Azul y Garanza rosé

Smaakvol & kruidig
8.0 pnt: robuuste rosé uit Navarra

Al jarenlang drinken wij hier in huis deze rosé uit Navarra: Rosa van Azul Y Garanza. En wederom is ook dit jaargang weer echt de moeite waard. Tijdens de rosétest van Winelife  in het juninummer scoorde hij al hoog, maar ook het proefpanel van I Love Food & Wine is dik tevreden. Wij geven een 8 en noemen dit een absolute topper op het gebied van prijs-kwaliteit.

Azul Y Garanza Bodegas is een biologisch wijnbedrijf dat sinds 2000 wordt gerund door twee vrij jonge oenologen: María Berrena en Dani Sáchez Nogué. Hun wijngaarden grenzen aan het Natural Park of the Bardenas Reales in de wijnregio Navarra. Dit is een semi-woestijnachtig maanlandschap vol met ravijnen, hoogvlakten en steile rotsen. De wijngaarden liggen op ca. 350 meter boven de zeespiegel met extreme verschillen in dag- en nachttemperatuur en weinig regenval. Met als gevolg dat de druiven klein blijven, maar wel met veel geconcentreerd sap. Marià en Dani noemen hun wijn dan ook: ‘wines of the desert of the Bardenas Reales de Navarra’. En deze rosé krijgt de naam ‘Rosa’, vanwege zijn aroma’s, structuur en mooie rose kleur.

Constante kwaliteit

In 2005 werd het bedrijf ontdekt door wijnimporteur Vinoblesse. En sindsdien zijn de wijnen van Azul Y Garanza steeds populairder geworden. De kwaliteit wordt op alle fronten onderkend door Proefschrift, Perswijn, Elsevier, HP/De Tijd en AD. Harold Hamersma geeft een 8,5, en in juninummer van Winelife kreeg deze rosé de maximale score van 3 rode glaasjes.

Robuust en spannend

De kleur is opvallend diep; wij noemen dit koraalrose. Hij ruikt opvallend kruidig met cranberry’s en violen. Heel zuiver en fris. De smaak is robuust, boordevol aroma’s van aardbeien, rijpe kersen en een spannende kruidigheid (salie) met een peperige afdronk. Sensueel en toch fris. Een echte eetrosé.

Wat eten we bij Rosa de Azul Y Garanza?

Dit is een rosé waar je niet omheen kunt. Smaakt heerlijk bij mediterrane gerechten als pipérade (gestoofde groenten met ei en rauwe ham), paella met kip en gamba’s, gazpacho, Shakshuka met feta, aubergine met granaatappeldressing, gevulde auberginerolletjes, maar ook bij Aziatische gerechten.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 9 mei 2017 geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *