London Loy, heel eerlijk gezegd, ik had nog nooit van hem gehoord. Maar wie een fan is van 24-Kitchen, kent deze Surinaamse chef-kok vast en zeker van de Food Truck Challenge. Anyway; hij zindert van de liefde voor koken en eten. En dat is te zien in zijn onlangs uitgekomen kookboek ‘London Loy, mijn recepten‘. In zo’n boek mag natuurlijk de echte Surinaamse klassieker Kipkerrie niet ontbreken. En dit is zijn overheerlijke versie van deze stoofpot! Absolute aanrader.
In het oorspronkelijke recept van kipkerrie gebruikt London Loy zijn eigen kruidenmix ‘Masala Loy’. Om het makkelijker te maken hebben wij dit vervangen door Chan’s Masala Roti kruiden. Dit is een soort kerriepoeder van Hindoestaanse makelij. Niet te vergelijken met gewone kerrie.
Welke wijn bij Surinaamse kipkerrie?
Dit romige, zeer smaakvolle kipkerrie-gerecht is lekker smeuïg en zeker niet te heet. Wij dronken hier een Italiaanse Chiaretto rosé bij. Dat smaakte uitstekend, want het kleine zoetje in de wijn sluit helemaal aan. Tegelijkertijd zorgen de frisse zuren voor verfrissing.
Surinaamse kipkerrie zoals het hoort
Ingredienten
Marinade
- 1 kilogram kippendijen in grove blokjes
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 4 knoflooktenen fijngehakt
- 2 tomaten in blokjes
- 10 gram bladselderij fijngehakt
- 3 cm verse gember fijngehakt (14 gram)
- 1 theelepel kurkuma-poeder
- 1 Spaanse peper zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
- ¼ Madame Jeanette peper zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
- 1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder bijv. Jonny Boer
kipkerrie
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels palmsuiker ca. 30 gram
- 1 theelepel trassi
- 2 eetlepels Masala Roti kruiden AH
- 200 ml groentebouillon
- 300 ml kokosmelk
- Zout versgemalen peper
- 1 limoen schil geraspt
- 5 gram bladpeterselie fijngehakt
- 1 lente-uitje dun gesneden
Bereiding
- Snijd alle ingrediënten voor de marinade in stukjes. Meng in een ruime kom alles door elkaar. Dek af met plasticfolie en marineer minimaal 3 uur, maar liefst de hele nacht, in de koelkast.
- Laat de kip voor gebruik ca. 25 minuten op kamertemperatuur komen. Verhit de olie in een grote braadpan. Bak op middelhoog vuur de rest van de tomatenblokjes, palmsuiker, trassi en Massala-kruiden even kort aan.
- Voeg de kippendijen met de marinade toe en bak de kip rondom goudbruin. Voeg de groentebouillon en de kokosmelk toe en breng tegen de kook aan. Zet het vuur laag en laat de kip ca. 25 minuten sudderen zonder deksel op de pan (het geheel is wat vochtig en dit mag best een beetje inkoken). Breng op smaak met zout, peper en limoenrasp. Garneer met peterselie en lente-uitjes. Lekker met rijst, naanbrood en broccoli.
In 2023 mocht London Loy de vrijheidssoep maken. Lekker pittig en heel makkelijk om te maken.
Het kookboek London Loy
Mooi kookboek met de persoonlijke receptenverzameling (een mix van Surinaams, Nederlands en Aziatisch) van chef-kok London Loy. Hij werkte bij La Rive in het Amstel Hotel. Onder de naam chef Sri Anders postte hij kookfilmpjes op YouTube, maar werd vooral bekend door z’n tv-optredens bij 24-Kitchen, Topchef Academy, Koffietijd en Dance, Dance, Dance. Momenteel is hij de personal chef van kickbokser Rico Verhoeven.
Bestellen kun je hier:
Titel : London Loy, mijn recepten
Auteur : London Loy
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 90 488 5371 7
Prijs : € 31,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!