Zinderende finale

Lukas Wiegman bekroond tot beste sommelier van Nederland

Afgelopen week mocht ik aanwezig zijn bij de wedstrijd ‘Wie wordt de beste Sommelier van Nederland’. In een bruisende ambiance in het Sofitel Hotel The Grand in Amsterdam, omringd door een enthousiast publiek en culinaire hoogstandjes van Nederlandse sterrenchefs, heeft Lukas Wiegman van Restaurant NOTK in Rotterdam de prestigieuze Trophée Henriot in de wacht gesleept. Dit glansrijke evenement, waarbij het Nederlands Kampioenschap voor Sommeliers zijn hoogtepunt bereikte, markeerde Wiegman niet alleen als de beste sommelier van Nederland, maar beloonde hem ook met de René van Heusdenprijs voor zijn uitzonderlijke vaardigheden in het blindproeven.

Sofitel Legend The Grand Amsterdam,
Finale vindt plaats in het Sofitel Legend The Grand Amsterdam

Dit kampioenschap is van uitzonderlijk hoog niveau, en vindt eens in de twee jaar plaats. Vijftien kandidaten uit diverse hoeken van de gastronomische wereld, van sterrenrestaurants tot gezellige bistro’s en wijncafés worden dan een dag lang onderworpen aan theoretische examens en praktische tests, waaronder wijnproeven, wijn-spijs combinaties toelichten, en het decanteren van wijn.

Drie kandidaten bereikten finale

Het niveau van de deelnemers bleek dit jaar uitzonderlijk hoog. En de jury, onder leiding van Magda van der Rijst, aangevuld met leden zoals culinair recensent Joël Broekaert en diverse andere vooraanstaanden uit de wijnwereld, stond voor de zeer moeilijke taak om een winnaar te kiezen. Uiteindelijk bereikten slechts drie kandidaten de finale.

Publiek kijkt live mee

De zinderende finale, die bestond uit 3 praktische tests, vond plaats ten overstaande van een zaal vol met 150 genodigden. Dat maakte het extra moeilijk. Lukas Wiegman hield het hoofd koel en onderscheidde zich van de andere twee kandidaten door niet alleen de hoofdprijs maar ook de specialisatieprijs in het blindproeven mee naar huis te nemen. Marvin Walraven en Martien Marcelissen volgden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Zaal in afwachting van de winnaar Beste Sommelier van Nederland
Zaal in afwachting van de winnaar Beste Sommelier van Nederland

 

Lukas Wiegman tijdens de finale
Lukas Wiegman proeft geconcentreerd tijdens de finale

 

Met deze overwinning heeft Lukas Wiegman niet alleen zijn naam gevestigd als een top sommelier in Nederland, maar ook de lat hoger gelegd voor toekomstige generaties die het pad van wijnkennis en -service bewandelen. De passie en expertise die aan de dag gelegd worden in deze competitie, getuigen van de bloeiende staat van de Nederlandse gastronomische cultuur, iets waar iedere wijnliefhebber deel van uit zou willen maken.

Overweldigend prijzenpakket voor Lukas Wiegman

Voor zijn overwinning ontving Wiegman niet alleen de felbegeerde trophée en een zilveren broche, maar ook een dubbelmagnum 1989 Henriot Champagne en een imposante 4,5-liter fles 10 jaar oude tawny port van Graham’s. Daarnaast werden hem exclusieve wijnreizen naar de Loire, Duitsland en de Dourovallei aangeboden, die ongetwijfeld zullen bijdragen aan zijn verdere ontwikkeling en begrip van wereldwijnen.

Galadiner met sterrenkoks

Lukas Wiegman wint
Mul met foie gras en paling van restaurant Vigor

Na de bekendmaking ging een groots galadiner van start. Vijf begenadigde chefs van verschillende sterren-restaurants (Bridges, Vigor*, Zarzo*, Central Park* en De bokkedoorns**) kookten een geweldige maaltijd bij elkaar. Uiteraard elke gang voorzien van de mooiste wijnen. Gelukkig mocht ik ook aanschuiven. Het was een superavond!

 

Nederlands Gilde van Sommeliers
De organisatie was in handen van het Nederlands Gilde van Sommeliers, opgericht in 1986. Voorzitter Heleen Boom en bestuurslid Marco Westra hadden de leiding. Het Nederlands Gilde van Sommeliers is een samenwerkingsverband waar ongeveer 250 Nederlandse sommeliers bij zijn aangesloten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *