Krachtig verfrissend wit

Grauburgunder van Heiner Sauer

Grauburgunder, oftewel Pinot Gris, is een van mijn lievelingen als het gaat om Wijn en Spijs-combinaties met Aziatisch eten: kruidig, fris en rond. Deze witte wijn uit de Pfalz in Duitsland wordt biologisch dynamisch gemaakt. Dat maakt hem net even anders. Conclusie: een absolute aanrader. Lees waarom…

Traditioneel, maar toch modern

Weingut Heiner Sauer ligt in de Pfalz in Duitsland, een langgerekte wijnstreek op slechts 25 kilometer van de grens met Frankrijk. Heiner Sauer werkt hier biologisch-dynamisch. De bodem is heel gevarieerd: zware klei, kalk en lichte zandbodems wisselen elkaar af. Gras, veldbloemen en onkruid zorgen samen met de rondfladderende insecten voor een subtiel ecosysteem tussen de wijnranken. In de kelder gaan moderne technieken (vinificatie op roestvrijstaal) hand in hand met traditionele methoden (opvoeding op grote houten foeders).

Druivenras Pinot Gris

Deze wijn is gemaakt van het druivenras pinot gris, in Duitsland noemen ze dit grauburgunder! In Italië, in Alto Adige, maken ze van dit druivenras Pinot Grigio. Maar dit is een totaal andere soort wijn, met een vooral frisse neutrale smaak. De Duitse Pinot Gris, evenals die uit de Franse Elzas, hebben een ander karakter. Niet helemaal droog, maar voller en ronder.

 

Hoe smaakt Grauburgunder van Heiner Sauer?

De wijn is lichtgeel van kleur en heeft een geur van witte perzik, peer, fris citrusfruit en een lichte kruidigheid. In de mond komt hij direct vol, maar ook lekker fris binnen. Ook hier rijpe fruitaroma’s als peer, perzik en wat kruidigheid. Hij is filmend in de mond, maar door de frisse zuren, met name ook in de afdronk, blijft hij opwekkend en verfrissend.

Zwaardvis, oftewel Pesce Spada, uit de oven
Zwaardvis uit de oven

Wat eten bij Grauburgunder van Heiner Sauer?

Het frisse en fruitrijke karakter van deze wijn van Sauer gaat heel goed samen met de exotische kruiden in een gerecht. Vanwege zijn lichte filmendheid doet hij het ook goed in combinatie met Aziatische zalmcurry, Indiase kip korma, wortel soufflé of broccolisoep met kokosmelk;  dat maakt de wijn extra kruidig en verfrissend. Maar ook bij een vegetarische curry van bloemkool en linzen is dit een aanrader.

Linzencurry uit Veggie
Linzencurry met bloemkool en zoete aardappel

Of drink deze wijn eens bij een traditionele Zwitserse kaasfondue, de frisheid van de wijn zorgt dan voor een mooi contrast. 

Andere opties zijn: Coquilles met bloemkoolcrème, Zwaardvis uit de oven, mosselen in kerrieroom.

Mosselen in kerrieroom
Mosselen in kerrieroom: schenk er pinot blanc of pinot gris bij!

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.