Stoere elegantie

Sangiovese Toscano

Vandaag eten we ‘Lasagne met andijvie’. Daar drinken we een lekkere Italiaan bij: ‘Governo all’Uso Toscano’. Hij wordt gemaakt door de familie Angelini, die meerdere wijnhuizen bestiert. Cantina San Leonino bestaat uit 7 ha Chianti Classico Gallo Nero wijngaarden, een olijfboomgaard van 3 ha en 2 ha zaadgewassen en bos. Onze Wijn van de Dag is gemaakt van dé rode druif van Toscane: de sangiovese. Deze Toscaanse wijn ontleent zijn naam aan ‘governare’, de Italiaanse term voor de techniek om ingedroogde druiven aan de uitgegiste most toe te voegen. Zo vindt er een tweede gisting plaats waardoor de wijn zachter wordt. Ook krijgt hij meer body en komt het fruit beter naar voren. 

Sappig en fris

De wijn is volrood van kleur met in de neus bessenfruit en -jam.  Hij heeft een sappige aanzet en weer bessenfruit. Ook frisse zuren en een kruidigheid zijn te proeven. De tannines zijn rond en zacht. Het mondgevoel is strak, maar hij is wel lekker vol en kruidig.

Waarom bij de Lasagne met Andijvie?

De bechamelsaus is romig (de wijn rond) de andijvie strak en iets bitter (past bij het mondgevoel van de wijn), de passata heeft  frisse zuren (die proef je ook in de wijn). Over-all is het gerecht smeuïg. Dat past bij het volle karakter en de ronde tannines van de wijn.

Wat smaakt daar nog meer lekker bij?

Spaghetti met tomatensaus en gehaktballetjes of spaghetti bolognese. Eigenlijk past hij goed bij de meeste gerechten met tomatensaus. Maar ook bij (geroosterd) vlees, stoofpotjes, belegen kaas.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.