Zin in een simpele maaltijd zonder vlees? Maak eens kaasfondue; dat staat in een mum van tijd op tafel. Deze versie is gemaakt van drie verschillende kazen. Bovendien geven de groene kruiden een mooi kruidig accent. Maar let op: houd de gouden tips (zie hieronder) in de gaten, dan krijg je gegarandeerd een mooie kaasfondue.
Ik maakte alleen de fout mijn pan schoon te willen maken onder stromend heet water. Dat heb ik geweten… Nooit doen dus! Hoe wel? Zie tip nummer 8!
Welke wijn bij kaasfondue met groene kruiden?
Drink er een heerlijk glas Zwitserse Fendant bij! Dit druivenras (ook wel Chasselas genoemd) smaakt heerlijk droog, fris en bloemig, en soms zelfs een beetje licht sprankelend. Met name door zijn knisperende frisheid is het de ideale begeleider bij de romige rijke kaasfondue. Ze vormen een contrast. De frisheid van de wijn maakt het geheel minder zwaar. Maar ook een frisse Soave Gruner Veltliner of Gavi combineert goed.
Kaasfondue met groene kruiden
Ingredienten
- 200 gram Gruyère
- 200 gram Emmentaler
- 200 gram Hollandse belegen kaas
- 300 ml witte wijn
- 1 klein teentje knoflook
- 1 eetlepel maïzena
- verse kruiden als peterselie bieslook, dille, fijngehakt
Bereiding
- Rasp de kaas en laat op kamertemperatuur komen. Breng de wijn in een steelpan aan de kook. Roer er 1 teentje knoflook (uit de knijper) door. Draai het vuur laag en voeg, onder voortdurend roeren, de geraspte kaas er in gedeelten door. Roer net zolang tot alle kaas gesmolten is. Meng de maïzena los met nog 2 eetlepels witte wijn. Roer vervolgens het maizena-mengsel door de gesmolten kaas. Laat het nog 2-3 min. zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is.
- Hak intussen de kruiden fijn en meng door de warme kaas. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Overdoen in kaasfonduepan (=caquelon). Zet de kaasfonduepan op het rechaud op tafel. Serveer met stokbrood, cornichons, appel en kerstomaatjes.
Notities
Gouden tips voor kaasfondue
- Let op de verhouding kaas en wijn. Deze moet 2:1 zijn; dus 800 gram kaas en 400 ml wijn.
- Kaas moet vlak voor gebruik geraspt worden, dus zo vers mogelijk zijn.
- Kaas moet op kamertemperatuur zijn, anders ontstaat er een schrikreactie met de wijn.
- Gebruik altijd droge witte wijn en geen zoete.
- Voeg de kaas in gedeelten aan de wijn toe, dan smelt het makkelijker.
- Laat de wijn niet doorkoken. Voeg meteen als de wijn aan de kook komt de kaas in gedeelten toe en voorkom dat het geheel gaat koken. Als de wijn kookt, verdwijnt er alcohol uit de pan, daardoor stijgt de temperatuur waardoor de kaas niet meer smelt, maar gummi wordt.
- Bind de kaas met een maïzenapapje, hierdoor blijft hij mooier glad.
- Schoonmaken van de pan en/of caquelon: doe dit nooit met warm water! De gesmolten kaas gaat dan vastzitten in borstel en pan en krijgt het nooit meer schoon. Gebruik dus ijskoud water, dan stolt de kaas en veeg je de pan schoon met keukenpapier. Ook Steradent doet wonderen.
Hoeveel wijn in kaasfondue?
Zoals hierboven al is aangegven: de juiste verhouding tussen kaas en wijn in een goede kaasfondue is 2:1. Dus in dit recept betekent dat 600 gram kaas laat je smelten in 300 ml witte wijn. Maar je kunt de kaasfondue ook heel goed maken ZONDER wijn, zeker als er kinderen mee gaan eten is dat een aanrader. Goede vervanger is dan gewoon halfvolle melk. Gebruik dan ook wat melk voor het maken van het maïzenapapje. Wil je nog sneller klaar zijn, gebruik dan een zakje fonduekaas voor Franse of Hollandse fondue (500 gram) en vul dit aan met 1 zakje geraspte belegen kaas.
Tip: Wil je meer weten? Lees hier alles over fondue.
Bewaar dit recept op Pinterest!
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen