Rosé met power

8,5 pnt: Tavel rosé van Domaine Maby uit de Rhône

Rosé uit Tavel, altijd iets donkerder van kleur dan gemiddeld, is een rosé naar mijn hart! Jarenlang was dit de benchmark voor een rosé met persoonlijkheid.  Afkomstig uit de zuidelijke Rhône, vlakbij Avignon. Maar helaas door de diepe kleur wat in onmin geraakt, vanwege de opmars van al die lichtgekleurde rosés uit de Provence. Maar nu zet ik hem met genoegen in de picture, want Tavel verdient echt een pluim én meer bekendheid.

 

In WineLife, magazine voor wijnliefhebbers en voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijntrips houdt, verzorg ik de recepten van de gerechten bij de Koopgids-wijnen. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Daarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema.
In WineLife 88 is dat rosé in alle tinten. Dus niet alleen de nu razend populaire bleke rosé in de stijl van de Provence, maar ook de up coming donkere rosé-soorten. Deze Tavel is er daar een van, en ontving een goede score.

In 2019 was ik op bezoek in de wijngaarden van Tavel
In 2019 was ik op bezoek in de wijngaarden van Tavel

 

Hoe krijgt rosé zijn kleur?

Tavel rosé Domaine MabyDe kleur van rosé hangt onder meer af van de druif waarvan de wijn is gemaakt. Pinot noir bijvoorbeeld bevat van nature minder kleurstof dan syrah. De manier van bereiden beïnvloedt ook de kleur, smaak en structuur.

Voor een lichtgekleurde rosé worden de blauwe druiven meteen na de oogst kort en zacht geperst zodat er maar een beetje kleurstof en tannine vanuit de schil in het sap terechtkomt.

Saignée betekent ‘bloeden’

Voor deze rosé uit Tavel is de saigner-methode gebruikt. Hierbij gaan de blauwe druiven na de oogst met schil in de gistingstank, op de manier zoals rode wijn wordt gemaakt. De vergisting begint en zodra de massa de gewenste kleur heeft, laat de wijnmaker het sap (voor een deel) weglopen. De wijnmaker laat de most als het ware bloeden en vangt het afgetapte sap op. Doordat het sap langer in contact blijft met de schil, is een saignée-rosé donkerder roze en smaakt hij voller en fermer.

Het mes snijdt bovendien aan twee kanten: door het licht-gekleurde sap tijdens de inweking te laten weglopen krijgt de wijnmaker niet alleen een smaakvolle rosé, maar tegelijkertijd ook een meer geconcentreerde rode wijn.

 

Hoe smaakt Tavel rosé van Domaine Maby?

In deze Tavel rosé Prima Donna proef je duidelijk complexe rood fruit-aroma’s en kruidigheid, maar je voelt ook wat lichte stroefheid en stevigheid. Dat maakt hem extra geschikt voor aan tafel, zelfs bij stoere (vlees)gerechten met body. Lekker sappig en stoer.

 

Bouillabaisse volgens eigen recept
Bouillabaisse: topcombinatie met Tavel Rosé

Wat eten bij Tavel rosé?

Recepten van lekkere gerechten die bij deze krachtige rosé passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl. Ik zet er aantal op een rijtje:

 

Tataki met ponzudressing liggend
Tataki met ponzudressing

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJPASSENDE RECEPT

 

Benieuwd naar alle winnaars en hun proefportretten? Check de beschrijvingen via winelife.nl/WL88. In dit PINK – issue ook achtergrondinfo over rosé en interviews met de makers ervan.

 

Wil je deze wijn ook proeven?
Domaine Maby Prima Donna 2022 Tavel rosé is afkomstig van importeur Colaris. Hij kost € 14,95.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *