Wie heeft er vorige week genoten van de ‘Entrecote met gegrilde courgette’? Een supersnel recept van de ‘De Vrouw met de Baard’, oftewel Mas van Putten en Carl Lemette. Misschien heb je het toen al gelezen, maar ze vormen samen een culinair duo met een cateringbedrijf in Amsterdam. Deze week opnieuw een Aziatisch gerecht uit hun net uitgekomen kookboek ‘SoulFood’. Niet met vlees, maar met zeebaars. Ze noemen het ‘Ikan Lemon Zucchini’. Opnieuw een zeer makkelijk te bereiden gerecht. Maar echt verrukkelijk!!!
Ze introduceren het recept als volgt: “Heerlijk klein comfort gerecht om gelukkig van te worden. Makkelijk om te bereiden, echt zo klaar en vers, daar kan geen pakje tegenop. De trassie, (gefermenteerde garnalen), kun je in makkelijke potjes kopen. Als je het net gebruikt moet je aan de geur wennen. Voor ons ruikt het naar de keukens van onze moeders, oma’s en tantes. De geur van vroeger. Na even bakken verandert de geur in een heerlijk aroma. Het geeft Indische gerechten hun onmiskenbare eigen diepe smaak. Dit is nou typisch een sausje om drie keer te maken. De vierde keer doe je het zo uit het blote hoofd: makkie.”
Welke wijn bij Ikan Lemon Zucchini?
Pure vis (zeebaars) met een heerlijke friszuur courgettemengsel van citroen met knapperige stukjes courgette. Licht pikant van smaak. De kokos op de achtergrond. De citroen in de ‘saus’ vraagt om een witte wijn. Vanwege de romigheid van de kokos en de Aziatische kruiden sluit een pinot gris uit de Elzas eigenlijk altijd goed aan. Maar ook een Viognier, of een Riesling Spätlese trocken zal een goede keus zijn. Allemaal wijnen die zowel fris, rijp én rond zijn.
4 personen | 20 minuten |
Ingrediënten
- 1 grote (witte) ui
- 1 groene peper
- 1 courgette
- 600 gram zeebaars- of kabeljauwfilet
- zout en versgemalen zwarte peper
- zonnebloemolie
- 1 theelepel sambal oelek
- ½ theelepel trassi (garnalenpasta)
- 2 eetlepels santen (1 zakje à 50 gram)
- 1 theelepel laospoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 3 eetlepels citroensap
- 10 blaadjes djeruk purut (limoenblad)*
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 1 limoen
Stap 1
Pel de ui en snijd hem in ringen. Snijd de groene peper in heel dunne ringetjes. Halveer de courgette in de lengte en snijd hem in dunne plakjes. Snijd de vis in 4 stukken en bestrooi met zout en peper. Zet afgedekt apart.
Stap 2
Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of hapjespan. Bak de uiringen, groene peper, sambal en trassi ca. 3 minuten. Voeg de santen en 2 dl water toe en laat de santen smelten. Roer de courgette, citroensap, laospoeder, gemberpoeder, djeruk purut en basterdsuiker erdoor. Verwarm ca. 5 minuten tot de courgette gaar maar nog wel knapperig is. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 3
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de visfilets in ca. 5 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege. Verwijder de djeruk purut uit het courgettemengsel en verdeel het over 4 borden. Schep de visfilets erop. Rasp er wat limoenschil over. Lekker met rijst en roerbakgroenten.
* Djeruk purut koop je in de toko (vers of diepvries).
Credit fotografie: Daan Verschuur.
Bestellen kun je hier:
Titel : SoulFood
Auteur : Mas van Putten & Carl Lemette
Uitgever : Unieboek/Het Spectrum
ISBN : 987 09 00 35320 0
Prijs : € 22,50
Binnenkort publiceren we nog een paar recepten uit Soul Food. Dus houd mijn nieuwsbrief in de gaten!
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!