Waldorf salade; een winterse retro-klassieker die niet mag ontbreken op I Love Food & Wine. Ook al liggen de basis ingrediënten (knolselderij, appel en walnoten) redelijk vast, toch is het altijd weer een uitdaging voor mij om tot een perfect resultaat te komen. De juiste verhoudingen zijn belangrijk. Heerlijk als voorgerecht, lunch of op de buffettafel. Echt iets voor Oud & Nieuw!
Waldorf salade dankt zijn naam aan het Waldorf Astoria Hotel aan de Park Avenue in New York. Hier werd deze salade zo’n honderd jaar geleden voor het eerst geserveerd. Bedacht door de maître uit die tijd, namelijk Oscar Tschirky. Die eerste waldorf is niet de waldorf salade zoals we hem nu kennen. Er zaten toen nog geen noten in. Maar dat veranderde wel heel snel. Inmiddels is het een Amerikaanse klassieker, gemaakt van een handvol ingrediënten: knolselderij, walnoten en appel. Wij voegen voor de kleur (en smaak) ook druiven toe. Onweerstaanbaar lekker! Heerlijk als voorgerecht, of als salade op de buffettafel.
Welke wijn bij waldorf salade?
Beetgare aardse knolselderij, knapperige walnoten en frisse appel en druiven in een romige dressing. Daar past witte wijn het beste bij. Kies voor een volle wijn met frisse zuren, zoals bijvoorbeeld een sappige Chardonnay uit Frankrijk of Zuid-Afrika. Of pak je gewoon een witte wijn die je lekker vindt.
4 personen | 35 minuten |
Ingrediënten
- 300 gram knolselderij, geschild
- 3 eetlepels crème fraîche
- 3 eetlepels mayonaise
- (selderij)zout
- versgemalen peper
- 100 gram gepelde walnoten
- ¾ Elstar appel, (100 gram
- 8 blauwe druiven zonder pit
- 8 handvol groene druiven zonder pit
- 1 baby romaine sla
- 6 takjes selderij, fijngehakt
Stap 1
Schil de knolselderij en snijd of schaaf deze in (lucifer) reepjes. Breng in een pan water met weinig (selderij)zout aan de kook. Voeg de knolselderij toe en kook (blancheer) in ca. 2 minuten beetgaar. Spoel af in een vergiet onder koud stromend water. Goed laten uitlekken, of droog draaien in een slacentrifuge.
Stap 2
Roer de crème fraîche en mayonaise tot een sausje. Breng op smaak met (selderij)zout en peper. Rooster in een droge koekenpan de walnoten lichtbruin. Laat even afkoelen en hak 2/3 deel van de walnoten grof. Appel niet schillen, snijd in vieren, klokhuis verwijderen. Snijd de appel in ragfijne partjes. Halveer de druiven. Snijd de sla in reepjes.
stap 2
Schep de knolselderij, appel, druiven, gehakte walnoten en het sausje door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de sla over 4 borden (of leg in een schaal). Schep de waldorfsalade in het midden. Garneer met selderij en hele walnoten.
Geef een antwoord