Easy Tuesday

Ouderwetse gehaktballen van oma Jetty

‘Met zoveel boter kun je bakstenen nog lekker maken’, zou mijn opa zeggen. Maar met een heel pakje boter maak je wel een ouderwets lekkere jus. Dus, give it a try, en ontdek deze smeuïge gehaktballen uit het kookboekje Oma’s klassiekers, en geniet van de smaken van weleer.  

In het intro van dit recept wordt je over de streep getrokken door deze tekst:

‘Vaak worden recepten van generatie op generatie doorgegeven. Zo ook deze ouderwetse gehaktballen, die Oma Jetty van haar moeder leerde maken. Die maakte dit gerecht altijd voordat Jetty ging sporten. En nu maakt Oma Jetty ze zelf graag.’

Met gebakken uitjes

Twee dingen zijn heel belangrijk bij het maken van deze gehaktballen: ze moeten goed luchtig zijn en er móéten gebakken uitjes in. ‘Alles wordt lekkerder met gebakken uitjes erin. Ik kan mij die grote koekenpan met uitjes in roomboter nog goed herinneren, en die geur ook! De beschuit zorgt ervoor dat de ballen lekker sappig worden. Een luchtige gehaktbal met heel veel uitjes, zááálig|!

Welke wijn bij ouderwetse gehaktballen?

Gehaktballen zijn er in allerlei soorten en maten. Hoe je ze maakt bepaalt de keus van de wijn. Dit zijn smeuïge gehaktballen die neutraal van smaak zijn. Maar de jus is hier belangrijker. Gebakken uien en roomboter vragen om een rode wijn die zacht en soepel is. Dus kies hier voor een rode wijn met weinig tannines die niet ingewikkeld is. Denk bijvoorbeeld aan Côtes du Rhône.

 

Ouderwetse gehaktballen oma Jetty uit het kookboek Oma's klassiekers

Ouderwetse gehaktballen van Oma Jetty

Bereiding: 1 uur 30 minuten
Totaal: 1 uur 30 minuten
Smeuïge gehaktballen in een romige uienjus. Serveer met bietenstamppot of andijviestamppot.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 250 gram roomboter
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 witte uien fijngehakt
  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • scheutje maggi
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 beschuiten
  • bloem
  • 300 ml runderbouillon

Bereiding
 

  • Verhit een klontje boter in een koekenpan of braadpan. Voeg de knoflook en de helft van de ui toe en fruit in 4 minuten glazig.
  • Doe het gehakt in een kom en voeg de ui en knoflook met bakvet, het ei, de maggi, de Italiaanse kruiden en zout en peper toe. Wrijf de beschuiten tegen elkaar boven de kom , zodat ze verkruimelen. Kneed het geheel goed door elkaar en draai met vochtige handen 4 grote ballen. Rol de ballen door een beetje bloem op een bord.
  • Verhit de helft van de rest van de boter in een braadpan en voeg de ballen toe als de boter lichtbruin is. Bak de ballen rondom bruin. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook, zet het vuur dan lager en laat met een deksel op de pan 1 uur sudderen. Draai de gehaktballen af en toe om.
  • Haal de ballen uit de jus en voeg de rest van de boter samen met de resterende ui toe. Laat ca. 5 minuten inkoken tot een heerlijke jus en serveer met de gehaktballen. Lekker met stamppot of hutspot.

 

Meer gehaktballen recepten?

Op I Love Food & Wine staan meer lekker recepten met gehaktballen. In dit weekmenu staan nog meer suggesties.

Weekmenu 38 Gehaktballen

 

Het kookboek Oma’s Klassiekers

In Oma’s Klassiekers delen de leukste oma’s hun favoriete recepten en hun persoonlijke verhalen. Het kookboekje is uitgegeven door Stichting Oma’s Soep. Zij hebben het doel om jong en oud door heel Nederland samen te brengen om zo de strijd tegen eenzaamheid te overwinnen.

Stichting Oma’s Soep organiseert wekelijkse kookdagen voor studenten en ouderen om samen de heerlijkste soepen te koken. Een vaste club vrijwilligers en studenten brengt deze verse soep vervolgens langs bij meer dan 450 ouderen. Van elk verkocht boek wordt 1 euro gedoneerd aan Stichting Oma’s Soep!

Bestellen kun je hier:

Titel : Oma’s Klassiekers
Auteurs : Doris van IJsseldijk en Tica Dieho
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1715 8
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept