Hazenpeper met bietjes

Anti-Stress Kerstmenu
Hazenpeper met bietjes

Wild hoort bij kerst. Hazenpeper is dan een goede keus. Je kunt het de dag van tevoren klaarmaken, daar wordt het alleen maar lekkerder van. In dit recept maken de bietjes het gerecht lichter en ze geven tegelijk een iets zoete smaak die goed past bij de smaak van het wild.
Wild hoort bij kerst. Hazenpeper is dan een goede keus. Je kunt het de dag van tevoren klaarmaken, daar wordt het alleen maar lekkerder van. In dit recept maken de bietjes het gerecht lichter en ze geven tegelijk een iets zoete smaak die goed past bij de smaak van het wild. #hazenpeper #kerstmenu #wild

Herken je dit? Kerstboom optuigen, mooie kersttafel dekken, huis opruimen, borrelhapjes maken, champagne klaarzetten, nog even alles stofzuigen, en dan ook nog een onvergetelijk kerstmenu bereiden. Je krijgt het al benauwd voordat je begonnen bent. Daarom bij I Love Food & Wine een kerstmenu zonder zorgen. Makkelijk te maken, helemaal voor te bereiden en piekfijn van smaak. Want wij hebben dit menu al vele malen uitgeprobeerd. Met andere woorden: het is een NIET-TE-MISLUKKEN-kerstmenu op klassieke basis. Wat gaan we eten? Deze week elke dag een andere gang op I Love Food & Wine. Afgelopen dagen publiceerden we het voor- en tussengerecht, vandaag gang nummer drie, het hoofdgerecht.

Wild hoort bij kerst. Hazenpeper is dan een goede keus. Je kunt het de dag van tevoren klaarmaken, daar wordt het alleen maar lekkerder van. In dit recept maken de bietjes het gerecht lichter en ze geven tegelijk een iets zoete smaak die goed past bij de smaak van het wild. 

Welke wijn bij hazenpeper met bietjes?

Een Valpolicella Ripasso is een uitstekende keus. Hij komt uit het wijngebied Veneto. Gemaakt van drie druivenrassen:  corvina, rondinella en molinara. Een wijn met veel smaak, doordat hij een tweede keer is vergist op ingedroogde druiven. Dat heet Ripasso. Die rijpe, krachtige smaak past uitstekend bij deze klassieke hazenpeper. Eigentijds en vernieuwend wordt deze stoofschotel door toevoeging van aardse rode bietjes. Ook een goede optie is de kruidige Corvina uit hetzelfde gebied.

8 personen3 uur + min. 4 uur marineren

Ingrediënten

  • 4 hazenbouten (ca. 1500 gram)
  • zout, versgemalen peper
  • 500 ml rode wijn
  • ½ winterwortel, in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 10 jeneverbessen, geplet
  • 3 takjes verse tijm
  • 75 gram roomboter
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 3 ongekookte bietjes, in kleine blokjes
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 200 ml wildfond
  • 10 kleine sjalotjes, gehalveerd
  • (tijm of peterselie voor de garnering)

Stap 1

Bestrooi de hazenbouten met zout en peper. Leg ze in een wijde schaal. Schenk de wijn erover. Strooi de wortel, bleekselderij en kruiden erover en schep om. Laat afgedekt minimaal 4 uur in de koelkast marineren.

Stap 2

Haal de haas uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Zeef de marinade. Verhit in een braadpan 50 gram boter en bak de haas in ca. 6 minuten rondom bruin. Haal uit de pan. Voeg aan het achtergebleven bakvet ui, bietjes en spekblokjes toe en bak ca. 2 minuten. Voeg 400 ml van de gezeefde marinade en de wildfond toe en breng al roerende aan de kook. Leg de haas terug in de pan en stoof afgedekt in ca. 2 ½ uur zachtjes gaar*. Neem de gare hazenbouten uit de pan en haal het vlees van de botten. Snijd het vlees in stukjes. Laat intussen de saus wat inkoken. Doe het vlees terug in de pan.

Stap 3

Verhit 25 gram boter in een koekenpan. Bak de sjalotjes en 1 theelepel suiker ca. 7 minuten zachtjes.Voeg ze toe aan het vleesmengsel en laat nog ca. 10 minuten meestoven. Schep af en toe om. (Laat eventueel afkoelen. Tot zover kun je het gerecht voorbereiden).

Stap 4

Verwarm de hazenpeper opnieuw. Garneer evt. met takjes tijm of peterselie. Lekker met knolselderij-aardappelpuree en rode kool.

* Je kunt de hazenpeper ook in de oven laten garen (150℃, ca. 3 uur).

Wat komt er morgen?
De bijgerechten: knolselderij-aardappelpuree en ouderwetse rodekool.

Houd het Anti-Stress Kerstmenu in de gaten. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *