Worldwide Wednesday

Panzanella met ansjovis en sardines

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Weleens gehoord van panzanella? Het is dé perfecte nazomer-maaltijdsalade, afkomstig uit Italië! Het hoofdbestanddelen van deze  frisse salade zijn tomaten en brood! Je kunt gewoon witbrood gebruiken of bijvoorbeeld ciabatta. De smaken van de tomaat, ui en basilicum trekken lekker in het brood. Een heerlijke combinatie met de zoutige smaak van de twee vissoorten.

Welke wijn bij panzanella?

Deze panzanella salade is stevig van smaak door de sardines en ansjovis. Daar past een frisse, maar sappige wijn bij met voldoende body. Die geeft wat tegenwicht. Dus kies voor een kruidige rosé, of een frisse Sancerre. Maar ook een Beaujolais Village is een heerlijke combinatie.

4 personen15 minuten + 2 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 6 sneetjes oud witbrood
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 rijpe trostomaten
  • 1 ui
  • 1 bakje verse basilicum
  • 4 eetlepels goede olijfolie
  • 1 blikje sardinefilets in (olijf)olie (ca. 120 g)
  • 2 blikjes ansjovisfilets in (olijf)olie à 30 g
  • versgemalen peper
  • (citroen- of limoenrasp)

Stap 1

Besprenkel het brood met een beetje water. Knijp het uit en verkruimel het tussen je vingers. Doe het in een schaal en besprenkel het met azijn. Snijd de tomaten in kleine stukjes. Snijd de ui in dunne ringen. Scheur de basilicum in stukjes. Meng de tomaat, ui, basilicum en olie door elkaar en verdeel het mengsel over het brood. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem ca. 2 uur in de koelkast.

Stap 2

Leg de sardine- en ansjovisfilets op de salade. Sprenkel met de olie uit de blikjes over de salade. Maal er peper boven. Bestrooi evt. met citroen- of limoenrasp.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Schrijf je in op mijn nieuwsbrief!

 

Fotocredit: Hal 158

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *