Gezond het weekend in; wie wil dat niet? Dat doe je dus met deze gebakken garnalen met de zogenaamde courgette spaghetti. Een ideaal (glutenvrij) alternatief voor echte pasta. De dunne courgette sliertjes hebben een milde smaak en doen denken aan dunne linguine pasta. Heerlijk in combinatie met deze gebakken zeevruchten met citroen-knoflooksaus. Bovendien snel klaar en koolhydraatarm! Ik heb voor jullie de voedingswaarde uitgerekend.
Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘Boordevol groenten’ van de familie Pollan. De vier vrouwen uit dit Amerikaanse gezin (Corky (moeder), Dana, Tracy en Lori) borduren voort op het idee van hun zoon en broer Michael Pollan om vooral plantaardig te eten. Groenten vormen de basis, maar er komt ook af en toe vlees en vis op hun eettafel. Hun fantastische gezonde maaltijden vormen de basis voor de zeer aantrekkelijke recepten in dit prachtige kookboek. Dit recept met courgette spaghetti is daar een goed voorbeeld van.
Een kookboek dat in no-time een New York Times-bestseller werd!
Welke wijn bij gebakken garnalen met courgette spaghetti?
Kies bij deze feestelijke gamba’s met courgette spaghetti een kruidige rosé met een kleine zoetje, bijvoorbeeld Chiaretto rosé uit Veneto (lees hier over mijn mijn top 10 gastronomische rosé). Het rijpe fruit sluit aan bij het zoete van de gamba, maar de frisse zuren die ook aanwezig zijn sluiten aan bij de frisse citroen-knoflooksaus. Maar ook een Albariño uit Spanje (Rías Baixas) is een goede optie. Het rijpe perzikachtige fruit vormt een goede match met de licht zoet garnalen, terwijl de verfrissende zuren in de wijn aansluiting vinden bij de kappertjes en citroenzestes. Dat zelfde geldt ook voor de Rivaner van bijvoorbeeld De Kleine Schorre, of die van Tirebouchon.
Gebakken garnalen met courgette-spaghetti
Ingredienten
- 225 gram garnalen rauw en gepeld (diepvries)
- ½ theelepel grof zout
- ¼ theelepel baking soda*
- 1 pak kant-en-klare courgette spaghetti à 400 gram
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 grote teen knoflook fijngehakt
- 1 kleine verse rode peper in dunne ringetjes
- 1 theelepel kappertjes uitgelekt
- 60 ml droge vermout óf droge witte wijn
- 40 gram boter
- ½ theelepel geraspte citroenschil
- ½ eetlepel citroensap
- 2 theelepels bladpeterselie fijngehakt
- 2 theelepels verse dragon fijngehakt
- versgemalen zwarte peper
Bereiding
- Meng de garnalen met ½ theelepel zout en de baking soda in een middelgrote kom, totdat de gamba’s goed bedekt zijn. Laat minimaal 10 minuten op kamertemperatuur staan of zet maximaal 1 uur in de koelkast.
- Laat de courgette uitlekken in een kom bekleed met keukenpapier of een theedoek.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de garnalen toe en bak 1½ tot 2 minuten zonder te roeren, totdat ze roze zijn. Keer om en bak af en toe roerend nog 2 minuten. Schep de scampi in een middelgrote kom. Zet apart.
- Veeg de koekenpan schoon, zet terug op middelhoog vuur en voeg 1 eetlepel olijfolie, de knoflook en de rode peper toe. Bak op laag vuur al roerend 1 minuut, totdat de knoflook goudbruin wordt. Voeg de kappertjes toe en bak even mee. Zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt. Voeg de vermout (of witte wijn) toe, zet het vuur hoog en roer totdat het vocht voor de helft is ingekookt.
- Voeg de boter toe en roer totdat de boter is gesmolten. Haal de pan van het vuur en roer de citroenschil, het citroensap, de peterselie, de dragon, ½ theelepel zout en een snuf zwarte peper erdoor. Schenk de saus over de garnalen en hussel goed door elkaar. Zet apart.
- Veeg de koekenpan schoon, zet terug op middelhoog vuur en verhit 2 eetlepels olijfolie. Voeg de courgetteslierten toe en bak al roerend 2 minuten. Schep de scampi en alle saus in de koekenpan, roer door de courgetteslierten en laat nog 1 minuut garen. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Schep in een serveerschaal en serveer heet.
- Lekker met een groene salade met kerstomaatjes en avocado.
*Waarom baking soda en garnalen?
Garnalen marineren in een mengsel van zout en baking soda zorgt voor een extra sappige bite bij het bereiden van de garnalen. Geen baking soda in huis, laat het dan gerust weg.
Meer recepten met courgette spaghetti?
- -courgettenoedels met paddenstoelen
- -pasta met pecannoten pesto
- -kipgehaktballetjes met courgette-spaghetti
Het kookboek Boordevol groenten
Prachtig kookboek over de groente keuken van de familie Pollan. ‘Eet, niet teveel, vooral groenten’, is hun motto. Geïnspireerd op het gedachtegoed van Michael Pollan (broer en zoon), auteur van ‘Een pleidooi voor echt eten’. Het boek bevat 101 recepten voor de flexitariër. Voor ieder wat wils: vegeans, bega’s, peci’s en omni’s.
Bestellen kun je hieronder:
Titel : Boordevol groenten
Auteur : Tracy, Dana, Lori & Corky Pollan
Uitgever : Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 2157 7524
Prijs : € 29,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!