Voor het weekend

Kip met mango en gember

Voor het weekend het al eerder beloofde recept van de kookboekschrijfster Tessa Kiros. Het recept verscheen in haar laatste kookboek ‘De Franse Wereldkeuken’. Lees nog even wat Anita Ootjes in haar kookboekrecensie hierover heeft geschreven.Tessa is helemaal gek op de smaken van dit kipgerecht, afkomstig uit La Réunion, een eiland in de Indische Oceaan. Nou, ik weet al wat ik ga eten dit weekend…

Welke wijn bij Kip met mango?

Deze kip ligt in een fluwelige saus die lichtzoet, lichtzuur en lichtpikant smaakt. Kies dan een wijn met dezelfde eigenschappen. Fris met een klein zoetje, zoals bijvoorbeeld de Pinot gris uit de Elzas, of de rosé van Clos Marie (helaas uitverkocht) of die uit Piëmonte. Die kunnen zo’n goed gekruid gerecht prima aan.

4 personen1 uur en 15 minuten

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olie
  • 1 kip, in 8 stukken (of 4 kippenbouten)
  • 1 grote rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 6 cm gember, geschild en fijngehakt (25 gram)
  • 2 kleine rode pepers, ontpit en fijngehakt
  • zout, versgemalen peper
  • versgeraspte nootmuskaat
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 grote rijpe tomaten, ontveld en in stukjes
  • 1 rijpe mango, geschild en in grote stukken
  • 2 eetlepels gehakte koriander

Stap 1

Verhit de olie in een grote braadpan. Bak de stukken kip op hoog vuur aan beide kanten bruin. Schep de ui erbij en bak even mee. Schep de kip uit de pan. Bestrooi de kip met zout, peper en flink wat nootmuskaat.

Stap 2

Stamp intussen de knoflook, gember en rode peper in een vijzel tot een puree. Voeg de puree en de kruidnagel toe aan de achtergebleven uien in de pan.  Breng aan de kook en voeg de tomaten toe. Schep de kip terug in de pan. Zet het vuur laag en stoof de kip met het deksel op de pan ca. 30 minuten. Keer de stukken kip halverwege.

Stap 3

Schep de mango door het mengsel rondom de kip. Stoof de kip in nog ca. 15 minuten zachtjes tot de mango zacht is en uit elkaar valt. (Als de saus te dun is, haal dan de deksel van de pan en zorg dat de saus inkookt.)

Breng zonodig op smaak met zout en bestrooi met koriander. Neem de pan van het vuur en laat het gerecht afgedekt ca. 10 minuten staan. Lekker met rode bonen (blik), groene salade en geroosterde bloemkool.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Franse WereldkeukenTitel : De Franse wereldkeuken
Auteur : Tessa Kiros
Uitgever : Terra
ISBN : 9789089897282
Prijs : € 29,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *