Volle Sauvignon Blanc

Sancerre La Moussière

Het dorp Sancerre ligt aan de rivier de Loire in Midden-Frankrijk, ten oosten van de stad Bourges. Hier wordt met name witte wijn gemaakt van de sauvignon blanc-druif. De wijn is vernoemd naar het dorp.

De kwaliteit in Sancerre verschilt enorm, van strakdroog tot wat rijker. Dat ligt voor een deel aan de bodem en plek van de wijngaard. Deze Sancerre van Mellot heeft een rijke stijl. De wijnmaker heet Alphonse Mellot. Zijn familie maakt al Sancerre sinds 1513, en inmiddels staat de 19e generatie aan het roer van dit dynamische wijnbedrijf. De oudste zoon wordt altijd Alphonse genoemd. Deze wijn is afkomstig van hun top-wijngaard La Moussière. De wijn is biodynamisch gecertificeerd en behoort tot de absolute top van Sancerre.

Mineralig en aromatisch

De bleekgele wijn heeft een zeer complexe en aromatische neus met wit fruit en perzik. Hij is bloemig en kruidig met in de mond ook weer fris wit fruit, maar tegelijkertijd ook tropische fruitaroma’s en grapefruit-bittertjes. Hij is mooi mineralig en heeft een lange afdronk.

Wat eten we bij Sancerre?

Klassieke combinatie bij Sancerre is een vers geitenkaasje. Vooral de geitenkaasjes uit de streek zoals Crottin de Chavignol zijn aan te bevelen. Zowel de wijn als de kaas hebben een fris mineralig karakter; dat past als een huis. Heerlijk bij de borrelhap Komkommer met geitenkaas. Of bij het garnalenspiesje met koriandermayonaise. Maar ook een prima begeleider bij een salade met geitenkaas, Tomaten-garnalensaladetomatensalade met grapefruit, gegrilleerde asperges, oesters. Visgerechten met begeleidende (niet al te rijke) saus en dan vooral de wat steviger vissoorten en coquilles.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Wil je meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.