Voor de kerst

Kip met morilles en romige truffelsaus

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Super!!! In deze categorie valt deze romige kip met morilles. Al jarenlang staat ie op mijn favorietenlijst en afgelopen zaterdag heb ik hem opnieuw gemaakt voor een aantal vrienden. Iedereen was enthousiast!

Eigenlijk is dit een echt kerstrecept! Je kunt de kip helemaal voorbereiden als je wilt. Vlak voor het serveren warm je de kip en saus weer even op. Klein probleempje is misschien de aankoop van de truffeljus. En let op: dit ingrediënt is hier echt cruciaal, dus niet vervangen door iets anders. Je kunt truffeljus bijvoorbeeld online kopen via truffel.nl. Dit zijn blikjes van 50 gram (€ 9,95). Maar ik kocht een blikje truffeljus van Plantin met een inhoud van 100 gram. Dat is helemaal niet erg, want je vriest gewoon de helft in voor een volgende keer.

Welke wijn bij Kip met morilles en truffeljus?

De kip is heerlijk mals en de saus romig met een zachte truffelsmaak. De saus bepaalt hier de wijn. Je kunt zowel wit als rood kiezen. Ligt je voorkeur bij wit, kies dan voor een Chardonnay met wat hout. Maar rood past beter, zeker een wat geouderde wijn die al wat tertiaire aroma’s heeft ontwikkeld. Die passen goed bij de smaak van truffel. Zoals bijvoorbeeld een Bordeaux uit Saint-Emilion of Pomerol, of een ronde Merlot of Carmenère uit Chili. Wij dronken er afgelopen zaterdag een geouderde Barolo (2008) bij. Die combineerde meer dan uitstekend met de intens smakende paddenstoelensaus.

4 personen15 minuten + 1 ½ uur oventijd

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten, op het gewicht in tweeën gesneden
  • zout, versgemalen peper
  • 50 gram roomboter
  • 200 ml riesling
  • 200 ml kippenfond
  • 200 ml slagroom
  • 4 teentjes knoflook, gepeld (heel houden)
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • 10 gram gedroogde morilles
  • 50 ml truffeljus (blikje)

Stap 1

Bestrooi de kip met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan of grote koekenpan en bak de stukken kip in 5 minuten rondom lichtbruin. Haal ze uit de pan. (Gooi het achtergebleven bakvet grotendeels weg. Voeg daarna toe: wijn, kippenfond en slagroom. Breng aan de kook. Leg vervolgens de kipstukken en de saus in een ruime braadslede. Voeg de knoflook en rozemarijn toe.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 150 °C. Bak de kip in ca. 90 minuten gaar. Week intussen de morilles in een beetje lauw water. Haal de kip uit de braadslede. Zeef het achtergebleven vocht en doe over in een steelpan. Voeg de morilles (zonder vocht) en de truffeljus toe en kook de saus, op hoog vuur, in tot ongeveer de helft (ca. 10 – 15 minuten). (Laat alles eventueel afkoelen tot het moment van serveren).

Stap 3

Verwarm de kip in ca. 10 minuten tot hij weer handwarm is. Verwarm de saus zachtjes op laag vuur. Serveer de kip met verse pasta of een aardappel-knolselderijpuree (zie hier het recept!).

 

Bron: Mmmm..!; het kookboekje van restaurant Brasserie van Baerle, geschreven door Floor van Ede en Wilmar te Winkel (1999).

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *