Wildstoofschotel met paddenstoelen zijzicht

Kerst Klassieker
Wildstoofschotel met paddenstoelen

Wildgerecht, wildstoof (hert, haas, wildzwijn) met een Italiaans tintje. Helemaal van te voren te bereiden (en bijvoorbeeld in te vriezen). We serveren er altijd verse pasta bij #wildstoof #wildstoofpot #wildstoofschotel
Wildgerecht, wildstoof (hert, haas, wildzwijn) met een Italiaans tintje. Helemaal van te voren te bereiden (en bijvoorbeeld in te vriezen). We serveren er altijd verse pasta bij #wildstoof #wildstoofpot #wildstoofschotel

Een supertof wildgerecht voor de kersttafel met een Italiaans tintje. Waarom? Helemaal van te voren te bereiden (en bijvoorbeeld in te vriezen). Je hoeft de wildstoofschotel alleen maar op te warmen. En hij smaakt echt hemels. Dit recept staat al jarenlang in mijn kerst-top 10. Maar dit jaar wil ik hem graag met jullie delen. We serveren er altijd verse pasta bij: verrukkelijk!!! Geschikt voor een grote groep, of op de buffettafel. Ben je maar met z’n vieren, ook geen probleem. Je vriest de helft in voor een ander feestelijk etentje.

Maar wat drinken we bij wildstoofschotel met paddenstoelen?

Wild vraagt om een uitgesproken wijn, zoals de volle rijke Shiraz. In de stoofschotel stoppen we tijm, laurier en jeneverbes, dat matcht prachtig met de kruidigheid van de wijn. Maar andere klassieke rode wijnen zoals een Barolo (matcht goed met de paddenstoelen), Châteauneuf-du-Pape, Gigondas of een klassieke Bordeaux zullen ook perfect combineren. Nog een optie: Argentijnse Cabernet Franc.

8 personen25 minuten (+ 2 uur stooftijd, + 20 minuten oventijd)

Ingrediënten

  • 1200 gram stoofvlees van wild (hert, haas, wildzwijn)
  • zout, versgemalen peper
  • 5 eetlepels olie
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 3 uien, gesnipperd
  • 1 winterwortel, in stukjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels bloem
  • 200 ml rode wijn
  • 1 potje wildfond (385 ml)
  • 6 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 6 jeneverbessen
  • 100 ml slagroom
  • 25 gram boter
  • 500 gram gemengde paddenstoelen, in grove stukken
  • 750 gram verse pappardelle
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Stap 1

Laat vlees op kamertemperatuur komen. Bestrooi met zout en peper. Verhit de olie in een grote braadpan en bak het vlees in gedeelten rondom goudbruin. Uit pan scheppen. In achtergebleven spekblokjes ca. 2 minuten bakken. Voeg ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe en bak 3 minuten mee. Voeg bloem toe en laat even kort meebakken. Schenk wijn en fond erbij. Laat al roerende aan de kook komen. Toevoegen: stoofvlees, tijm, laurier, en jeneverbessen.  Breng aan de kook. Sudder, met deksel op pap, in ca.  2 uur zachtjes gaar. (Tot zover kan stoofschotel voorbereid worden. Laat afkoelen en zet in de koeling.)

Stap 2

Verwarm opnieuw de wildragout. Roer de room erdoor (en eventueel 50 gram Parmezaanse kaas?) Verhit intussen in een grote hapjespan de boter. Bak de paddenstoelen in ca. 5 minuten rondom gaar. Roer de peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Kook intussen de pappardelle gaar volgens gebruiksaanwijzing (4 minuten). Giet af en verdeel over 8 warme pastaborden. Schep de wildragout erop. Verdeel de paddenstoelen erover. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas. Garneer met peterselie.

Wildstoofschotel met paddenstoelen

 

Meer heerlijke KERST-recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

One thought on “Wildstoofschotel met paddenstoelen

  1. Zou t een idee zijn om voordat je het gerecht afmaakt, de saus iets in te laten koken( vlees even eruit halen) en iets te binden.
    Parm.kaas idd lekker erdoor, ik doe zelf meestal een stukje roquefort, nog aardser. Vlees er weer bij en doorwarmen.
    Waarom iets binden? Met pasta wordt het toch een beetje “ natte “ boel. Gevolg gespetter…
    Heerlijk gerecht, echt Kerst!
    Volgende week woensdag laatste jachtdag, wie weet komt er nog een haas voor..!
    Fijne Feestdagen!
    Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *