WineLife & Sémillon

8,9 pnt: Château des Eyssards, de ideale huiswijn

In WineLife, magazine voor wijnliefhebbers en voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreisjes houdt, verzorg ik de recepten van de gerechten bij geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft.

Wijnjournalist Magda van der RijstDaarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema die voor iedereen makkelijk verkrijgbaar zijn, in de winkel of via een webshop. Afgelopen maand, in WineLife 59, was het thema: SÉMILLON. Uit ruim 40 wijnen kozen Rijst& Stefan Wierda, maître-sommelier bij Restaurant Hotel Merlet* in Schoorl, 21 prachtwijnen. Sommige zijn lekker voor zo, andere zijn gemaakt om mooi bij te koken en lang aan tafel van te genieten. Een van de winnaars (Château des Eyssards, Sauvignon Blanc-Sémillon 2018, Bergerac) geef ik op Ilovefoodwine.nl een ereplaats!

Dorstlessend en verfrissend

Sémillon vormt, al dan niet samen met sauvignon blanc, de basis voor de witte wijnen van Bordeaux en Bergerac. Vanuit Bordeaux is sémillon de wereld over getrokken en vooral in Australië en Zuid-Afrika thuis geraakt. De stijl varieert van dorstlessend en verfrissend, zoals in deze Bergerac, tot vol en verzadigend in de grote, houtgerijpte wijnen van Pessac-Léognan.

 

Château des Eyssards
Château des Eyssards uit de Bergerac maakt 2 soorten Bergerac Sec

Pure sémillon is doorgaans een mondvullende wijn met stevige rondingen. In de blend voegt sauvignon blanc daar een flinke dosis opwekkende zuren en geurige aroma’s aan toe. Die proef je duidelijk in deze wijn. Met citrusfruit, munt, een romige structuur en dan een klein, fijn bittertje achterin. Deze wijn smaakt altijd. Als aperitief, zomaar en bij iets lichts. Château des Eyssards uit de Bergerac maakt ook een sjieke, houtgerijpte variant, de Cuvée Prestige (€ 11,99). Die gaat goed bij kipgerechten en kaas.

 

Wat eten bij Château des Eyssards, Sauvignon Blanc-Sémillon 2018?

Recepten van lekkere gerechten die bij deze wijn passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl: Courgettesalade met hazelnoten van Ottolenghi, Gegratineerde pannenkoek met groenten, Pasta met garnalen en asperges, Pasta met mosselen, of Italiaanse ovenschotel met tongschar.

Pasta met gamba's en asperges
Pasta met gamba’s en asperges

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 59 ligt nu in de winkel of lees via winelife.nl. Ook in dit nummer achtergrondinfo over de eigenwijze, excentrieke, beeldschone sémillon-druif – geschreven door Huib van Edixhoven.

De volgende WineLife 60 ligt 16 augustus in de winkel. Met daarin: Rijst& proeft Beaujolais, samen met wijnspecialist Birthe van Meegheren, Wijnvrouw van het Jaar en o.a. adviseur bij Gall&Gall. Ook selecteert zij de wijnen voor KLM Economy en Business Class.

 

Op de hoogte blijven van recepten met bijpassend wijnadvies? Meld je aan voor de nieuwsbrief!