Voor het weekend

Surinaamse kipkerrie zoals het hoort

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

London Loy, heel eerlijk gezegd, ik had nog nooit van hem gehoord. Maar wie een fan is van 24-Kitchen, kent deze Surinaamse chef-kok vast en zeker van de Food Truck Challenge. Anyway; hij zindert van de liefde voor koken en eten. En dat is te zien in zijn onlangs uitgekomen kookboek ‘London Loy, mijn recepten‘. In zo’n boek mag natuurlijk de echte Surinaamse klassieker Kipkerrie niet ontbreken. En dit is zijn overheerlijke versie! Absolute aanrader. 

London Loy portret
London Loy kiest zijn ingrediënten zorgvuldig

In het oorspronkelijke recept gebruikt London Loy  zijn eigen kruidenmix ‘Masala Loy’. Om het makkelijker te maken hebben wij dit vervangen door Chan’s Masala Roti kruiden. Dit is een soort kerriepoeder van Hindoestaanse makelij. Niet te vergelijken met gewone kerrie.

Welke wijn bij Surinaamse kipkerrie?

Dit romige, zeer smaakvolle kipgerecht is lekker smeuïg en zeker niet te heet. Wij dronken hier een Italiaanse Chiaretto rosé bij. Dat smaakte uitstekend, want het kleine zoetje in de wijn sluit helemaal aan. Tegelijkertijd zorgen de frisse zuren voor verfrissing.

4 - 6 personen35 minuten + 3 ½ uur voor het marineren

Ingrediënten

kipmarinade

  • 1 kilogram kippendijen, in grove blokjes
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 4 knoflooktenen, fijngehakt
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 10 gram bladselderij, fijngehakt
  • 3 cm verse gember, fijngehakt (14 gram)
  • 1 theelepel kurkuma-poeder
  • 1 Spaanse peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • ¼ Madame Jeanette peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • 1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder (bijv. Jonny Boer)

 

  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels palmsuiker (ca. 30 gram)
  • 1 theelepel trassi
  • 2 eetlepels Masala Roti kruiden (AH)
  • 200 ml groentebouillon
  • 300 ml kokosmelk
  • Zout, versgemalen peper
  • 1 limoen, schil geraspt
  • 5 gram bladpeterselie, fijngehakt
  • 1 lente-uitje, dun gesneden

Stap 1

Snijd alle ingrediënten voor de marinade in stukjes. Meng in een ruime kom alles door elkaar. Dek af met plasticfolie en marineer minimaal 3 uur, maar liefst de hele nacht, in de koelkast.

Stap 2

Laat de kip voor gebruik ca. 25 minuten op kamertemperatuur komen. Verhit de olie in een grote braadpan. Bak op middelhoog vuur de rest van de tomatenblokjes, palmsuiker, trassi en Masala-kruiden even kort aan.

Stap 3

Voeg de kippendijen met de marinade toe en bak de kip rondom goudbruin. Voeg de groentebouillon en de kokosmelk toe en breng tegen de kook aan. Zet het vuur laag en laat de kip ca. 25 minuten sudderen zonder deksel op de pan (het geheel is wat vochtig en dit mag best een beetje inkoken). Breng op smaak met zout, peper en limoenrasp. Garneer met peterselie en lente-uitjes. Lekker met rijst, naanbrood en broccoli.

 

Het kookboek

Mooi kookboek met de persoonlijke  receptenverzameling (een mix van Surinaams, Nederlands en Aziatisch) van chef-kok London Loy. Hij werkte bij La Rive in het Amstel Hotel. Onder de naam chef Sri Anders postte hij kookfilmpjes op YouTube, maar werd vooral bekend door z’n tv-optredens bij 24-Kitchen, Topchef Academy, Koffietijd en Dance, Dance, Dance. Momenteel is hij de personal chef van kickbokser Rico Verhoeven.

Bestellen kun je hier:

Cover London Loy- Titel : London Loy, mijn recepten
Auteur : London Loy
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 90 488 5371 7
Prijs : € 31,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *