WineLife & Pinot Blanc

8.5 pnt: Stefan Winter Weissburgunder uit Rheinhessen

Lees je weleens WineLife; het wijnmagazine voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijnreisjes houdt? In elk nummer verzorg ik de recepten bij de geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Hier beoordeelt Magda van der Rijst, wijnvrouw van het jaar 2020, elke keer opnieuw wijn binnen een bepaald thema.

In WineLife 72 stond de witte wijn gemaakt van de pinot blanc-druif (alias weissburgunder en pinot bianco) centraal. Een van de WineLife-winnaars (Stefan Winter, Weissburgunder 2020) zet ik graag in de schijnwerpers.

Portret Rianne Ogink
Portret Rianne Ogink

Tijdens de proefsessie voor WineLife werden 70 wijnen geproefd. Hieruit kozen Rijst& Rianne Ogink (sommelier bij restaurant Zoldering in Amsterdam) er 26 uit. Een van de winnaars is deze – zeer betaalbare – pinot blanc van wijnmaker Stefan Winter uit de wijnregio Rheinhessen.

Veelzijdig natuurtalent

Sommigen halen hun neus op voor Pinot Blanc omdat hij karakter zou missen. Doordat Pinot Blanc een beetje van alles heeft – fruit, kruiden, milde zuren en rondheid – loopt hij het risico zo weggezet te worden, maar die veelzijdigheid is natuurlijk ook zijn talent. Met een Pinot Blanc sla je de plank zelden mis. Over de hele wereld wordt pinot blanc verbouwd. Bij ons komen die uit de Franse Elzas, het noorden van Italië en de Duitse Weissburgunders het meeste voor. Vooral die uit Rheinhessen scoorden hoge punten in de WineLife-proeverij.

Hoe smaakt de pinot blanc van Stefan Winter?

In het algemeen gezegd is een pinot blanc uit Rheinhessen sappig en fris. Bovendien leveren ze een uitstekende kwaliteit voor de prijs. Tussen de € 9 en € 14 heb je gegarandeerd een goede wijn. Die van Stefan Winter is nog net iets voordeliger, namelijk € 8,95. Daar krijg je echt veel wijn voor. Hij heeft het milde van rijpe peer en perzik en de frisheid van rinse appel. Verrukkelijk voor zo, als borrelwijn, op zijn plaats bij een salade, maar door zijn volle, frisse smaak ook lekker bij romige gerechten als kaasfondue, kreeftensoep en milde curry’s.

Wat eten bij Stefan Winter, Weissburgunder 2020, Rheinhessen?

Op I Love Food & Wine staan vele recepten die heel goed combineren met deze rijke pinot blanc. We zetten er 22 stuks op een rijtje. Dat betekent voldoende keus!

Mosselen in kerrieroom
Mosselen in kerrieroom: schenk er pinot blanc bij!

Caesarsalade

Cordon bleu

Erwtensoep

Garnalenkroket

Gepofte aardappel met zure room

Griekse plaattaart met courgette

Huzarensalade

Kaasfondue

Kapsalon, met en zonder vlees

Kartoffelsalat

Kibbeling met kappertjessaus

Kipcurry

Kreeftensoep

Mosselen in kerrieroom

Paella

Quiche lorraine

Roti met kerriekip

Salade met zoete aardappel

Thaise gele curry met kip

Viskoekjes

Waldorfsalade

Zalmlasagne

Thaise gele curry met kip uit het kookkoekje The Curry Guy Thai van Daan Toombs
Thaise gele curry met kip

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT!

 

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? Check de beschrijvingen via winelife.nl/WL72. Ook in dit nummer achtergrondinfo over pinot blanc en de wijnen die ervan gemaakt worden.

 

Deze wijn is afkomstig van importeur Les Généreux en kost  € 8,95

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *