Kerst Klassieker

Wildstoofschotel met paddenstoelen

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept
Wildgerecht, wildstoof (hert, haas, wildzwijn) met een Italiaans tintje. Helemaal van te voren te bereiden (en bijvoorbeeld in te vriezen). We serveren er altijd verse pasta bij #wildstoof #wildstoofpot #wildstoofschotel
Wildgerecht, wildstoof (hert, haas, wildzwijn) met een Italiaans tintje. Helemaal van te voren te bereiden (en bijvoorbeeld in te vriezen). We serveren er altijd verse pasta bij #wildstoof #wildstoofpot #wildstoofschotel

Wildstoofschotel: een supertof wildgerecht voor de kersttafel met een Italiaans tintje. Waarom? Helemaal van te voren te bereiden (en bijvoorbeeld in te vriezen). Je hoeft de wildstoofschotel alleen maar op te warmen. En hij smaakt echt hemels. Dit recept staat al jarenlang in mijn kerst-top 10. Maar dit jaar wil ik hem graag met jullie delen. We serveren er altijd verse pasta bij: verrukkelijk!!! Geschikt voor een grote groep, of op de buffettafel. Ben je maar met z’n vieren, ook geen probleem. Je vriest de helft in voor een ander feestelijk etentje.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Primitivo Appassimento

€ 11,95

Deze Primitivo van Masseria Borgo dei Trulli komt uit Puglia, Zuid-Italië. Het landgoed ligt vlak aan de kust, in de buurt van de historische stad Taranto. Bijzonder is de rijpingsmethode ‘Appassimento’ van deze rode wijn. Net als voor Amarone worden de handmatig geplukte druiven eerst gedroogd voordat er wordt geperst. Resultaat: een geconcentreerde krachtige wijn met zwoele fruittonen van zoete zwarte kersen, rozebottel en pruimen. Krachtig, maar toch fluweelzacht. De perfecte match bij deze wildstoofschotel met paddenstoelen.

Welke wijn bij wildstoofschotel met paddenstoelen?

Wild vraagt om een uitgesproken wijn, zoals de volle rijke Shiraz. In de stoofschotel stoppen we tijm, laurier en jeneverbes, dat matcht prachtig met de kruidigheid van de wijn. Maar andere klassieke rode wijnen zoals een Barolo (matcht goed met de paddenstoelen), Châteauneuf-du-Pape, Gigondas of een klassieke Bordeaux zullen ook perfect combineren. Nog een optie: Argentijnse Cabernet Franc. Of een krachtige Languedoc-wijn, zoals de AOP Terrasses du Larzac, gemaakt door wijnmaakster Aurélie Vic (Mitra).

 

Wildstoofschotel met paddenstoelen zijzicht

Wildstoofschotel met paddenstoelen

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 20 minuten
stooftijd 2 uur
Totaal: 2 uur 45 minuten
Wildstoofschotel is een kerst-klassieker uit mijn favorietenlijst. Bij uitstek geschikt voor een familiediner met veel mensen!
Aantal 8 personen

Ingredienten
 

  • 1200 gram stoofvlees van wild hert, haas, wildzwijn
  • zout versgemalen peper
  • 5 eetlepels olie
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 3 uien gesnipperd
  • 1 winterwortel in stukjes
  • 2 stengels bleekselderij in stukjes
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels bloem
  • 200 ml rode wijn
  • 1 potje wildfond 385 ml
  • 6 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 6 jeneverbessen
  • 100 ml slagroom
  • 25 gram boter
  • 500 gram gemengde paddenstoelen in grove stukken
  • 750 gram verse pappardelle
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Bereiding
 

  • Laat vlees op kamertemperatuur komen. Bestrooi met zout en peper. Verhit de olie in een grote braadpan en bak het vlees in gedeelten rondom goudbruin. Uit pan scheppen.
  • In achtergebleven vet de spekblokjes ca. 2 minuten bakken. Voeg ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe en bak 3 minuten mee. Voeg bloem toe en laat even kort meebakken. Schenk wijn en fond erbij. Laat al roerende aan de kook komen. Toevoegen: stoofvlees, tijm, laurier, en jeneverbessen.  Breng aan de kook. Sudder, met deksel op pan, in ca.  2 uur zachtjes gaar.
    (Tot zover kan stoofschotel voorbereid worden. Laat afkoelen en zet in de koeling.)
  • Verwarm opnieuw de wildragout. Roer de room erdoor (en eventueel 50 gram Parmezaanse kaas).
  • Verhit intussen in een grote hapjespan de boter. Bak de paddenstoelen in ca. 5 minuten rondom gaar. Roer de peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook intussen de pappardelle gaar volgens gebruiksaanwijzing (4 minuten). Giet af en verdeel over 8 warme pastaborden. Schep de wildragout erop. Verdeel de paddenstoelen erover. Bestrooi met wat Parmezaanse kaas. Garneer met peterselie.
  • Geen zin in pasta. Deze stoofschotel is ook subliem in combinatie met aardappel-knolselderijpuree.

 

Meer heerlijke KERST-recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Reacties

  1. Anne Kok 20 december 2017 om 11:25 uur

    Zou t een idee zijn om voordat je het gerecht afmaakt, de saus iets in te laten koken( vlees even eruit halen) en iets te binden.
    Parm.kaas idd lekker erdoor, ik doe zelf meestal een stukje roquefort, nog aardser. Vlees er weer bij en doorwarmen.
    Waarom iets binden? Met pasta wordt het toch een beetje “ natte “ boel. Gevolg gespetter…
    Heerlijk gerecht, echt Kerst!
    Volgende week woensdag laatste jachtdag, wie weet komt er nog een haas voor..!
    Fijne Feestdagen!
    Anne

  2. Carine 15 december 2019 om 19:06 uur

    Wij hebben het recept vanavond geprobeerd voor kerst; het zou iets meer pit kunnen hebben vinden wij, misschien meer knoflook, uien toevoegen, kruidnagel… eventueel ontbijtkoek in plaats van de bloem erbij? Groet, Carine

    • Jolande Vos Jolande Vos 15 december 2019 om 19:25 uur

      tja, smaken verschillen natuurlijk! Maar wij vinden het op deze manier echt perfect (al vele malen dit recept gemaakt en gegeten). Altijd wel goed op smaak brengen met zout en peper natuurlijk. En het maakt ook altijd uit welke bijgerechten je erbij hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept