Quinoa salade met avocado en koriander

Voor het weekend
Quinoa salade met avocado

Geïnspireerd op een recept uit het kookboek Ceviche van Martin Moralis maakte ik deze simpele quinoasalade. De goudbessencoulis (uit het originele recept) liet ik achterwege, maar mijn toevoeging van de in kokosolie gesmoorde rode ui geeft deze salade een onverwacht accent. Een heerlijk vegetarisch én aantrekkelijk voorgerecht.

In een grotere portie ook goed te serveren als lunch of diner. Om er een complete maaltijd van te maken is het aan te raden  er een groene salade bij te serveren voor de broodnodige vitaminen.

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Peru, maar alle ingrediënten zijn in de Nederlandse supermarkten goed verkrijgbaar.

Welke wijn drinken we bij Quinoa salade met avocado?

Kies bijvoorbeeld een Viognier. Het rijpe fruit van perzik en abrikoos verzacht de peperigheid van de salade en past bij de zachte quinoa. Het ronde mondgevoel komt overeen met de romige avocado. Een echte aanrader is ook de eetrosé van Clos Marie. Het rijpe fruit sluit prachtig aan bij de iets zoete rode ui. Hij heeft voldoende zuren om tegenwicht te geven aan de tomaat en koriander. Een fijne combi!

4 personen60 minuten

Ingrediënten

  • 50 gram kokosolie
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 150 gram quinoa
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 rode peper zonder zaadjes
  • 1 tomaat, in kleine blokjes
  • sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 bosje koriander (15 gram), fijngehakt
  • 1 avocado, in blokjes
  • Extra: bakring ɸ 10 cm

Stap 1

Verwarm de kokosolie in een kleine (braad)pan, deze is nog hard als boter bij kamertemperatuur. Bak hierin de gesnipperde rode ui op laag vuur. De ui wordt in 30 minuten tot 1 uur bruin en knapperig. Het is belangrijk dat je heel langzaam gaart op laag vuur, zo komt de smaak en de textuur het beste uit.

Stap 2

Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en voeg het bouillontablet toe. Giet het eventuele overtollige water af. Laat in een zeef uitlekken en schep het in een kom en laat afkoelen. Toevoegen: rode peper, tomaat, limoensap, olijfolie en de helft van de koriander toe.

Stap 3

Leg een ingevette bakring op een bordje. Schep ¼ deel van de avocado erin. Schep vol met quinoasalade en druk goed aan. Verwijder de bakring. Maak nog 3 taartjes. Verdeel de rode ui erover en garneer met overgebleven koriander.

 

Cover kookboek CevicheBestellen? Dat kan hier:

Titel: Ceviche
Auteur: Martin Moralis
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Prijs: € 29,95

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *