Meatless Monday

Hartige muffins met courgette en halloumi

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Koken met de bakplaat; ken je deze kookboeken-reeks van Rukmini Iyer al? Het is een regelrechte hit. Allemaal simpele ovengerechten die worden klaargemaakt op de bakplaat of in de braadslede. Kwestie van mengen, en hup de oven doet het werk. Deze hartige muffins komen uit haar laatste kookboek ’De zoete bakplaat‘.

Al eerder plaatste ik een zoet recept uit dit boekje: arretjescake met chocolade. In het intro van dit hartige recept vertelt Rukmini het volgende:

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

Deze muffins zijn geïnspireerd op mijn favoriete hartige muffin uit Laura Goodmans kookboek Carbs. Ik heb ze wat aangepast aan mijn ‚muffinformule‘ en geef ze een kick met een beetje chilipeper. Lekker bij een lunch soep of – zoals alle hartige muffins – in de miniversie, als hapje bij de borrel.

Hartige muffins met courgette uit het kookboek De zoete bakplaat van Rukmini Iyer
Hartige muffins met courgette en halloumi
Voorbereiding: 50 min
Heerlijke muffins met een krokante buitenkant. Zacht van binnen, licht pikant en lekker hartig door de halloumi-kaas. Lekker voor de lunch of als borrelhapje.
Aantal 12 stuks

Ingredienten
  

  • 1-2 courgettes ongeveer 400 gram, geraspt
  • 3 theelepels zeezout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 afgestreken theelepel bakpoeder
  • 225 gram halloumi
  • 1 theelepel chipotle- chilivlokken
  • 100 ml olijfolie
  • 4 eetlepels yoghurt
  • 1 ei licht losgeklopt
  • 3 lente-uitjes fijngesneden
  • 1 rode chilipeper in dunne ringetjes

Extra nodig

  • muffinvorm met 12 holten
  • keukenpapier

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht/ 200 °C elektrisch. Roer in een grote kom de geraspte courgettes en 2 theelepels zout door elkaar. Laat 5 minuten rusten, schep alles in een schone thee- of kaasdoek en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. Doe terug in de kom.
  • Rasp 125 gram halloumi en snijdt de rest in kleine blokjes. Schep in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, de geraspte halloumi, 1 theelepel zeezout en de chilivlokken door elkaar.
  • Klop de olijfolie, yoghurt en het ei, de geraspte courgette en lente-uitjes door elkaar. Schep kort het courgette-eimengsel door het meel-kaasmengsel tot je geen meel meer ziet, en stop dan direct – hoe minder je roert, des te luchtiger de muffins worden.
  • Verdeel het muffinmengsel over 12 met bakpapier beklede muffinvormpjes en verdeel de halloumi- blokjes en ringetjes chilipeper erover.
  • Bak de muffins 20-25 minuten in de oven tot ze gerezen en stevig zijn. Laat kort afkoelen op een rooster en eet ze warm. Ze zijn het lekkerst op de dag dat ze gebakken zijn, maar je kunt de muffins ook 2 dagen in een trommel in de koelkast bewaren. Warm ze voor je ze eet kort op in de oven.

Het kookboek: De zoete bakplaat

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Al haar voorgaande kookboeken zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De zoete Bakplaat.

Boek bestellen kun je hier:

cover zoete bakplaatTitel : De zoete bakplaat
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1687 8
Prijs : € 21,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept