Nederlandse wijn blijkt kwaliteitswijn! Zeker als het hebt over witte wijn. Onlangs publiceerden we al een enthousiast verhaal over wijnhoeve De Kleine Schorre in Zeeland. Ook in WineLife, het culinaire magazine voor wijnliefhebbers, is er volop aandacht voor wijn uit eigen land in de rubriek ‘Rijst&’ van Magda van der Rijst. Ook in haar test komt de Rivaner subliem uit de test. Ik geef hem met liefde nogmaals een ereplaats op I Love Food & Wine.
In de voorjaarseditie staan wijnen uit Nederland en België centraal. Het gaat steengoed met onze eigen lokale wijnen en eigenlijk zijn ze allemaal het proeven meer dan waard. Bij Magda kwamen er bijna 100 wijnen binnen. Als altijd schoof er een specialist aan om mee te proeven, iemand met ervaring in Nederlandse wijnen. Dat was wijnspreker-wijnschrijver-wijndocent-wijntaxateur Frank Jacobs. Frank was lange tijd voorzitter van de jury die jaarlijks wijnen uit Nederland en België keurde. Uit de 100 inzendingen selecteerden Magda en Frank er 32. Ik koos voor de Rivaner van De Kleine Schorre, een mooi wijnbedrijf op Schouwen-Duiveland dat zeker een bezoek waard is. Lees hier nog even het verhaal.
Hoe smaakt Rivaner van De Kleine Schorre?
Zeeland telt veel zonuren en bij De Kleine Schorre kan er met diverse internationale druivenrassen worden gewerkt, zoals grauburgunder (pinot gris), auxerrois en rivaner. Die laatste vind ik verrukkelijk. Rivaner is een andere naam voor müller-thurgau. De zachte wijn smaakt friszoet en heeft het smeuïge van mango en rijpe peer. Dankzij dat kleine zoetje en rijping sur lie, rijping op z’n gistresten, voelt hij mollig en comfortabel aan. Heerlijke wijn om los te drinken en om met allerlei gerechten te combineren.
Wat eten bij Rivaner 2020 ?
Recepten van lekkere gerechten die bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op deze website. Allereerst is de Rivaner de onbetwiste partner van alles op het gebied van witte asperges. Van salade via klassiek met ham en ei tot gewokte asperges of gecombineerd met oestersaus. Maar daarnaast combineert hij ook goed bij:
Gegratineerde heekfilet met tijm
Hartige muffins met courgette en halloumi
Marokkaanse kippendijen met dadel-couscous
Quinoa salade met wortel en gedroogd fruit
Tonijn met doperwt en granny smith
Zeebaars met courgette en kokos
Risotto met krab en groene asperges
Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 76 ligt nu in de winkel en kijk anders op winelife.nl bij WineLife 76. Ook in dit nummer achtergrondinfo over de ontwikkelingen in zowel Nederland als België.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen