Wildstoofschotel: een supertof wildgerecht voor de kersttafel met een Italiaans tintje. Waarom? Helemaal van te voren te bereiden (en bijvoorbeeld in te vriezen). Je hoeft de wildstoofschotel alleen maar op te warmen. En hij smaakt echt hemels. Dit recept staat al jarenlang in mijn kerst-top 10. Maar dit jaar wil ik hem graag met jullie delen. We serveren er altijd verse pasta bij: verrukkelijk!!! Geschikt voor een grote groep, of op de buffettafel. Ben je maar met z’n vieren, ook geen probleem. Je vriest de helft in voor een ander feestelijk etentje.
Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Primitivo Appassimento
€ 11,95Deze Primitivo van Masseria Borgo dei Trulli komt uit Puglia, Zuid-Italië. Het landgoed ligt vlak aan de kust, in de buurt van de historische stad Taranto. Bijzonder is de rijpingsmethode ‘Appassimento’ van deze rode wijn. Net als voor Amarone worden de handmatig geplukte druiven eerst gedroogd voordat er wordt geperst. Resultaat: een geconcentreerde krachtige wijn met zwoele fruittonen van zoete zwarte kersen, rozebottel en pruimen. Krachtig, maar toch fluweelzacht. De perfecte match bij deze wildstoofschotel met paddenstoelen.
Welke wijn bij wildstoofschotel met paddenstoelen?
Wild vraagt om een uitgesproken wijn, zoals de volle rijke Shiraz. In de stoofschotel stoppen we tijm, laurier en jeneverbes, dat matcht prachtig met de kruidigheid van de wijn. Maar andere klassieke rode wijnen zoals een Barolo (matcht goed met de paddenstoelen), Châteauneuf-du-Pape, Gigondas of een klassieke Bordeaux zullen ook perfect combineren. Nog een optie: Argentijnse Cabernet Franc. Of een krachtige Languedoc-wijn, zoals de AOP Terrasses du Larzac, gemaakt door wijnmaakster Aurélie Vic (Mitra).
Wildstoofschotel met paddenstoelen
Ingredienten
- 1200 gram stoofvlees van wild hert, haas, wildzwijn
- zout versgemalen peper
- 5 eetlepels olie
- 100 gram magere spekblokjes
- 3 uien gesnipperd
- 1 winterwortel in stukjes
- 2 stengels bleekselderij in stukjes
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels bloem
- 200 ml rode wijn
- 1 potje wildfond 385 ml
- 6 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 6 jeneverbessen
- 100 ml slagroom
- 25 gram boter
- 500 gram gemengde paddenstoelen in grove stukken
- 750 gram verse pappardelle
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Bereiding
- Laat vlees op kamertemperatuur komen. Bestrooi met zout en peper. Verhit de olie in een grote braadpan en bak het vlees in gedeelten rondom goudbruin. Uit pan scheppen.
- In achtergebleven vet de spekblokjes ca. 2 minuten bakken. Voeg ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe en bak 3 minuten mee. Voeg bloem toe en laat even kort meebakken. Schenk wijn en fond erbij. Laat al roerende aan de kook komen. Toevoegen: stoofvlees, tijm, laurier, en jeneverbessen. Breng aan de kook. Sudder, met deksel op pan, in ca. 2 uur zachtjes gaar. (Tot zover kan stoofschotel voorbereid worden. Laat afkoelen en zet in de koeling.)
- Verwarm opnieuw de wildragout. Roer de room erdoor (en eventueel 50 gram Parmezaanse kaas).
- Verhit intussen in een grote hapjespan de boter. Bak de paddenstoelen in ca. 5 minuten rondom gaar. Roer de peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook intussen de pappardelle gaar volgens gebruiksaanwijzing (4 minuten). Giet af en verdeel over 8 warme pastaborden. Schep de wildragout erop. Verdeel de paddenstoelen erover. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas. Garneer met peterselie.
- Geen zin in pasta. Deze stoofschotel is ook subliem in combinatie met aardappel-knolselderijpuree.
Meer heerlijke KERST-recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!