Voor het weekend

Gebakken garnalen met courgette spaghetti (koolhydraatarm)

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Gezond het weekend in; wie wil dat niet? Dat doe je dus met deze gebakken garnalen met de zogenaamde courgette spaghetti. Een ideaal (glutenvrij) alternatief voor echte pasta. De dunne courgette sliertjes hebben een milde smaak en doen denken aan dunne linguine pasta. Heerlijk in combinatie met deze gebakken zeevruchten met citroen-knoflooksaus. Bovendien snel klaar en koolhydraatarm! Ik heb voor jullie de voedingswaarde uitgerekend.

VOEDINGSWAARDE p.p: 515 Kcal,  44 gram Vet,  15 gram Eiwit, 11 gram Koolhydraat

Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘Boordevol groenten’ van de familie Pollan. De vier vrouwen uit dit Amerikaanse gezin (Corky (moeder), Dana, Tracy en Lori) borduren voort op het idee van hun zoon en broer Michael Pollan om vooral plantaardig te eten. Groenten vormen de basis, maar er komt ook af en toe vlees en vis op hun eettafel. Hun fantastische gezonde maaltijden vormen de basis voor de zeer aantrekkelijke recepten in dit prachtige  kookboek.

Portret van Familie Pollan, schrijvers van Boordevol groenten
Familie Pollan: van links naar rechts Dana, Tracy, Corky en Lori

Een kookboek dat in no-time een New York Times-bestseller werd!

Welke wijn bij gebakken garnalen met courgette spaghetti?

Kies bij deze feestelijke gamba’s  met beetgare courgette een kruidige rosé met een kleine zoetje, bijvoorbeeld Chiaretto rosé uit Veneto (lees hier over mijn mijn top 10 gastronomische rosé). Het rijpe fruit sluit aan bij het zoete van de gamba, maar de frisse zuren die ook aanwezig zijn sluiten aan bij de frisse citroen-knoflooksaus.

2 personen35 minuten

Ingrediënten

  • 225 gram rauwe grote garnalen, gepeld (diepvries)
  • ½ theelepel grof zout
  • ¼ theelepel baking soda*
  • 1 pak kant-en-klare courgette spaghetti à 400 gram
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote teen knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine verse rode peper, in dunne ringetjes
  • 1 theelepel kappertjes, uitgelekt
  • 60 ml droge vermout óf droge, witte wijn
  • 40 gram boter
  • ½ theelepel geraspte citroenschil
  • ½ eetlepel citroensap
  • 2 theelepels bladpeterselie, fijngehakt
  • 2 theelepels verse dragon, fijngehakt
  • versgemalen zwarte peper

Stap 1

Meng de garnalen met ½ theelepel zout en de baking soda in een middelgrote kom, totdat de gamba’s goed bedekt zijn. Laat minimaal 10 minuten op kamertemperatuur staan of zet maximaal 1 uur in de koelkast.

Stap 2

Laat de courgette uitlekken in een kom bekleed met keukenpapier of een theedoek.

Stap 3

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de garnalen toe en bak 1½ tot 2 minuten zonder te roeren, totdat ze roze zijn. Keer om en bak af en toe roerend nog 2 minuten. Schep de scampi in een middelgrote kom. Zet apart.

Stap 4

Veeg de koekenpan schoon, zet terug op middelhoog vuur en voeg 1 eetlepel olijfolie, de knoflook en de rode peper toe. Bak op laag vuur al roerend 1 minuut, totdat de knoflook goudbruin wordt. Voeg de kappertjes toe en bak even mee. Zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt. Voeg de vermout (of witte wijn) toe, zet het vuur hoog en roer totdat het vocht voor de helft is ingekookt. Voeg de boter toe en roer totdat de boter is gesmolten. Haal de pan van het vuur en roer de citroenschil, het citroensap, de peterselie, de dragon, ½ theelepel zout en een snuf zwarte peper erdoor. Schenk de saus over de garnalen en hussel goed door elkaar. Zet apart.

Stap 5

Veeg de koekenpan schoon, zet terug op middelhoog vuur en verhit 2 eetlepels olijfolie. Voeg de courgetteslierten toe en bak al roerend 2 minuten. Schep de scampi en alle saus in de koekenpan, roer door de courgetteslierten en laat nog 1 minuut garen. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Schep in een serveerschaal en serveer heet.

Lekker met een groene salade met kerstomaatjes en avocado.

 

*Waarom baking soda en garnalen?

Garnalen marineren in een mengsel van zout en baking soda zorgt voor een extra sappige bite bij het bereiden van de garnalen. Geen baking soda in huis, laat het dan gerust weg.

 

Kipgehaktballetjes met courgettespaghetti
Kipgehaktballetjes met courgette-spaghetti

Meer recepten met courgette spaghetti?

 

Het kookboek

Prachtig kookboek over de groente keuken van de familie Pollan. ‘Eet, niet teveel, vooral groenten’, is hun motto. Geïnspireerd op het gedachtegoed van Michael Pollan (broer en zoon), auteur van ‘Een pleidooi voor echt eten’. Het boek bevat 101 recepten voor de flexitariër. Voor ieder wat wils: vegeans, bega’s, peci’s en omni’s.

Bestellen kun je hier:

Cover Boordevol groentenTitel : Boordevol groenten
Auteur : Tracy, Dana, Lori & Corky Pollan
Uitgever : Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 2157 7524
Prijs : € 29,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Gebakken garnalen met courgette spaghetti
Auteur
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *