Steek jij de BBQ aan dit weekend? Zo ja, dan is deze tonijnspies echt een aanrader. Heel simpel om te maken, want de tonijn is lekker snel geroosterd. Erbij: Italiaanse gremolata. Dat zorgt voor de wow-factor!!!
Het recept is afkomstig uit het kookboekje Masterclass BBQ van tv-kok Julius Jaspers. Hij adviseert om duurzame tonijn te kopen, de zogenaamde Albacore. Vraag om advies bij je visboer!
Wat is gremolata?
Gremolata is een Italiaanse smaakmaker op basis van 3 ingrediënten: citroenrasp, knoflook en peterselie. Je kunt er nog wat olijfolie aan toevoegen, dan wordt het een beetje smeerbaar in plaats van strooibaar. Vooral bekend als klassieke topping over een osso buco. Maar je kunt dit, op pesto of chimichurri gelijkend kruidenmengsel, ook heel goed gebruiken op gebakken biefstuk, of bij een stukje gebakken vis of kipschnitzel. Ook lekker als topping over pasta.
Welke wijn bij geroosterde tonijnspies met gremolata?
Als ik tonijn hoor, dan denk ik meteen aan Tavel rosé of aan een Spaanse rosé uit Navarra. Lekker fris maar met body, want dat heb je zeker nodig als je tonijn roostert. Maar geroosterde tonijn is ook geschikt voor in combiantie met rode wijn. Hij smaakt overheerlijk met lichte, niet te volle rode wijnen. Denk aan Beaujolais, Oostenrijkse Zweigelt, Pinot Noir uit Frankrijk, Duitsland of Chili, Dolcetto, Valpolicella, Lagrein. Meer opties nodig? Kijk ook eens naar mijn verhaal over de beste rode BBQ-wijnen uit de test van vorig jaar.
BBQ spies met tonijn en gremolata
Ingredienten
- 6 takjes tijm gerist en daarna gesneden
- 1 eetlepel grof gemalen peper
- ½ biologische citroen sap en rasp
- 100 ml olijfolie
- 500 gram tonijn in blokjes van 5 cm
Gremolata
- 1 biologische citroen
- 15 gram peterselie
- 1 teentje knoflook
- zout versgemalen peper
Extra nodig
- 6 (houten) spiesjes*
Bereiding
- Maak eerst de gremolata. Rasp met een fijne rasp (Microplane) de schil van de citroen. Hak de peterselie en de geplette knoflook zo fijn mogelijk. Meng alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
- Meng in een kom een marinade van: tijm, peper, citroensap, citroenrasp en olijfolie. Snijd de tonijn in blokjes en schep erdoor. Laat ca. 5 minuten intrekken. Rijg de tonijn aan 6 spiesjes.
- Steek de BBQ aan en breng op een temperatuur van 250 °C. Gril de tonijnspiesjes in ca. 2 minuten rondom net aan gaar. Bestrooi met zout.
- Serveer aan tafel de tonijn met de gremolata.
Notities
Meer inspiratie?
Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!
Het kookboek: masterclass BBQ
Handzaam kookboek met de lekkerste BBQ-recepten. Geschreven door tv-kok Julius Jaspers. In 70 recepten laat hij zien wat er allemaal nog meer mogelijk is met je barbecue dan alleen vis of vlees roosteren. Denk aan rijstepudding met dadels, citroencake met maanzaad of Camembert roti.
Bestellen kun je hier onderaan:
Titel : Masterclass BBQ
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 4886 516 1
Prijs : € 17,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen