Caponata (Siciliaanse auberginecompote)

Weleens gehoord van Caponata? Het is de Siciliaanse variant van de Franse ratatouille. In feite is het een zoetzure auberginesalade. Het smaakt beter als het een paar dagen oud is. In Italië wordt caponata ook vaak geserveerd als onderdeel van een antipasto misto (koud voorgerecht), maar het smaakt ook verrukkelijk in combinatie met gegrilde vis of vlees. Let op: serveer wel op kamertemperatuur! 

Welke wijn bij caponata (oftewel Siciliaanse auberginecompote)?

De mooiste wijn-spijscombinatie is een kruidige rosé. Aanrader: vanwege zijn kruidigheid de Spaanse rosé van Azul y Garanza.

 

 

Caponata oftewel Siciliaanse auberginecompote

Caponata

Bereiding: 1 uur 45 minuten
Totaal: 1 uur 45 minuten
Caponata is de zoet-zure versie van Franse ratatouille. Aubergines absorberen alle smaken als een spons. Heerlijk als onderdeel van een antipasto misto.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 3 middelgrote aubergines in kleine blokjes
  • zeezout
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij in plakjes
  • 600 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 100 gram groene olijven in stukjes (evt. gevuld met ansjovis)
  • 3 eetlepels balsamico-wijnazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • platte peterselie fijngeknipt
  • pijnboompitten of geschaafde amandelen

Extra nodig

  • grote lage ovenschaal

Bereiding
 

  • Oven voorverwarmen op 200 C. Aubergine in een vergiet doen en bestrooien met zeezout en ca. 30 minuten laten uitlekken. Afspoelen en droog deppen. (Eventueel eerst in slacentrifuge doormaken.) In ovenschaal doen en 3 eetlepels olijfolie erdoor roeren. Ca. 20 minuten bakken tot ze bruin en zacht zijn.
  • Intussen in pan rest van olijfolie verhitten. Ui en bleekselderij ca. 5 minuten bakken tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Voeg de tomaten en knoflook toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot ze zacht zijn. Toevoegen: aubergine, kappertjes, olijven, azijn en suiker. Nog ca. 1 uur zachtjes stoven. Op smaak brengen met wat extra suiker of azijn en zout en peper. Garneren met amandelen of pijnboompitten en peterselie.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.