Ben je ook zo dol op verse vijgen? Ik heb ze al weer zien liggen in de winkel. In combinatie met mozzarella en verse basilicum maak je in een handomdraai een weergaloos lekker voorgerecht. Helemaal weekend-proof!
Dit recept is afkomstig uit het prachtige kookboek ‘De smaak van Sicilië’. De schrijfster, Ursula Ferrigno’, zegt in het intro van haar recept:
‘Op het hoogtepunt van het vijgenseizoen, in september, doen in heel Sicilië vijgenrecepten de ronde, in elke streek met eigen finesses. Mijn vader en ik aten dit bij een lunch op een luie, warme zondag onder de pergola van vrienden in Siracuse. Zorg wel dat elk ingrediënt precies klopt, opdat deze simpele salade zijn verrukkelijke smaak behoudt. Ik draag dit recept op aan mijn goede vriendin Caroline Reid, een echte vijgenfan.’
Welke wijn bij verse vijgen met mozzarella?
Kies voor een mooie sappige rosé uit Tavel of een mousserende wijn uit de Loire, zoals de Vouvray (Gall & Gall) of Vouvray Brut van Carème. De frisse mousse is een mooi tegenhanger voor het vetje van de olijfolie. Maar doordat de wijn een klein restzoetje heeft, sluit ie ook mooi aan bij het zoet van de vijgen.
Verse vijgen met mozzarella
Ingredienten
- 8 verse vijgen ontdaan van stelen en geschild
- 2 bolletjes buffelmozzarella uiteengescheurd
- verse basilicum gescheurd
- 1 kleine sjalot fijngehakt
- 1 eetlepel rodewijn-azijn
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- zeezout versgemalen zwarte peper
Bereiding
- Snijd de vijgen doormidden en meng ze met de mozzarella en het basilicum. Strooi de sjalot, het zeezout en de peper erover.
- Meng de azijn en olijfolie tot een dressing en verdeel over de salade. Serveer de salade met lekker knapperig brood om de sappen op te deppen.
Het kookboek De smaak van Sicilië
Prachtig kookboek die de sfeer van het zonnige eiland Sicilië heel goed weergeeft. Boordevol heerlijke, simpel te maken gerechten. Van voorgerechten, salades en soep tot vlees, vis, brood en desserts. Afgewisseld met wetenswaardigheden over het eiland. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.
Bestellen kun je hier:
Titel : De smaak van Sicilië
Auteur : Usula Ferrigno
Uitgever : Edicola Publishing
ISBN : 978 94 92500 09 0
Prijs : € 24,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief !
Ga je dit recept van verse vijgen met mozzarella maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.
Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen