Sappig en fruitig

7,8 pnt: Nice rosé van Gall & Gall

Zomerse temperaturen in aantocht; dat betekent hoog tijd om weer aan de rosé te gaan. Maar…. welke rosé kies je dan? Het proefpanel van I Love Food & Wine onderwierp 6 roséwijnen uit de Provence aan een nadere inspectie. De ‘Nice’ rosé van Gall & Gall scoorde hierbij goed: het panel beloonde deze wijn met een 7.8.

Lees je naam van deze rosé (Nice) op zijn Frans, dan zou je verwachten dat hij uit de buurt van de stad Nice komt. Dat blijkt niet helemaal het geval: het herkomstgebied is Coteaux d’Aix-en-Provence, een wijngebied dat zich uitstrekt van de heuvels ten noorden van de gelijknamige stad (Aix-en-Provence) tot in de vlakte ten westen daarvan, rondom het Étang de Berre. Leuke plaats om eens te bezoeken trouwens, dat Aix-en-Provence, maar dat terzijde.

Welke druivenrassen?

Rosé is in dit wijngebied net iets minder dominant dan in de Côtes de Provence: 55% van de productie bestaat uit rosé, rood is goed voor zo’n 40% en de resterende 5% is wit. Binnen de AOP Coteaux d’Aix-en-Provence zijn vrij veel verschillende druivenrassen toegestaan, ook rassen die minder gebruikelijk zijn voor wijn uit de Provence. Voor deze Nice rosé is echter gekozen voor een aantal typische Provence-rassen: hij is gemaakt van 45% grenache, 40% cinsault en 15% syrah.

Zacht fruitig

Ook de kleur van de wijn is typisch Provence: bleekroze. In de neus is hij frisfruitig met een hint natte steen. De wijn heeft een zachte aanzet en is lekker sappig. Hij smaakt naar framboos, aalbes en perzik, met op de achtergrond ook nog een beetje kruidigheid. Geen heftig smaakgeweld, wel een heel vriendelijk glas rosé.

Wat eten we bij de Le Nice rosé?

Een sappige rosé als deze is ideaal voor op het terras. Of gooi hem in je mandje voor een zomerse picknick, met daarbij deze wraps met aardbeien-tomatensalade. Net zo frisfruitig als de wijn zelf. Serveer er daarnaast, om toch even een bruggetje naar de stad Nice te maken, bruschetta’s niçoise en/of salade niçoise bij en het wordt een waar feestje op je kleedje. Misschien wat minder geschikt voor bij een picknick, maar daarom zeker niet minder lekker bij deze wijn, zijn de aubergine-halloumitorentjes, de zomerse lasagne met vis en de pasta met scampi in rosso. Laat die warme zomeravonden maar komen…

 

Wrap met aardbeien
Wrap met aardbeien en tomaatjes.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 25 april 2018 blind geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.