WineLife & Nederland

8,9 punt Rivaner 2020 van wijnhoeve De Kleine Schorre

Nederlandse wijn blijkt kwaliteitswijn! Zeker als het hebt over witte wijn. Onlangs publiceerden we al een enthousiast verhaal over wijnhoeve De Kleine Schorre in Zeeland. Ook in WineLife, het culinaire magazine voor wijnliefhebbers, is er volop aandacht voor wijn uit eigen land in de rubriek ‘Rijst&’ van Magda van der Rijst. Ook in haar test komt de Rivaner subliem uit de test. Ik geef hem met liefde nogmaals een ereplaats op I Love Food & Wine.

In de voorjaarseditie staan wijnen uit Nederland en België centraal. Het gaat steengoed met onze eigen lokale wijnen en eigenlijk zijn ze allemaal het proeven meer dan waard. Bij Magda kwamen er bijna 100 wijnen binnen. Als altijd schoof er een specialist aan om mee te proeven, iemand met ervaring in Nederlandse wijnen. Dat was wijnspreker-wijnschrijver-wijndocent-wijntaxateur Frank Jacobs. Frank was lange tijd voorzitter van de jury die jaarlijks wijnen uit Nederland en België keurde. Uit de 100 inzendingen selecteerden Magda en Frank er 32. Ik koos voor de Rivaner van De Kleine Schorre, een mooi wijnbedrijf op Schouwen-Duiveland dat zeker een bezoek waard is. Lees hier nog even het verhaal.

Wijnmaker Johan van der Velde van De kleine Schorre
Wijnmaker Johan van der Velde van De kleine Schorre

Hoe smaakt Rivaner van De Kleine Schorre?

Zeeland telt veel zonuren en bij De Kleine Schorre kan er met diverse internationale druivenrassen worden gewerkt, zoals grauburgunder (pinot gris), auxerrois en rivaner. Die laatste vind ik verrukkelijk. Rivaner is een andere naam voor müller-thurgau. De zachte wijn smaakt friszoet en heeft het smeuïge van mango en rijpe peer. Dankzij dat kleine zoetje en rijping sur lie, rijping op z’n gistresten, voelt hij mollig en comfortabel aan. Heerlijke wijn om los te drinken en om met allerlei gerechten te combineren.

Wat eten bij Rivaner 2020 ?

Recepten van lekkere gerechten die bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op deze website. Allereerst is de Rivaner de onbetwiste partner van alles op het gebied van witte asperges. Van salade via klassiek met ham en ei tot gewokte asperges of gecombineerd met oestersaus. Maar daarnaast combineert hij ook goed bij:

Gegratineerde heekfilet met tijm

Hartige muffins met courgette en halloumi

Kaasfondue

Kip met mango en gember

Marokkaanse kippendijen met dadel-couscous

Pompoenrösti uit Zwitserland

Quinoa salade met wortel en gedroogd fruit

Tonijn met doperwt en granny smith

Zeebaars met courgette en kokos

Pasta primavera

Courgettepasta met garnalen

Risotto met krab en groene asperges

Risotto met krab en asperges uit het kookboek De Pescetariër van Jo Pratt
Risotto met krab en asperges

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 76 ligt nu in de winkel en kijk anders op winelife.nl bij WineLife 76. Ook in dit nummer achtergrondinfo over de ontwikkelingen in zowel Nederland als België.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *