Italiaanse klassieker

Caponata (Siciliaanse auberginecompote)

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Weleens gehoord van Caponata? Het is de Siciliaanse tegenhanger van de Franse ratatouille. In feite is het een zoetzure auberginesalade boordevol mediterrane smaken. Het geheim? Caponata smaakt nóg beter als je ‘m een dag (of twee) van tevoren maakt. In Italië wordt deze groentetopper vaak geserveerd als onderdeel van een antipasto misto, maar ook bij gegrilde vis of vlees is het een regelrechte voltreffer.
Let op: altijd op kamertemperatuur serveren, dan komen de smaken het best tot hun recht!


Welke wijn bij caponata (oftewel Siciliaanse auberginecompote)?

De beste match? Een stevige en kruidige rosé. Mijn aanrader: de Tavel uit Frankrijk. Die sluit perfect aan bij de zoetzure, kruidige smaken van dit Siciliaanse gerecht.

 

Caponata oftewel Siciliaanse auberginecompote

Caponata

Bereiding: 1 uur 45 minuten
Totaal: 1 uur 45 minuten
Caponata is de zoet-zure versie van Franse ratatouille. Aubergines absorberen alle smaken als een spons. Heerlijk als onderdeel van een antipasto misto.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 3 middelgrote aubergines in kleine blokjes
  • zeezout
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij in plakjes
  • 600 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 100 gram groene olijven in stukjes (evt. gevuld met ansjovis)
  • 3 eetlepels balsamico-wijnazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • platte peterselie fijngeknipt
  • pijnboompitten of geschaafde amandelen

Extra nodig

  • grote lage ovenschaal

Bereiding
 

  • Oven voorverwarmen op 200 C. Aubergine in een vergiet doen en bestrooien met zeezout en ca. 30 minuten laten uitlekken. Afspoelen en droog deppen. (Eventueel eerst in slacentrifuge doormaken.) In ovenschaal doen en 3 eetlepels olijfolie erdoor roeren. Ca. 20 minuten bakken tot ze bruin en zacht zijn.
  • Intussen in pan rest van olijfolie verhitten. Ui en bleekselderij ca. 5 minuten bakken tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Voeg de tomaten en knoflook toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot ze zacht zijn. Toevoegen: aubergine, kappertjes, olijven, azijn en suiker. Nog ca. 1 uur zachtjes stoven. Op smaak brengen met wat extra suiker of azijn en zout en peper. Garneren met amandelen of pijnboompitten en peterselie.

Meer gerechten uit de Siciliaanse keuken proberen?

Ben je fan van de zonnige smaken van Sicilië? Dan heb ik nog meer heerlijke recepten voor je klaarstaan! Wat dacht je van pasta alla Norma, de klassieker met aubergine en ricotta . Of de bijzondere pasta alla Paolina uit Palermo? Ook de salade met verse vijgen en mozzarella past perfect in een Siciliaans menu. En wil je uitpakken? Maak dan ook eens de gevulde paprika met venkel of  een pesce spada (zwaardvis)!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!