Klassiek Oostenrijk

7,9 pnt Sappige Grüner Veltliner van AH

Al eeuwenlang wordt  in het Oostenrijkse wijngebied Kamptal wijn geproduceerd. Niet verwonderlijk, want de vallei ligt ten westen en oosten van de rivier Kamp en kent ideale omstandigheden voor het verbouwen van druiven.  Het proefpanel van I Love Food & Wine proeft deze maal een witte wijn uit het schap van Albert Heijn (AH Excellent Selectie), afkomstig uit dit klassieke wijngebied. En wat blijkt: we waren blij verrast.

DAC” staat voor “Districtus Austriae Controllatus” en dat is de wettelijke benaming voor gebied-typische Oostenrijkse kwaliteitswijnen. Typerend voor het op ongeveer 200 tot 300 meter hoge gelegen Kamptal is een klimaat dat gerust kan worden omschreven als Kamptaler ‘Kleinklima’; droge hete zomers en een lang groeiseizoen. Gelukkig zorgt een verkoelende bries vanuit het Waldviertel voor de nodige afkoeling. Voeg daarbij grote temperatuur verschillen tussen dag en nacht en je krijgt  frisse wijnen met een interessante zuurgraad en veel fruit.

Traditie met oog voor innovatie

Weinschlössl Steinschaden  (65 ha) maakt al vijf eeuwen wijn in het Kamptal. Dit familiebedrijf gaat zelfs terug tot 1622 en wordt momenteel gerund door de neven Godfried en Karl Steinschaden. Ze werken traditioneel, met veel oog voor innovatie.
Bijzonder in de kelders (mocht je het bedrijf ooit willen bezoeken) is de boompers uit 1564. Met zo’n historische pedigree, en geholpen door de 70 jaar oude wijnstokken op de zuidhellingen van het Kremstal, Kamptal en Wagram, lijkt wijn maken makkelijk, maar toch wil  iedere generatie (opnieuw) laten zien wat met de Grüner Veltliner allemaal mogelijk is.

Fris & fruitig

We proeven een witgele, fonkelende Grüner Veltliner met in de neus rijp, rood appelfruit, gras en bloemetjes. In de mond lekker fris en fruitig. Droog. Zomers en uitnodigend. Rijpe appel,  peer, citrus (grapefruit), wat exotisch fruit, een beetje groene kruiden en een heel licht pepertje.  Sappig, zachte zuren en een frisse, middellange afdronk. Kortom, een aangename Oostenrijkse zomerwijn!

Wat eten we bij Grüner Veltliner van Weinschlössl Steinschaden ?

Een aanrader is de ‘de salade met zalm, lychee en koriander’ en Aziatische zalmcurry. De frisse kruidigheid van de koriander past goed bij de Grüner Veltliner. Hij past ook fantastisch bij de Gnocchi met pesto en groene asperges of Sint Jakobsschelpen of een stukje zachte, niet al te pittige kaas.

Aziatische zalmcurry
Aziatische zalmcurry

 

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 24 oktober 2017 geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel. Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.