Spaanse stoofpot van konijn & Rioja

Deze stoofpot van konijn is rijk van smaak door de saus van aardse linzen, zachte aubergine en een subtiel scheutje sherry-azijn. Dat combineert voortreffelijk met een zacht kruidige Rioja Crianza, zoals bijvoorbeeld de Vina Hermina 2005 of Artadi Vinas de Gain 2010. Maar ook deze Reserva van Pago de Valcaliente uit 2013 is een absolute aanrader!

Muziek: om in de Spaanse sferen te blijven, een stukje dans van mijn flamencodocent Irene Alvarez. Ze danst hier een geweldig mooie Solea.

 

4 personenca. 2 1/2 uur

Ingrediënten

  • 4 konijnenbouten
  • zout , peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui, in partjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 1 laurierblad
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 1 theelepel verse fijngehakte oregano
  • 1 gedroogd chilipepertje
  • ½ theelepel Spaanse gerookte zoete paprikapoeder
  • 1 blik tomatenblokjes à 400 gram
  • 100 ml droge sherry
  • 3 eetlepels sherry-azijn
  • 1 kippenbouillontablet
  • ½ aubergine
  • 80 gram gedroogde (Le Puy) linzen
  • 50 gram zwarte olijven, ontpit (AH, Excellent)

Stap 1

Konijn bestrooien met zout en versgemalen peper. In grote braadpan olie verhitten en konijn rondom bruinbakken. Uit pan nemen. In achtergebleven bakvet uipartjes zachtjes fruiten. Toevoegen: bleekselderij, laurierblad, knoflookteentjes, oregano, verkruimeld chilipepertje, en paprikapoeder. Even laten meebakken tot het begint te geuren. Toevoegen: tomatenblokjes met sap, sherry, sherryazijn, bouillontablet en 3,5 dl water. Aan de kook brengen en doorroeren. Konijn terugdoen in pan. Ca. 1 uur zachtjes stoven.

Stap 2

Aubergine en linzen bij het vlees doen. Stoofschotel, zonder deksel op pan,  nog ca. 45 minuten zachtjes laten pruttelen. Konijn uit pan nemen en vlees van het bot halen. Als de saus te dun is, dan laat je deze eerst nog ca. 5 minuten inkoken. Konijnenvlees terugdoen in pan en stoofschotel op smaak brengen met zout en peper. Garneren met zwarte olijven. Lekker met aardappelpuree.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *