Weleens gehoord van panzanella salade? Het is dé perfecte nazomer-maaltijdsalade, afkomstig uit Italië! Het hoofdbestanddelen van deze frisse salade zijn tomaten en brood! Je kunt gewoon witbrood gebruiken of bijvoorbeeld ciabatta. De smaken van de tomaat, ui en basilicum trekken lekker in het brood. Een heerlijke combinatie met de zoutige smaak van de twee vissoorten.
Welke wijn bij panzanella salade?
Deze panzanella salade is stevig van smaak door de sardines en ansjovis. Daar past een frisse, maar sappige wijn bij met voldoende body. Die geeft wat tegenwicht. Dus kies voor een kruidige rosé, of een frisse Sancerre. Maar ook een Beaujolais Village is een heerlijke combinatie.
4 personen | 15 minuten + 2 uur wachttijd |
Ingrediënten
- 6 sneetjes oud witbrood
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 3 rijpe trostomaten
- 1 ui
- 1 bakje verse basilicum
- 4 eetlepels goede olijfolie
- 1 blikje sardinefilets in (olijf)olie (ca. 120 g)
- 2 blikjes ansjovisfilets in (olijf)olie à 30 g
- versgemalen peper
- (citroen- of limoenrasp)
Stap 1
Besprenkel het brood met een beetje water. Knijp het uit en verkruimel het tussen je vingers. Doe het in een schaal en besprenkel het met azijn. Snijd de tomaten in kleine stukjes. Snijd de ui in dunne ringen. Scheur de basilicum in stukjes. Meng de tomaat, ui, basilicum en olie door elkaar en verdeel het mengsel over het brood. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem ca. 2 uur in de koelkast.
Stap 2
Leg de sardine- en ansjovisfilets op de salade. Sprenkel met de olie uit de blikjes over de salade. Maal er peper boven. Bestrooi evt. met citroen- of limoenrasp.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!
Fotocredit: Hal 158
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen