Marokkaans tintje

Kippendijen met dadel-couscous

Recept malse kippendijen gestoofd in sinaasappel jus. Heerlijk in combinatie met een couscous die op smaak is gebracht met dadels en aubergine. Dat zorgt voor een Marokkaans tintje. Hou je van wat extra pit, serveer er nog wat Marokkaanse sambal (harissa) bij. #couscous #kippendijen

Verras je gasten op deze malse kippendijen gestoofd in sinaasappeljus. Dat smaakt heerlijk in combinatie met een couscous die op smaak is gebracht met dadels en aubergine. Dat zorgt voor een Marokkaans tintje. Hou je van wat extra pit, serveer er nog wat Marokkaanse sambal (harissa) bij.

Welke wijn bij ‘Kippendijen met dadel-couscous’?

Sappige kippendijen in een sinaasappeljus: dat is een heerlijke combi. De couscous heeft iets nootachtigs en wordt aangevuld met zoete dadels en aubergine. Hier past een rode, smeuïge rode wijn met rijpe tannines lekker bij: kies voor de Vivera uit Sicilië, of een Nero d’avola.

Muziek: prachtig begeleidend zwoel muziekje met zangeres Melody Gardot en het nummer: So we meet again.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 4 – 6 kipdijfilet
  • zout en peper
  • 1 eetlepel boter
  • 4 eetlepels olie om in te bakken
  • 2 sinaasappels
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 grote aubergine
  • 8 dadels
  • 300 gram couscous
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap

Stap 1

Bestrooi de kippendijen met zout en peper. Verhit de boter en 2 eetlepels olie in een braadpan en bak de kip in ca. 5 minuten bruin. Snijd de schil (met een dunschiller) van een halve sinaasappel en snijd hem in heel dunne reepjes. Pers de sinaasappels uit. Voeg de reepjes schil, het sinaasappelsap, 2 dl water en de helft van de bouillontablet toe aan de kip en breng aan de kook. Zet het vuur laag en stoof de kip afgedekt in ca. 15 minuten bijna gaar.

Stap 2

Snijd intussen de aubergine in blokjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes al omscheppend ca. 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de dadels in stukjes. Schep ze door de aubergine en bak ze nog even mee.

Stap 3

Breng 300 ml water aan de kook en los de andere helft van de bouillontablet erin op. Schenk de bouillon op de couscous en laat ca. 5 minuten wellen. Schep de aubergine en dadels erdoor en breng op smaak met olijfolie en citroensap.

Stap 4

Verhit de kip nog ca. 5 minuten zonder deksel op hoog vuur, zodat de saus wat inkookt. Leg de kip op de couscous en schenk de jus erover. Lekker met een salade van rucola met geroosterde pijnboompitten of pompoenpitten.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *