliefhebbers en voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijntrips houdt, verzorg ik de recepten van de gerechten bij de Koopgids-wijnen. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Daarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema. Voor WineLife 85 is het thema Red Velvet. En de Tommasi Ripasso is een van de lievelingen.
Red Velvet
Red Velvet; dat zijn rode wijnen die helemaal of deels van ingedroogde druiven zijn gemaakt waardoor ze zacht en sommige zelfs licht zoetig smaken. Die manier van wijnmaken heet ‘appassimento’. Amarone is daar het beroemdste voorbeeld van. Ripasso wordt wel ‘Baby Amarone’ genoemd omdat hij net iets lichter overkomt dan zijn grote broer en soms is dat al genoeg. Deze Ripasso van Tommasi uit de noordelijke wijnregio Veneto vind ik een geweldige winterse wijn die je een comfortabel gevoel geeft. Zeker ook geschikt voor het komende kerstdiner!

Valpolicella Ripasso uit Veneto
Ripasso betekent ‘nog een keer passeren’. Maar hoe wordt zo’n rode wijn dan gemaakt? Tommasi Ripasso begon zijn loopbaan als een gewone, stille, droge rode wijn. Vervolgens worden hier de overgebleven schillen van Amarone-wijn aan toegevoegd. Die bevatten nog suiker en gistresten waardoor de wijn opnieuw vergistte en de uiteindelijke ripasso-wijn meer kleur, geur, smaak, alcohol en kracht heeft. Dat maakt deze wijn om te smullen.
Hoe smaakt Tommasi ‘Ripasso’ 2019?
Hij is goed gevuld, met aroma’s van rijp rood (kersen)fruit en ook het florale van viooltjes. Een heerlijk zachte wijn om lekker bij te relaxen, maar ook voor aan tafel. Zelf vind ik zo’n wijn heel fijn bij een kaasplankje.
Wat eten bij Tommasi ‘Ripasso’ 2019?
Recepten van lekkere gerechten die bij deze Valpolicella Ripasso Superiore 2019 passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl. Probeer maar eens met:

- Bolognese van hamburgers
- Entrecote met rode wijn-jus
- Gehaktballetjes met paddenstoelen
- Hertenbiefstuk met vijg
- Mini-saucijzenbroodjes met chorizo
- Pasta met broccoli-pesto
- Pittige pasta met bloemkoolragout
- Shepherd’s Pie van Yvette van Boven
- Surinaamse gehaktballetjes
- Paté met Cumberlandsaus
- Hazenpeper met bietjes
- Parmaham met gegrilde vijgen

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!
Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? In WineLife 85 staat de complete lijst. Ook in dit nummer achtergrondinfo over zoete rode wijnen en hoe die gemaakt worden.
Tommasi ‘Ripasso’; een Valpolicella Ripasso Superiore 2019 is afkomstig van importeur Fourcroy. Hij kost € 23,95.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!