Fris met mooie balans

7,0 pnt: riesling van de Apostelhoeve

Dit voorjaar was ik opnieuw te gast bij de Apostelhoeve in Zuid-Limburg. Misschien wel het allerbekendste domein van Nederland. De pers was uitgenodigd om het nieuwe jaargang 2018 te komen proeven. Dat was meteen de aanleiding om de riesling  Apostelhoeve 2018 voor te zetten aan mijn professionele proefpanel. Wat is hun oordeel als je niet weet wat je in je glas krijgt? Dat bleek een grote verrassing…

Wijnhoeve de Apostelhoeve is het oudste wijnhuis van ons land. Gesitueerd op de Louwberg net buiten de stad Maastricht. Hier maakt de familie Verhulst al sinds de 3e generatie witte wijn. Ze verbouwen 4 verschillende druivenrassen en maken 8 verschillende wijnen, waarvan 2 mousserende.

Het proefpanel proeft de riesling van het jaargang 2018. Waarschijnlijk een van de warmste wijnjaren ooit in Nederland! (Tja, we krijgen ook hier te maken met de opwarming van de aarde.) Vader Mattieu vertelde,  tijdens onze bijeenkomst in mei,  dat het jaargang 2016 tot nu toe het summum is geweest voor de Apostelhoeve riesling. Maar dat 2018 dicht in de buurt komt. Inmiddels is de hele oogst al uitverkocht!!!

Fris, rijp en rond mondgevoel

Ik was onder de indruk van de riesling tijdens de proeverij in mei op de Apostelhoeve. Ik schrijf: mooie frisse zuren, zuiver, licht petillant, rijp middenpalet, klein restzoetje en mooie balans.

Tijdens de blindproeverij van het I Love Food & Wine-panel komt deze riesling wat minder goed uit de bus; de meningen zijn wat verdeeld. Gelukkig scoort deze riesling toch nog een ruime zeven. Helaas wat aan de lage kant voor mijn gevoel.

Hoe kan dit? In ieder geval was het geen optimale proefdag volgens de app ‘When Wines Tastes best’, de biologisch-dynamische kalender van Maria Thun. Hiermee kun je bepalen of het een goede dag is om een fles wijn open te maken of niet. Persoonlijk denk ik ook dat de wijn nog wat aan de jonge kant is om hem in z’n volle glorie goed te kunnen beoordelen. Anyway, ik blijf zeggen: ‘Absoluut een aanrader van Nederlandse bodem!’.

Wat eten bij riesling Apostelhoeve?

Heerlijk verfrissend als aperitief. Maar iets erbij eten kan ook. Fantastisch in combinatie met sushi en kreeft of een salade van forel met appel. Mooie frisse tegenhanger bij de wat zwaardere gerechten als kaasfondue,  quiche met asperges, dille en zalm of tongschar met romige rieslingsaus. Ook lekker in combinatie met zuurkoolgerecht of Aziatische gerechten zoals de zalmcurry met koriander.

Zuurkoolstamppot met worst
Klassieke zuurkoolstamppot met worst

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 16 juli 2019 blind geproefd en beoordeeld door I Love Food & Wine-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.