Meatless Monday

Pasta primavera met doperwten en asperges

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Uit het verrukkelijke kookboek INSANE van Vanja van der Leeden komt deze ‘gezonde’ pasta met lekker veel voorjaarsgroenten.  Doperwten, groene asperges en courgettes zorgen voor een pure smaak. Amandelen, saffraan en citroenrasp geven spanning en diepte. Lekker snel op tafel.

Portret Vanja van de Leeden
Portret Vanja van de Leeden

In het intro van het recept vertelt Vanja het volgende: “Bij het woord primavera (lente) moet ik niet alleen aan al die prachtige knappende lentegroentjes denken die na een lange kolenwinter weer beschikbaar zijn, maar ook aan het ongelofelijk foute nummer ‘La Primavera’ (dell’amore) van Sash!. Zet het keihard op terwijl je doppers dopt of courgette raspt. En vergeef me de slechte muziekkeuze – te danken aan mijn liefde voor Italië.

Muziek: Dat Italiaanse nummer klinkt dus zo:

 

Welke wijn bij pasta primavera met doperwten en asperges?

Dit knapperige en beetgare pastagerecht smaakt licht zoetig door de doperwten. Ik combineerde deze pasta met een witte wijn met een rond en rijp karakter zoals de witte Lirac uit Chateau d’ Aqueria uit de zuidelijke Rhône. Match made in heaven!!! Maar ook een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika zal goed smaken. Die sluit meer aan op de groene asperges en courgettesaus.

Pasta primavera met voorjaarsgroenten
Bereiding: 35 min
Pure pasta boordevol voorjaarsgroenten. Van courgette, doperwten tot groene asperges. Gezond en lichtverteerbaar.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

Courgettesaus

  • 2 groene courgettes
  • 3 knoflooktenen
  • 3 eetlepels olijfolie + wat extra
  • zout en versgemalen peper
  • ¼ theelepel saffraandraadjes
  • 3 eetlepels amandelschaafsel
  • rasp van 1 grote bio-citroen
  • 1 zakje verse doperwten 200 gram, diepvries kan ook
  • 1 bos groene asperges 450 gram
  • 300 gram korte pasta bijvoorbeeld gnocchetti sardi of orecchiette
  • 1 handje geraspte Parmezaanse kaas om te serveren

Extra nodig

  • hapjespan, schuimspaan

Bereiding
 

  • Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin. Rasp de citroenschil van de citroen. Week de saffraandraadjes in een eetlepel lauwwarm water.
  • Maak dan de courgettesaus. Rasp de courgettes (met schil!) op een grove rasp. Hak de knoflooktenen fijn. Verhit een ruime hapjespan 3 eetlepels olijfolie. Laat op zacht vuur de knoflook zachtjes kleuren en voeg vervolgens de courgetterasp toe met een flinke snuf zout. Het lijkt veel, maar het gaat enorm slinken. Voeg de geweekte saffraan toe aan de courgette. Roerbak tot het geheel goed geslonken is en het vocht is verdampt. Zet even apart.
  • Breng in een pan ruim water met zout aan de kook. Ontdoe intussen de asperges van hun houterige uiteindes en snijd ze in dunne schijfjes. Houd de toppen intact, dat staat straks mooi op het bord. Doe eerst de doperwten in de pan en kook ca. 2 minuten. Voeg daarna de groene asperges toe en kook alles nog ca. 8 – 10 minuten beetgaar (proef zonodig even).
  • Neem de groenten uit de pan met een schuimspaan en doe in een vergiet. Spoel met koud water zodat ze hun mooie groene kleur behouden. Zet even apart.
  • Doe nu de pasta in het kookwater van de groenten en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Schep twee soeplepels kookwater in een kom en giet daarna de pasta af.
  • Voeg de pasta toe aan de courgettesaus in de hapjespan. Voeg de asperges en de doperwten toe en meng alles door elkaar. Roer de citroenschil erdoor. Voeg eventueel nog 1 à 2 kleine soeplepels van het pastawater toe zodat er een saus ontstaat.
  • Schep de pasta met groenten in vier voorverwarmde (pasta)borden. Bestrooi met de  geroosterde amandelen en  geraspte Parmezaan. Besprenkel nog met wat olijfolie en geef een flinke draai aan de pepermolen boven de borden.

Notities

TIP:
In het seizoen (juni-juli) kun je ook verse doperwten in de schil kopen. Je hebt dan ca. 500 gram nodig. Hiervan houd je ca. 175 – 200 gram gedopte erwtjes over.

Benieuwd naar meer van Vanja van der Leeden?

Probeer zeker eens deze drie goddelijke recepten van haar

Orzotto met asperges uit het kookboek Insane van Vanja van der Leeden en Remko Kraaijeveld
Orzotto met verse asperges en kefir-pistachedressing

Het kookboek Insane

Prachtig kookboek met vooral maakbare, verrassende en creatieve gerechten die ook nog eens zeer aantrekkelijk zijn gefotografeerd. Met dit boek toont auteur Vanja van der Leeden aan dat lekker ook ‘best gezond’ kan zijn. De Indische achtergrond van Vanja zie je terug in recepten zoals boerenkoolcurry met spicy tempeh , bami met tofu-kipgehaktballen of zuurkoolpie met  Indisch gehakt. Ondertussen schrijft ze ook over de belangrijke relatie tussen darmen en brein. Alle recepten zijn ook door een diëtiste doorgerekend. Wat mij betreft: een absolute aanrader dit kookboek!

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover InsaneTitel : Insane
Auteur : Vanja van der Leeden
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 388 1057 7
Prijs : € 34,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept