WineLife & Alto Adige

8,5 pnt: Pinot Bianco Nals Margreid 2020

In WineLife, magazine voor wijnliefhebbers en voor iedereen die van lekker drinken, eten en culinaire wijntrips houdt, verzorg ik de recepten van de gerechten bij de Koopgids-wijnen. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. Daarvoor proeft Magda van der Rijst samen met een professionele gastproever wijnen binnen een bepaald thema.

In WineLife 83 zijn dat de wijnen van hooggelegen wijngaarden. Hoog wil zeggen boven 500 meter. Een van de WineLife-winnaars in de rubriek van Magda is de Pinot Bianco uit Alto Adige. Net als Magda ben ik een grote fan van frisse zomerwijn. En dit is er zo eentje. Ik ben verliefd!

Fruitig en fris met stevigheid

Op grote hoogte profiteren de druiven van de intensieve zonnestraling overdag in combinatie met koele nachten waardoor de gemiddelde temperatuur tijdens het groeiseizoen laag blijft. Dat leidt, als alles klopt, tot smaakvolle wijnen met intense, heldere fruitige aroma’s, frisse zuren en een stevige structuur. In deze Pinot Bianco uit het noorden van Italië proef je dat ook echt allemaal. In 2013 werd hij uitgeroepen tot de beste witte wijn van Italië! Dat zegt meer dan genoeg!

Hoog en steil

In Südtirol, of in het Italiaans Alto Adige, lagen de wijngaarden vroeger vooral in de valleien, maar de wijnboeren zijn het steeds hogerop gaan zoeken. Ze merkten dat de druiven zich er gelijkmatiger ontwikkelden, met verfijnde zuren en een scala aan aroma’s. Voor deze Sirmian groeit de pinot bianco op een hoogte tussen de 500 en 700 meter, op steile hellingen. Dat maakt het werken niet makkelijk en daarom is hij aan de prijs.

 

Alto Adige
Alto Adige

Hoe smaakt Pinot Bianco van Nals Margreid?

Een prijs van € 37,95 per fles (te koop via QV Select) is niet niks voor een Pinot Bianco, maar hij is het echt waard. Hij smaakt vol, zacht en rond en tegelijkertijd delicaat. Heeft heel veel smaak met prachtige zuren. Dat drinkt heerlijk als glas op zich, maar past ook bij allerlei gerechten. Bij het wijnhuis zelf tippen ze hem onder andere bij pasta met sardines, maar hij combineert met veel meer. Een geopende fles, stel dat hij niet leeg gaat, blijft zeker vier à vijf dagen in topconditie. Dat zegt ook altijd iets over de kwaliteit.

 

Wat eten bij Pinot Bianco Nals Margreid Sirmian 2020?

Normaal gesproken past een pinot blanc bij allerlei (groene) salades. Dat moet je met deze pinot blanc toch liever niet doen. Vooral de dressing heeft invloed. De wijn blijft wel goed smaken natuurlijk, maar de finesse en gelaagdheid verdwijnt. Daarom geven een lijstje van zomergerechten waar deze wijn wel goed bij gaat passen. Maak je keus.

Griekse plaattaart van courgette
Griekse plaattaart van courgette

 

Panzanella met sardines
Panzanella met sardines en ansjovis

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

 

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? Check de beschrijvingen via winelife.nl/WL83. Ook in dit nummer achtergrondinfo over hoogtewijnen en hoe die ontstaan.

 

Wil je deze wijn ook proeven?
Pinot Bianco Sirmian 2020 is te koop via QV-Select. Hij kost € 37,95.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *