Recept: Verse vijgen met mozzarella en basilicum

Voor het weekend
Salade van verse vijgen en mozzarella

Ben je ook zo dol op verse vijgen? Ik heb ze al weer zien liggen in de winkel. In combinatie met mozzarella en verse basilicum maak je in een handomdraai een weergaloos lekker voorgerecht. Helemaal weekend-proof!

Dit recept is afkomstig uit het prachtige kookboek ‘De smaak van Sicilië’. De schrijfster, Ursula Ferrigno’, zegt in het intro van haar recept:

‘Op het hoogtepunt van het vijgenseizoen, in september, doen in heel Sicilië vijgenrecepten de ronde, in elke streek met eigen finesses. Mijn vader en ik aten dit bij een lunch op een luie, warme zondag onder de pergola van vrienden in Siracuse. Zorg wel dat elk ingrediënt precies klopt, opdat deze simpele salade zijn verrukkelijke smaak behoudt. Ik draag dit recept op aan mijn goede vriendin Caroline Reid, een echte vijgenfan.

Welke wijn bij verse vijgen met mozzarella?

Kies voor een mousserende wijn uit de Loire, zoals de Vouvray Brut van Carème. De frisse mousse is een mooi tegenhanger voor het vetje van de olijfolie. Maar doordat de wijn een klein restzoetje heeft, sluit ie ook mooi aan bij het zoet van de vijgen.

4 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 8 verse vijgen, ontdaan van stelen en geschild
  • 2 bolletjes buffelmozzarella, uiteengescheurd
  • verse basilicum, gescheurd
  • 1 kleine sjalot, fijngehakt
  • 1–2 el rodewijnazijn
  • 4 el goede extra vergine
  • olijfolie
  • zeezout, versgemalen zwarte peper

Stap 1

Snijd de vijgen doormidden en meng ze met de mozzarella en het basilicum. Strooi de sjalot, het zeezout en de peper erover.

Stap 2

Meng de azijn en olijfolie tot een dressing en verdeel over de salade. Serveer de salade met lekker knapperig brood om de sappen op te deppen.

 

Het kookboek

Cover De smaak van SiciliePrachtig kookboek die de sfeer van het zonnige eiland Sicilië heel goed weergeeft. Boordevol heerlijke, simpel te maken gerechten. Van voorgerechten, salades en soep tot vlees, vis, brood en desserts. Afgewisseld met wetenswaardigheden over het eiland. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.

Bestellen kun je hier:

Titel : De smaak van Sicilië
Auteur : Usula Ferrigno
Uitgever : Edicola Publishing
ISBN : 978 94 92500 09 0
Prijs : € 24,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief !

 

Recept: Verse vijgen met mozzarella en basilicum

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

 

 

 

Geef je waardering
Naam recept
Verse vijgen met mozzarella
Geplaatst op
Totale kooktijd
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *