Vandaag, op Meatless Monday , maken we röstikoekjes van pompoen. Het recept is afkomstig uit het kookboek Green Delicious van Natascha Boudewijn. De schrijfster zegt hierover het volgende: “Rösti is een Zwitserse vondst. Naar beste weten van de Zwitsers zelf ontstond in de 19e eeuw de gewoonte om dit gerecht, dat oorspronkelijk van aardappels werd gemaakt, als ontbijt te eten. Het Franstalige deel van het land noemde het gerecht ‘pommes de terre rôties’. Zo ontstond de naam ‘rösti’. Een zalige uitvinding voor koude dagen. Spiegeleieren smaken er heerlijk bij!
4 personen | 35 minuten |
Ingrediënten
- 700 gram vastkokende aardappels
- 300 gram pompoen, schoongemaakt
- bosje platte peterselie, fijngehakt
- 2 sjalotten, fijngesnipperd
- 2 eieren van blije kippen, losgeklopt
- 8 eetlepels bloem (100 gram)
- 4 eetlepels pompoenpitten
- 1 theelepel chiliflakes
- olijfolie
Stap 1
Kook de aardappels ca. 10 minuten tot ze bijna gaar zijn. Giet af, en spoel ze onder koud stromend water af ( of laat ze in de vergiet afkoelen). Snijd ze daarna julienne (dunne reepjes) met de keukenmachine of rasp.
Stap 2
Snijd de pompoen ook julienne met de keukenmachine of rasp. Meng aardappel met de pompoen in een grote schaal. Voeg toe: fijngesneden peterselie, gesnipperde sjalotten, eieren, bloem, fijgehakte pompoenpitten en chiliflakes. Meng goed door elkaar tot een smeuïge substantie. Als het te nat is, voeg dan nog wat bloem toe. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 3
Verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag wat olijfolie (gebruik eventueel 2 koekenpannen). Vorm platte koekjes van het deeg. Bak de rösti op middelhoog vuur in ca. 10 minuten goudbruin en gaar aan beide zijden. De rösti zijn gaar als de binnenkant gestold is. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de rösti met een groene salade met yoghurtsaus: meng 100 ml yoghurt en 1 teen knoflook (fijngeperst) en breng op smaak met zout en peper.
Wat drinken we bij pompoenrösti?
De aardappel-pompoenkoekjes zijn van buiten licht krokant, en van binnen smaken ze zacht en smeuïg. Een klein beetje pikant door de chiliflakes. Kies hier een ronde witte wijn bij met zachte zuren, bijvoorbeeld viognier of witte Côtes du Rhône van La Cabotte.
Kookboek Green Delicious
Natascha Boudewijn laat je met dit boek genieten van de pracht en culinaire veelzijdigheid van groente, verse kruiden en eetbare bloemen. Zij doet alles zelf: zaaien, oogsten, recepten schrijven, stylen en fotograferen. Volg de seizoenen via haar blog Greendelicious.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Green Delicious
Auteur: Natascha Boudewijn
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1360 0
Prijs: € 19,95 op bol.com
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen