Voor het weekend

Japanse tataki met hemelse Ponzu-dressing & Pinot Noir

Stap in de verrukkelijke wereld van de Japanse keuken en ontdek de perfecte balans tussen smaak, textuur en verfijning met dit Beef Tataki recept. Waanzinnig lekker van smaak met malse plakjes biefstuk en een heerlijke ponzu-dressing die je smaakpapillen verleiden en je zintuigen prikkelen. Past perfect bij een Pinot Noir! Komt dat goed uit, want vandaag is het PINOT NOIR-DAG!

Tataki kun je maken van rundvlees, maar ook met tonijn. Ponzu-dressing is een Japanse saus op basis van sojasaus, mirin en citrusvruchten. Het voegt een frisse, zure dimensie toe die perfect harmonieert met gebakken biefstuk.

Wat is tataki?

Tataki is dus géén ingrediënt, maar eigenlijk een traditioneel Japanse kooktechniek. Wat houdt dat in? Biefstuk (maar tonijn kan ook) bak je heel kort aan, zodat de buitenkant een korstje krijgt, terwijl het binnenste gedeelte rauw blijft. Dit zorgt voor een unieke textuur en een prachtig samenspel van smaken.

Het is dus heel belangrijk bij een beef tataki dat je kiest voor het beste kwaliteit vlees. Dat moet optimaal zijn, omdat je het dus vrij rauw eet. Ik kies hier voor een biefstuk van de haas. Maar bijvoorbeeld entrecôte kan ook.

Welke wijn bij beef tataki?

Bij zo’n ‘strak’ gerecht met friszure dressing past een Pinot Noir als een huis. Net als het gerecht is de wijn lichtvoetig, maar wel met voldoende zuren en stevigheid. Bijvoorbeeld een Pinot Noir uit Chili is een uitstekende match.

Pinot Noir van Viña Leyda uit Chili past perfect
Pinot Noir van Viña Leyda uit Chili past perfect @wesleyolland 
Tataki met ponzudressing

Biefstuk op z’n Japans: tataki met ponzu-dressing

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 2 uur
Totaal: 2 uur 10 minuten
Of je nu een doorgewinterde liefhebber van de Japanse keuken bent of een avontuurlijke fijnproever dit recept van Beef tataki met ponzu-dressing is een echt verrassend voorgerecht. Dus laat je smaakpapillen genieten van deze onvergetelijke reis door het land van de rijzende zon!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 300 gram biefstuk van de haas
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook

Voor de dressing

  • 4 theelepels Japanse lichte sojasaus
  • 2 eetlepels gesnipperde sjalot
  • 45 ml yuzusap of limoensap
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels versgeraspte gemberwortel

Voor de knoflookchips

  • 3 teentjes knoflook
  • 125 ml plantaardige olie

Bereiding
 

  • Snijd het vlees in 2 stukken van 10 cm snijden en bestrooien met zeezout en peper. In koekenpan olie verhitten en vlees kort aanbakken. Vlees uit de pan nemen en paar minuten laten rusten. Daarna strak in plastic folie verpakken en minimaal 2 uur in de koelkast leggen. Een hele nacht mag ook.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing en zet weg tot gebruik.
  • Snijd voor de knoflookchips de knoflook in dunne plakjes en bak ze in niet al te hete olie krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd dunne plakjes van het vlees en schik deze op een schaal. Druppel de dressing eroverheen en erlangs en garneer met de knoflookchips.

Resultaat?

Lekker, licht, zomers. Alleen ehh, niet eten als je de volgende dag een zakelijke afspraak hebt. De knoflook blijft lang hangen!

 

Het kookboek My Asian Kitchen

Jennifer Joyce laat in My Asian Kitchen met meer dan 120 recepten zien hoe gemakkelijk het is om thuis Aziatisch te koken. Van Japanse omelet (tamagoyaki), sticky kippenvleugels, garnalenwontons, mie goreng tot devil’s food cake met matchaglazuur. Met achterin het boek een uitleg over de verschillende Aziatische ingrediënten. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.

Bestellen kun je hier:

Cover My Asian KitchenTitel : My Asian Kitchen
Auteur : Jennifer Joyce
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 199 8
Prijs : € 24,95

 

 

 

Ook uit dit heerlijke kookboek komt de Zalm met sticky tamarindesaus.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Pin dit Japanse tataki recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

2 reacties op “Japanse tataki met hemelse Ponzu-dressing & Pinot Noir”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept